Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hetvenezer ember maradhat TAJ-szám nélkül

Ez a cikk több mint 3 éves.

Február 12-étől érvénytelen lesz a társadalombiztosítási azonosító jele (TAJ) annak, aki legalább 6 havi egészségügyi szolgáltatási járulékkal tartozik. Jelenleg havonta 8 ezer forintot kell fizetnie annak, akinek nincs egészségbiztosítása, de a szociálisan rászorultak ez alól mentesülhetnek, amennyiben kérelmezik azt, írja Az én pénzem.hu.

Az Országgyűlés 2019 végén fogadta el azt a törvényt, amely ellenzéki vélemények szerint százezreket zárhat ki a társadalombiztosítási ellátásból. A köztársasági elnök, miután aláírta a törvényt úgy nyilatkozott, ez pusztán a potyautasok kiszűrésére használ. 2020 júniusában a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, (NEAK) a NAV-tól érkező jelzés alapján ötféle lámpaszínnel ismertette az egészségügyi ellátásra való jogosultság állapotát. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) egy 2020 augusztus végi rendelete alapján azoknak, akiknek 6 hónapnál régebbi tartozása van, és a TAJ-számát érvénytelenítették, a sürgősségi ellátásért is fizetniük kell majd.

Az augusztusi rendelet értelmében február 12-től érvénytelenné válik a TAJ-száma azoknak, akinek az egészségügyi szolgáltatási járuléktartozása meghaladja a járulék összegének hatszorosát, vagyis idén a 48 ezer forintot. Ez azzal jár, hogy az egészségügyi szolgáltatást a továbbiakban térítésmentesen nem veheti igénybe. Jelenleg havonta 8 ezer forintot kell fizetnie azoknak, akiknek nincs munkaviszonya, vagy tanulói, hallgatói jogviszonya, nem részesülnek gyermekgondozási ellátásban vagy nem nyugdíjasok. A törvény garantálja az ingyenes állami egészségügyi ellátást a közfoglalkoztatottaknak, a munkanélkülieknek, a szociálisan rászorultaknak és a hajléktalanoknak is. Ennek ellenére jelenleg mégis több mint 70 ezren tartoznak hathavi összeggel, jelentette be a Pénzügyminisztérium. A NAV a napokban küldi ki az érintettek részére aktuális tartozásukat és a fizetési lehetőségeket. Ebben arra is figyelmeztet, hogy február 12. a következő egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési határidő, aki ezt is elmulasztja, annak érvénytelenné válik a TAJ-száma. Ehhez a teljes tartozást vagy legalább annak egy részét kell törleszteniük az érintetteknek.

Egészségügyi szolgáltatásra szociális rászorultság alapján is jogosult lehet az, akinek alacsony a jövedelme. Ha valaki nem tudja befizetni a havi 8 ezer (illetve napi 270) forintot, akkor kérvényezheti a fizetési kötelezettség alóli mentességét. A benyújtott kérvényekről a kérelmezett lakóhelye szerinti járási, illetve fővárosi kerületi kormányhivatal dönt.

Az érvénytelen TAJ-szám a pandémia idején kritikus problémákat vet fel. A vírus komplikációinak kórházi kezelésében most jelentős szükség van a egészségügyi ellátásra. Az átoltottságot viszont a jelenlegi információk szerint nem fogja befolyásolni a lejárt TAJ-szám. A kormány ingyen biztosítja a koronavírus elleni védőoltást, azonban csak azoknak, akiknek van TAJ-számuk, de függetle annak érvényességétől. Rétvári Bence az EMMI parlamenti államtitkára írásos válaszában erősítette meg a kormány rendelkezését.

Címlapkép: MTI/Vasvári Tamás