Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fedett ügynökök végeztek ki egy afroamerikai férfit 3 mérföldre attól az utcától, ahol George Floydot megölték

Ez a cikk több mint 2 éves.

Szövetségi ügynökként bevetett seriffek 2021. június 3-án, délután 2 óra körül Minneapolisban rajtaütöttek és megölték a 32 éves, háromgyermekes családapát, Winston „Boogie” Smith-t. A gyilkosság 3 mérföldre történt attól a helytől, ahol 2020 májusában George Floydot megölte egy rendőr, miután kilenc percig térdelt az afroamerikai férfi nyakán.

Winston „Boogie” Smith megölése körül rengeteg a bizonytalanság. Smith-t a Szövetségi Igazságügyminisztérium alá rendelt U.S. Marshals Service egyik, körözött szökevények után nyomozó munkacsoportja üldözte, és a letartóztatási műveletben az Egyesült Államok Minnesota államának több helyi rendőri szervének fedett ügynökei is részt vettek. A helyi rendőrséget nem vonták be a nyomozásba.

Az Unicorn Riot oldal beszámolója szerint „Boogie” Smith-re akkor támadtak rá a fedett ügynökök, amikor a partnerével ebédelt az autójában. A hatóságok állítása szerint az – illegális fegyverviselés miatt körözött, menekülőben lévő – afroamerikai férfi fegyvert rántott elő, s ezután lőtték le. Egy másik hatósági beszámoló azonban már arról szól, hogy fegyvert csak az autó kesztyűtartójában találtak. A partnere elmondása szerint azonban Smith-nél egyáltalán nem volt fegyver, amikor 12 lövéssel végeztek vele.

A hatóságok azt állítják, hogy a mintegy tucatnyi érintett rendőr egyike sem viselt testkamerát az akció közben, és a jelöletlen járművek sem rögzítették a rajtaütést és a gyilkosságot.

Az ügy kivizsgálásban eljáró minnesotai nyomozóhatóság június 9-én közölte, hogy nem hozzák nyilvánosságra a Smith-t megölő rendőrök nevét, mivel fedett nyomozóként, titkos eljárásban vettek részt.

Smith meggyilkolása tovább traumatizálta a gyászoló közösséget. George Floyd halála, és a meggyilkolása kiváltotta tüntetések óta több olyan gyilkosság is történt, amely újra és újra megrázta Minneapolist.

Smith kivégzését sokan Dolal Idd tavaly decemberi lelövéséhez hasonlítják, akit több tucat ember szeme láttára gyilkolt meg a rendőrség. A 21 éves fiatalembert akkor ölték meg, amikor a városi tisztviselők éppen sajtótájékoztatót tartottak a belvárosban arról, hogy a város aznap reggel megpróbálta újra megnyitni a George Floydról elnevezett teret.

Winston Smith meggyilkolása már másnap heves tiltakozásokhoz vezetett, amelyek során 27 embert tartóztattak le.

Az Unicorn Riot oldal által készített felvétel a tüntetésekről.

A közösségben és a közösségi médiában sokan „merényletnek” nevezik a gyilkosságot. Mások párhuzamot vontak Smith meggyilkolása és Michael Reinoehl, egy portlandi antifasiszta megölése között, akit egy szövetségi különítmény lőtt le szeptemberben figyelmeztetés és letartóztatási kísérlet nélkül.

(Unicorn Riot, AP, Startribune, New York Times)