Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szélsőjobboldali nyakleves után sem balfelé szédül Emmanuel Macron

Ez a cikk több mint 2 éves.

Csütörtökön a valence-i bíróság másfél év, ebből 4 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte Damien Tarelt, amiért június 8-án, kedden megpofozta Emmanuel Macron francia elnököt. A WSWS híroldal úgy értesült, hogy Tarel megannyi csatornán keresztül szoros kapcsolatban állt a monarchista szélsőjobboldallal.

Macron nemrég indult franciaországi körútján vett részt, amely a közelgő regionális választások miatt kampányjelleget öltött, mikor Tain-l’Hermitage-ban elcsattant az ominózus pofon.

Nem sokkal fél kettő előtt egy vendéglátóipari iskolát látogatott meg, hogy megünnepelje az éttermek újranyitását, majd a felgyűlt közönséghez lépett. Ekkor férkőzött a közelébe Tarel, aki egy középkori monarchista csatakiáltáshoz tette hozzá, hogy „Le Macroniával!”, miközben arcul ütötte az elnököt. Ugyanezzel a csatakiáltással kísérte 2018-ban a szélsőjobboldali Action française aktivistája egy baloldali képviselő, Eric Coquerel elleni akcióját, akit egy tortával dobott meg.

Nem sokkal Macron érkezése előtt a TMC újságírója interjút készített Tarellel és két másik, őt kísérő személlyel, akik azt mondták, hogy találkozni és beszélni szeretnének Macronnal. A rendőrség őrizetbe vette az egyiküket, akit Arthur C.-ként azonosítottak, és aki Tarel akcióját filmezte.

A rendőrség házkutatást tartott Tarelnél és Arthur C.-nél is, akiknél középkori fegyvereket és lőfegyvereket találtak. Arthur C. lakásában pedig Hitler Mein Kampfjának fénymásolatára is rábukkantak, amelyet Tarel adott neki kölcsön.

A 28 éves Tarelnek nincs szakmai képesítése, és két éve, apja halála óta nem dolgozott, az állami minimáljuttatásból élt, falujában 3 egyesületet működtetett,  az egyik középkori harcművészeteket propagált, egy másik a mangákat népszerűsítette. Az elsőfokú ítélet szerint a férfi sosem viselhet köztisztséget, 3 évre polgári jogaitól is megfosztják, 5 évig nem tarthat fegyvert, és pszichológiai terápiára kötelezték.

Tarelről az is kiderült, hogy a Facebookon követője volt az Action française-nek, és több más szélsőjobboldali csoportnak és személyiségnek, így YouTube-on az identitárius Papacito csatornájának, ahol pár napja a baloldali-jakobinus Jean-Luc Mélenchon egy szavazójának kivégzését játszották el. A választót megtestesítő babára többször rálőttek, majd késszúrások következtek, a szerzők szerint „tisztán kísérleti céllal”.

Tarel a bíróságon jobboldali nacionalistaként azonosította magát, és azt mondta, hogy Macronnal szemben elragadta a düh.

A maga is egyre sebesebben a szélsőjobboldalra tartó Macron még csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy Tarel tette nem több, mint egy „ultraerőszakos egyén” által elkövetett „elszigetelt cselekmény”.

Ám nem így gondolja az a 100 szervezetet összefogó tömörülés, amely június 12-én, szombaton 140 franciaországi városban szervezett „Szabadságmenetet”, hogy elítéljék „a szabadságjogok elleni támadásokat”, amelyek szerintük a szélsőjobboldal térnyerése és a „szabadsággyilkos” törvények miatt egyre szaporodnak.

A menetben szakszervezetek, baloldali és zöldpárti szervezetek és mozgalmak vettek részt.

A felhívás kezdeményezői, Eric Coquerel, a France Insoumise képviselője és Thomas Portes a Génération.s nevű párt szóvivője –  aki ellen a menekültellenes Identitás Generáció szélsőjobboldali csoport valóságos hajtóvadászatot indított – szerint a szabadságjogok témája magától értetődő volt.

Úgy vélik, hogy a szélsőjobboldal felemelkedése ellen a franciaországi baloldalnak tennie kellene. Nézetük szerint ez már csak amiatt is sürgető, mert a 2022-es elnökválasztás előtt még mindig nem képződött erős alternatíva Marine Le Pennel és Emmanuel Macronnal szemben.

(WSWS, Le Parisien, Le Monde, BBC)