Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az amerikai kontinensen a hőségnek már emberáldozatai is vannak

Ez a cikk több mint 2 éves.

Világszerte emberéleteket fenyeget és pusztítja a környezetet a jelenlegi hőhullám: Kanadában rekordmagasságú hőfokokat mérnek, Észak-Amerikában erdőtüzek és aszály teszi tönkre a környezetet.

A BBC információi szerint legalább egy tucat ember vesztette életét a meleg miatt: Vancouver körzetében előző péntek óta mintegy 130 halálesetet regisztráltak a hatóságok. Az áldozatok közül a legtöbben idősek voltak vagy valamilyen alapbetegséggel küzdöttek. Az országban három egymást követő napon is megdőlt a melegrekord, Brit Kolumbia tartományban már 49,6 celsius fokot mértek kedden, pedig az országban egészen előző vasárnapig soha nem ment 45 celsius fok fölé a hőmérséklet.

Az Amerikai Egyesült Államok északi részén az elmúlt héten ugyancsak eddig soha nem tapasztalt kánikula vonult végig, minden egyes nap újabb és újabb melegrekordokat megdöntve. A hőség miatt az üzleteknek és az iskoláknak is be kellett zárniuk, a koronavírus tesztelőpontok és a mobil oltópontok sem üzemeltek ilyen időben, még a kültéri uszodákat is bezárták.

Az aszály mértékét monitorozó US Drought Monitor szerint jelenleg 58,4 millióan élnek olyan helyen, amelyet érint az extrém szárazság, tehát a nyugati államok lakosságának majdnem fele kénytelen a hőség miatt kényelmetlen körülmények között élni:

Az aszályhelyzet minden egyes forró és száraz hét után tovább romlik az Egyesült Államok nyugati részén is, írta az ügynökség legfrissebb közleményében. Úgy látják, egyre gyakoribbak a tűzvészek és fokozott a tűzveszély, gyakoriak a vízkorlátozások és egyre több kár éri a mezőgazdaságot. A Guardian szerint már most olyan nagy tüzek égnek, amelyek minden eddiginél hamarabb kifullasztják majd a régió erőforrásait. Csak egyedül Arizona államban 17 nagy tüzet még mindig nem sikerült felszámolnia a tűzoltóknak. Az eddig regisztrált 48 nagy tűzvész több, mint 661 400 hektárnyi területet perzselt fel 12 államban.

Címlapkép: Pixabay