Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Dánia Ruandába szervezné ki a menekültkérelmek elbírálását

Ez a cikk több mint 2 éves.

Dánia menekültügyi központokat kíván létrehozni afrikai országokban. Eddig azonban csak egyetlen ország volt hajlandó megkötni a kétes „üzletet”, amely hatalmas nemzetközi tilatkozást idézett elő.

Az ötlet nem újkeletű, írja a Taz. A politikusok néhány évente egy kicsit más formában újraélesztik: arról beszélnek, hogy „szükséges”„harmadik országokban” menekültügyi központokat felállítani, ahol a menedékkérők a kérelmük ideje alatt raboskodnának.

A dán parlament elfogadott egy törvényt, amelynek értelmében a hatóságok más – valószínűleg afrikai – országokba repülhetnek a menekültekkel, ahol az oltalomkeresők menedékkérelmét elbírálnák.

A törvényt vélhetőleg amiatt hozták meg, mert a dániai szociáldemokrata kormány – amelynek a javaslatán a törvény alapul – eddig sikeresen csak egyetlen országban, Ruandában házalt az ötletével.

Sajtóértesülések szerint előzetes tárgyalások folytak Tunéziával, Etiópiával és  Egyiptommal – de egyik ország sem ment bele az alkuba, amely megegyezik az Európai Unió 2018-as próbálkozásával, amikor hasonló rendszert hoztak volna létre egyes afrikai országokban a menedékkérelmek elbírálása érdekében.

A dán parlament által elfogadott törvény nagy nemzetközi ellenállásra talált.

A Le Monde szerkesztőségi cikkben bírálta a törvényt, s a dániai kormányt az 1951-es genfi menekültügyi egyezmény felrúgásával vádolta.

„A dán parlament azzal, hogy június 3-án, csütörtökön elfogadott egy törvényjavaslatot, amely a menedékkérők harmadik országba való visszaküldését írja elő, anélkül, hogy kedvező válasz esetén befogadná őket Dániába, példátlan módon megsértette a menekültügyi egyezményt. A törvény leplezetlen célja, hogy a szegény és kevéssé demokratikus országokra hárítsa át a menekültkérelmek elbírálásának terhét”, írja a Le Monde, amely úgy értesült, hogy Dániának eddig csak Ruandával sikerült egyezményt kötnie.

A Le Monde megállapítása szerint a törvény elsősorban nem azt a célt szolgálja, hogy a menekültkérelmeket eztán csakugyan Ruandában bírálják el, hanem elsősorban az, hogy a menekülteket megfélemlítse. Arról van szó, hogy Dánia elriassza „a migránsokat”, és a dán választók számára bizonyíttassék, hogy Mette Frederiksen miniszterelnök üzenete megvalósult: „Nulla menekült.”

2020-ban Dániához csak 1515 menedékkérelmet címeztek, ami húsz éve a legalacsonyabb szám.

Magyarország már több alkalommal és számos helyről kapott figyelmeztetést amiatt, hogy menedékkérelmek rendszere nincsen összhangban az uniós követelményekkel. Legutóbb az Európai Bizottság próbálta meg jobb belátásra bírni a magyarországi kormányt, amelyet az Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalt, mert a hatóságok menekülteket éheztettek a röszkei tranzitzónában.

(Le Monde, Taz)