Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kormányinfó: Jövő héten indul a nemzeti konzultáció, benne lesz a homofób módosító is

Ez a cikk több mint 2 éves.

A csütörtök délelőtti kormányinfón Gulyás Gergely számolt be a járványhelyzet újabb enyhítéseiről, illetve szó esett a 11. nemzeti konzultáció tartalmáról, illetve a nemzetközi felháborodást kiváltó homofób módosítóról is.

Gulyás elmondta, ha Magyarország eléri az 5 és fél millió beoltottat a következő   enyhítő rendelkezések lépnek életbe:

  • A kötelező maszkhasználatot megszünetik a belső terekben, az egyetlen kivétel az egészségügyi terület lesz.
  • Szállodákba éttermekbe fürdőkbe és strandoknál nem kell védettségi igazolvány.
  • Tömegrendezvények esetében azonban továbbra is fenntartják a kötelező védettségi igazolványt.

Gulyás azt is elmondta, Szlovákiában, Szlovéniában és Ausztriában megszűnt a határellenőrzés. Romániában Horvátország és Szerbia esetében pedig a kötelező egészségügyi ellenőrzés szűnt meg.

A miniszterelnökséget vezető miniszter felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon is életbe lép az EU-s zöld útlevél, melyet az ügyfélkapun és kormányablakokon keresztül lehet majd igényelni. Az útlevélről a jövő hét folyamán indul tájékoztató kampány, amit három okból állíthatnak ki: ha valaki átesett a betegségen, negatív PCR teszttel és oltottsággal.

Gulyás szerint az elmúlt évtized a ,,járványok és népvándorlás kora” volt, ezért fontos a gazdaság megerősítése, a munkahelyek védelme, és a családok támogatása. Ennek része a 200 forintos minimálbér, a választási atombombaként fémjelzett adó visszatérítés a családosoknak és a homofób módosítókkal teletűzdelt pedofilellenes törvény, amelyek a jövő héten induló nemzeti konzultáció kérdéseiben is felbukkannak majd.

Gulyás ennek kapcsán kijelentette, hogy a törvény nem a melegekről szól, hanem arról, hogy a gyermekek szexuális nevelése a szülőkre tartozik. Azt is elmondta, a törvény összhangban van az uniós szabályokkal, és alapjogi chartájával. Gulyás itt arra a nyilatkozatra reagált, melyben EU-s 17 tagország vezetője állt ki a melegek megkülönböztetése és a magyar homofób törvény ellen. A miniszter szerint a nyilatkozat tévesen idézi a törvényt, kihagy belőle részleteket. Gulyás felszólította az aláíró országokat hogy ,,tartózkodjanak Magyarország rágalmazásától.” A miniszter szerint a charta azt is tartalmazza, hogy a homofób propaganda tilos a gyermekek számára, ezt szeretnék majd elmagyarázni az Európai Bizottságnak, vállalják az ezzel kapcsolatos vitát, ha kell a bíróságon is.

Egy korábbi cikkünkben már elmondtuk miért nem csak a szülőre tartozik a gyermekek szexuális nevelése.

A kormányinfón az is kiderült, hogy a tervezett magyar vakcinagyár csak 2022 végén fog oltóanyagot előállítani, a kormány reményei szerint viszont többféle vakcinával is dolgozhatnak majd. Gulyás csak sokadik próbálkozásra válaszolta meg a sajtó azon kérdését, hogy a kormány lehetőséget biztosít-e másik oltóanyaggal való oltásra azok számára, akikben nem alakult ki védettség a második dózis után. Gulyás elmondta, ő nem orvos, ezért a szakértőkre hagyatkozik az ügyben, de ha kiderül, hogy szükség lehet egy harmadik oltásra, akkor elképzelhető lesz majd a vakcinák keverése.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán