Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A lengyel miniszterelnök politikai tanácsadója szerint „az abortusz nagyobb bűn, mint a pedofília”

Ez a cikk több mint 2 éves.

Bartosz Kownacki, a kormányzó lengyel PiS (Jog és Igazságosság) párt országgyűlési képviselője és a miniszterelnök politikai tanácsadó testületének tagja erős megállapításokat tett egy vasárnapi lengyel rádióműsorban. A beszélgetős műsor egyik témája a Stanisław Napierała és Stefan Regmunt katolikus püspökökre közelmúltban kiszabott szankciók voltak.

Napierała és Regmunt püspökök aktívan részt vettek gyermekek ellen elkövetett papi pedofil bűncselekmények eltussolásában. Jelenleg csak egyházi fegyelmi szankciókat kaptak, például eltiltották őket a nyilvános szerepléstől, illetve javasolták nekik, hogy támogassák pénzzel az egyházkerületüket.

A beszélgetők közül Joanna Mucha, az ellenzéki Lengyelország 2050 párt képviselője úgy fogalmazott az üggyel kapcsolatban, hogy „ha az elkövetők nem az egyház tagjai lettek volna, a büntetés sokkal komolyabb lett volna.” Włodziemierz Czarzasty, a szintén ellenzéki Új Baloldal (Nowa Lewica) párt elnöke szerint pedig azt tette hozzá:

„A kiszabott büntetések pusztán szimbolikusak. A főügyészség nem tesz semmit ebben az ügyben. Mégpedig azért, mert ha tenne valamit, a papok nem szólítanának fel a választások napján a PiS támogatására a szószékekről. Emiatt a gyakorlat miatt maradnak rejtve a pedofilok.”

Ezekre a hozzászólásokra reagált a kormánypárti Kownacki, aki először arról beszélt, hogy ezek a bűncselekmények „gyakran évekkel, évtizedekkel ezelőtt történtek, és ilyen alapon korábban kormányzó ellenzéki pártokat is lehetne vádolni.” A beszélgetés későbbi pontján hangzott el az ominózus mondat Kownacki szájából, miszerint

„Az abortusz nagyobb bűn, mint a pedofília.”

Czarzasty erre a mondatra reagálva kijelentette, hogy „Az, hogy ön szerint az abortusz nagyobb bűn, mint a pedofília, egy szégyen. Ez egy botrányos kijelentés.”

Mint arról a Mércén is beszámoltunk, a lengyel alkotmánybíróság október 22-én döntött úgy, hogy az addig érvényes, eleve rendkívül szigorú abortusz szabályozást tovább szigorítja. A döntés alapján Lengyelországban csak akkor kérhető művi terhességmegszakítás, ha az nemi erőszak következménye, vagy ha a magzat kihordása életveszélyt jelentene a nő számára. A korábbi szabályozáshoz képest ez annyiban szigorúbb, hogy a beteg magzat elvetetését sem engedélyezi, még akkor sem, ha az biztosan nem életképes.

A döntést követően a rendszerváltás óta nem látott méretű tüntetések robbantak ki az országban: nem egyszer például százezres tömeg gyűlt össze a nagyvárosokban. A tüntetések két fő követelése az abortuszszabályozást érintő alkotmánybírósági döntés érvénytelenítése, valamint a Jog és Igazságosság kormányának lemondása.

A katolikus többségű Lengyelországban az egyház komoly politikai erővel bír, és hagyományosan jó viszonyt ápol a jobboldali konzervatív PiS-sel.

(Radio ZET; ONET)