Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

76 ezer ember maradt TAJ-szám nélkül

Ez a cikk több mint 2 éves.

Ungár Péter, az LMP – Magyarország Zöld Pártja elnökségi tagja kikérte a  Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK), hogy hány ember vesztette el a társadalombiztosítási jogosultságát március óta, mert képtelen volt fizetni az egészségügyi járulékot.

A NEAK a válaszában az előzetes becslésektől is rosszabb híreket közölt:

március 11. és május 31. között 76 ezer embernek érvénytelenítették a TAJ-számát.

Azaz 76 ezer ember mostantól csak akkor jár egészségügyi ellátás, ha külön fizet érte, miközben erre aligha van módja.

Az Országgyűlés 2019 végén fogadta el azt a törvényt, amely már az előzetes becslések szerint is százezrek egészségügyi hozzáférését volt hivatott ellehetetleníteni.

A köztársasági elnök, miután aláírta a törvényt úgy nyilatkozott, ez pusztán a „potyautasok kiszűrésére” szolgál.

A törvény értelmében február 12-től érvénytelenné vált a társadalombiztosítási azonosító jele (TAJ) annak, aki legalább 6 havi egészségügyi szolgáltatási járulékkal tartozott (ez most 48 ezer forintot jelent). Jelenleg havonta 8 ezer forintot kell fizetnie annak, akinek nincs egészségbiztosítása, de a szociálisan rászorultak ez alól mentesülhetnek, amennyiben kérelmezik a felmentésüket.

Ungár Péter a Facebook-bejegyzésében kifejtette, hogy a „Fidesz neoliberális ámokfutása” a járvány harmadik hullámának csúcsán „félelmetes” üzenetet hordoz.

A TAJ-szám megvonását éppen akkor „lépte meg a kormány, amikor létszükséglet volt, hogy mindenki orvoshoz forduljon, aki tüneteket észlel magán”, írja a képviselő, aki szerint: „Magyarország ma elég tehetős ország ahhoz, hogy senki maradjon ingyenes sürgősségi ellátás nélkül. Ez nem költségvetési, hanem elvi kérdés, és pont ezért igazán félelmetes, hogy egy súlyos gazdasági és egészségügyi válság közepén a Fidesz legfontosabb dolga az volt, hogy újra megüzenje: ez a kormány a gazdagokat támogatja, a nélkülözőket kisemmizi”.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán