Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rendhagyó terasszal tiltakozik egy vendéglátóhelyiség az erzsébetvárosi szabályozás ellen

Ez a cikk több mint 2 éves.

Mivel Budapest belvárosában egyedülálló módon a hetedik kerületben továbbra is tiltott teraszt nyitni, egy vendéglátóhely kreatív módon próbál párbeszédet kezdeményezni az önkormányzattal: miután leveleikre nem válaszoltak, a törvényt megkerülve egy kocsi platóján hozták létre kiülős helyüket, illetve petíciót is indítottak.

„A koronavírus világjárvány 2. és 3. magyarországi hulláma után mindannyiunk közös érdeke, hogy a válság által sújtott vállalkozások talpra álljanak; és barátainkkal, ismerőseinkkel felszabadultan, biztonságos körülmények között találkozhassunk újra – minél nagyobb területen elszórva, lehetőség szerint akár kültéren”

-írják a petíció szövegében.

Míg a Fővárosi Önkormányzat, illetve a belső kerületek (pl. a VI., a VII. és a IX. kerület) önkormányzatai extra közterület használati lehetőségekkel segítik a vállalkozásokat, a VII. kerületi önkormányzat az egyetlen, amely válságos időkben is tiltja teraszok működtetését parkolóhelyeken. Ezzel pedig nem csak a vállalkozásokat hozzák rendkívül nehéz helyzetbe, hanem azokat is, akik akár önhibájukon kívül nem jutottak még védettségi igazolványhoz.

Ahogy írják: fél év bezártság után a hetedik kerületi vendéglátóhelyeknek is szüksége lenne arra, hogy a többi budapesti vállalkozáshoz hasonló esélyekkel induljanak újra.

Ezen felül abban is hisznek, hogy a létező kerületi parkolási probléma mellett fontos felismerni: a közös terek nem csak és nem elsősorban autók tárolására, hanem találkozók és közös élmények átélésére is alkamasak.

A Szabad Bisztró üzemeltetői szerint a petíció és az akció előtt már számos fórumon próbálták kérésüket a kerületi vezetés felé eljuttatni, de „felületes, kampány prospektus szintű levélen” kívül választ nem kaptak.  Ezért született meg a „nemTerasz”, ahol védettségi igazolvány nélkül, a szabad levegőn fogyaszthatnak a vendégek, elvileg jogszabálysértés nélkül.

„Amennyiben az önkormányzat a párbeszéd és kompromisszumkeresés helyett esetleg mégis valami fajta jogi szankcióbanban látná a helyzet megoldását, úgy akciónkat polgári engedetlenségnek tekintjük, és az azzal járó jogi felelősséget vállalni fogjuk”

-írják, hozzátéve, hogy elsősorban a közös egyeztetés, a tervezés lehetőségét szeretnék kiharcolni.

A Szabad Bisztró posztjában állítottakkal kapcsolatban levélben megkerestük a hetedik kerületi önkormányzatot is, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.