Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Méltatlanul alacsony, 800 forint körüli órabért kínálnak a nyári táborok a pedagógusoknak

Ez a cikk több mint 2 éves.

Több pedagógus csoportban is felzúdulást keltett az az álláshirdetés, amely tanároknak napi bruttó 8 ezer forintot, pedagógus hallgatóknak pedig 6 ezer forintot, vagyis óránként kevesebb mint 800 forintot ajánl egy II. kerületi nyári táborban – írja a 24.hu.

Őrsi Gergely, a II. kerület MSZP-s polgármestere a lapnak elmondta, amikor értesült a bruttó 8 ezer forintos napi bérről, megkérte a II. Kerületi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft.-t, hogy rendezzék ezt a helyzetet, és tárgyaljanak a tanárokkal a bérekről. A nyári táboroztatás kötelező feladat az önkormányzatoknak, mivel a tanévzáró után is szüksége van sok családnak a gyermekfelügyeletre. Az önkormányzatok vagy azok cégei által kifizetett alacsony pedagógusbérek nem egyediek: mint arra a lap felhívja a figyelmet, a III. kerületi nyári táborokban például napi nyolc óra munkáért bruttó 11 ezer forintot, vagyis nettó 7315 forintot kapnak a pedagógusok.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke szerint miközben idén a korábbiakhoz képest is nagyobb szükség van a nyári táborokra – így a tanárokra is -, hiszen sok szülőnek elfogyott a szabadsága az elmúlt másfél év lezárásai alatt, a táboroztatásért nagyon kevés helyen fizetnek többet bruttó 1500 forintos órabérnél a pedagógusoknak.

Bár a táboroztatás nem kötelező feladata a tanároknak, a PSZ tud olyan helyről, ahol szinte kötelezik a pedagógusokat egy- vagy kétheti gyermekfelügyelet elvállalására. Gosztonyi arra a rendszerszintű problémára is felhívta a figyelmet, hogy miután a fizetések egyébként is nagyon alacsonyak, sokan még az alig ezer forintos órabérért is elvállalják a nyári munkát. Mindez a szakszervezeti elnök szerint jól jelzi a pedagógusok megalázó, kiszolgáltatott helyzetét.

A pedagógus bérek 2015 óta nincsenek a minimálbérhez kötve, ami akkor 101 500 forint volt, ma pedig már 167 400 forint.

Vagyis a pedagógusok bérét több mint 60 százalékkal kellene emelni ahhoz, hogy a köznevelési törvényben eredetileg rögzített szintet elérje.

A pályakezdő pedagógusok (legyenek akár tanárok, gyógypedagógusok, logopédusok vagy pszichológusok) annyira méltatlan bérekért dolgoznak, amelyek nem biztosítanak hosszú távú perspektívát számukra: a legfiatalabb tanárok, tanítók, óvodapedagógusok bruttó átlagbére alig haladja meg a 220 ezer forintot.

Címlapkép: MTI