Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csak a veszélyhelyzet után kaphatnak ingyenes ellátást a fájdalmaikkal magánegészségügybe kényszerítettek

Ez a cikk több mint 2 éves.

A kormány ugyan kijavította a hibát, így elvileg a november előtt diagnosztizált betegeknek átjárható lenne a rendszer a magán és az állami egészségügyi ellátás között, amit az új egészségügyi jogviszony megtilt, de erre csak a veszélyhelyzet elmúltával lesz lehetőségük – írja a Facebook-oldalán Szél Bernadett független országgyűlési képviselő.

„Magyarul addig tessék tűrni a szenvedést vagy fizetni a magánellátásért, és utána persze az államiért is, hiszem ez a könnyítés csak veszélyhelyzet után hatályos”

Szél már korábban is felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány „duplán is kiszúrt” például az endometriozisban szenvedő nőkkel. Egyrészt az új egészségügyi jogviszony törvénnyel megszüntették a magán és az állami ellátás közti átjárást, másrészt az átmeneti szabályokat is „elrontották”, ugyanis egy rossz hivatkozás miatt azokat is sújtotta a törvény szigora, akik annak életbe lépése előtt kezdték meg a kezelésüket magánellátásban.

„Magyarul a műtétek szüneteltetése alatt mindenkit áttereltek magánba, aki a fájdalmai miatt nem bírt várni és az állami műtétek megindulása után is fizethet majd, mert már volt magánban és a ki tudja mikor véget erő veszélyhelyzet utánig ez így is marad”

-írja le a kialakult helyzetet Szél.

A szabályt most módosították úgy, hogy azok, akiknek kezelése már a törvény hatályba lépése előtt megkezdődött magánúton, azokra nem lesz érvényes az összeférhetetlenség. Azonban ez a módosítás nem most lép életbe hanem csak a veszélyhelyzet megszűnése után, amit Szél szerint „a kormány akkor szüntet meg, amikor akar, és a parlamenti kéthamadtól már felhatalmazást is kapott arra, hogy a szeptemberi ülésszak utáni 15 napig húzza az időt”.

A képviselő korábban már benyújtott egy endometriózissal élők helyzetének javítását célzó törvényjavaslatot, amit a fideszes többségű Népjóléti Bizottság a kormánypárti képviselők tartózkodásának köszönhetően nem vett tárgysorozatba.

Hiába vitt be akkor a bizottsági ülésre az endometriózissal élők helyzetének rendezését követelő 33 422 aláírást tartalmazó íveket is, ez sem segített.

Jelenleg a törvény szabta gátak miatt, amennyiben egy endometriózissal élő nő magánpraxisban keres fel orvost, akár egyetlen, kezdeti vizsgálatra is, a továbbiakban nem lesz lehetősége, hogy a TB által támogatott formában, állami ellátásban részesüljön, mert az orvosok immár nem vihetik át a betegeket magánpraxisukból az állami ellátásba.

Mint korábbi cikkünkben mi is írtuk, az endometriózis valóban népbetegség, a fogamzóképes magyar nők (15-45 év közöttiek) 10-15 százalékát, azaz körülbelül 180-240 ezer nőt érint – ráadásul 10 évvel ezelőtt még csak 5-10 százalékos gyakorisággal fordult elő ez a betegség az érintett korcsoportban.

Arra is felhívtuk a figyelmet, hogy micsoda visszásság az, hogy a családbarátnak nevezett kormány nemhogy a nők helyzetének javításáért nem tesz keresztbe egy szalmaszálat sem (ami egyébként nőgyűlölő politikáját figyelembe véve nem meglepő), de még a meddőséget okozó endometriózisban szenvedő százezreknek sem segít.

Ráadásul a probléma nem újdonság, már korábban is éveket kellett várniuk az érintetteknek az állami ellátásban a műtétre, ami magánellátásban több százezres, milliós nagyságrendű összegekbe is kerülhet.

A helyzet rámutat a magyar egészségügy azon problémájára is, hogy számos speciális ellátás nem, vagy csak nagyon korlátozottan érhető el az állami egészségügyben, így még ha valakit el is látnak, évekig várhat mire sorra kerül. Eközben a magánellátás menekülőutat jelenthet a tehetősebbek számára, miközben nagyon súlyos anyagi terhet róhat arra, akik még éppen megengedhetik maguknak.

Szél Bernadett teljes posztja:

 

Címlapkép: MTI/Ujvári Sándor