Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kísértet járja be Amerikát: már nem csak a fiatalok szimpatizálnak a szocializmussal

Ez a cikk több mint 2 éves.

Június közepén átfogó közvélemény-kutatást végeztek az Egyesült Államokban a kapitalizmus és a szocializmus/szociáldemokrácia megítéléséről. A felmérésből – amelyben több mint kétezer, tizennyolc év feletti felnőtt vett részt – kitűnik hogy a 18 és 34 év közötti amerikaiaknak mindössze a fele (49%) vélekedik pozitívan a kapitalizmusról, írja az Axios/Momentive kutatásáról a Jacobin magazin.

Mivel a megkérdezettek köre igen széles, ez lehetővé teszi, hogy korcsoportokra bontva, akár az egyes kérdésekre adott válaszok alapján is értékeljük az eredményeket. Szintúgy fontos belátásokra vezet, ha a mostani adatokat összevetjük a 2019-ben végzett közvélemény-kutatással.

Eszerint bár az amerikaik 57 százaléka még mindig kedvezően ítéli meg a kapitalizmust,

a szocializmus/szociáldemokrácia minden korcsoportban egyre népszerűbb.

Így a szocializmusról kedvezően vélekedő amerikaiak aránya 41 százalékra nőtt, a legjelentősebb változás pedig a 35-64 és a 65 év feletti felnőttek esetében történt.

Az Axios nézete az, hogy az emelkedés mögött leginkább a fekete amerikaiak és a nők elköteleződése áll.

A szocializmus megítélése kissé kedvezőtlenebb a fiatalok körében – kedvezőbb a középkorúak és az idősek között

A tizennyolc és huszonnégy év közötti korosztályban 10 emberből már csak 4 fogalmazott meg pozitív véleményt a kapitalizmusról, 54 százalékuk pedig kedvezőtlen véleménnyel van róla. Még a republikánusok körében is hasonló tendenciára lehetünk figyelmesek: a kapitalizmust jelenleg kedvezően látók aránya most 66 százalék, míg 2019 januárjában 81 százalékot tett ki.

Míg a kapitalizmus megítélése a fiatal felnőttek esetében gyorsan változott, a szocializmus megítélése minden korcsoportban szelídebben módosult. Most valamivel kevesebb fiatal felnőtt mondja azt, hogy pozitívan vélekedik a szocializmusról, mint 2019-ben (51% most, szemben a 2019-es 55%-kal). Ezt a csökkenést azonban ellensúlyozza azoknak a 35-64 és a 65 év feletti felnőtt emberek számának enyhe növekedése, akik affirmatívabban viszonyulnak a szocializmushoz.

Az általános növekedés ellenére a szocializmus kedvező megítélése továbbra is kisebbségben van (41% pozitív, szemben a negatív 52%-kal). A kép azonban összetettebbé válik, ha a konkrét kérdésekre adott válaszokat is szemügyre vesszük.

A szakadékok csökkentése

Ez nem meglepő, tekintve, hogy a hidegháború idején a szocializmus kifejezéshez sikeresen stigmatizálták, írja a Jacobin. Például az amerikaiak 66 százaléka egyetért azzal, hogy a szövetségi kormánynak olyan politikákat kellene törvénybe iktatnia, amelyek célja a szegények és a gazdagok közötti szakadék csökkentése.

Ebben az esetben is megdöbbentő változás történt a fiatalabb republikánusok körében: két évvel ezelőtt még csak 40 százalék támogatta az ilyen politikákat. Ma ez az arány 56 százalék.

Ez összhangban áll más felmérésekkel, amelyek szerint a többség támogatja a baloldalra jellemző politikákat, mint például a Medicare for All és a gazdagokra kivetett különböző új és szigorúbb adók – még azok is, akiket a „szocializmus” kifejezés elriaszt, pártolják a gazdagok megadóztatását és az egészségügyi biztosítási rendszer kiterjesztését.

Minden korcsoportban, de különösen a fiatalok körében könnyű belátni, hogy miért romlik a kapitalizmus megítélése, s egyben azt is, miért nőtt meg az érdeklődés mind a szociáldemokrata politikák, mind a szocializmus alternatívája iránt. A koronavírus-járvány, akárcsak a legutóbbi pénzügyi válság, példázta, hogy a jelenlegi politikai és gazdasági konszenzus mennyire hierarchikus, igazságtalan és gyakran brutális.

Amikor a körülöttük lévő rendszer működésképtelennek tetszik, az emberek alternatívák után kutatnak, írja a Jacobin.

(Jacobin, Axios)
Címlapkép: Kocsis Árpád / Mérce