Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A járvány ideje alatt másodízben nőtt a parlamenti képviselők alapilletménye

Ez a cikk több mint 2 éves.

Tíz év alatt az országgyűlési képviselők fizetése a magyarországi átlagbér ötszörösére hízott, írja az RTL Híradójának értesüléseire támaszkodva a Napi.hu.

A parlamenti képviselők tiszteletdíját az átlagbérhez igazítják, így az a járvány kitörése óta kétszer is emelkedett.

Ez annyit tesz, hogy ha nő a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által megállapított átlagfizetés, akkor nő a képviselők bére is.

Márpedig nőtt.

A KSH pár napja tette közzé, hogy 2021 márciusában bruttó 435 ezer forint volt az átlagfizetés Magyarországon.

A KSH arra jutott, hogy a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset is nőtt, márciusban 289 400 forint volt, s mind a bruttó, mind pedig a nettó összeg 8,7 százalékkal magasabb, mint 2020-ban.

Noha a legtöbben a bruttó átlagfizetésnél jóval kevesebbet keresnek, a képviselők fizetése automatikusan emelkedett.

A képviselők alapilletménye 2010-ben 232 ezer forint volt, nem sokkal több, mint az akkori, 202 ezres átlagbér. Azóta a magyarországi átlagbér nagyjából a duplájára, 435 ezer forintra nőtt, a képviselők alapfizetése viszont az ötszörösére, 1 millió 212 ezer forintra emelkedett.

Azzal, hogy a parlamenti képviselők fizetésének emelkedését az átlagbér emelkedéséhez szabták, sajátos összefüggés keletkezett. Hiszen ha válságok alkalmával a másként is alacsonyabb bérért dolgozó munkásokat elbocsátják, az ő fizetésük pedig már nem számítódik az átlagbérbe, az átlagbér is – s így közvetlenül a képviselők alapilletménye – növekedni fog. Így lehet, hogy míg a munkanélküliség Magyarországon nő, a parlamenti képviselők fizetése másfél éven belül már másodjára emelkedik.

De érdemes hozzátenni, hogy a legtöbb képviselő amúgy is többet kap ennél, hiszen bizottsági helyekért és egyéb pozíciókért is jár még pénz. Egy országgyűlési képviselő bizottsági tagsággal például 1,7 milliót kap, a bizottságok alelnökei pedig már 1,8 millió feletti összeggel gazdagodnak egy hónapban.

Egy átlagos munkás keresetéről a mediánbér jobban árulkodik: ez az a bér, aminél a dolgozók fele többet, fele pedig kevesebbet keres. Ez jelenleg 343 ezer forint.

S a KSH átlagbérre vonatkozó adatai másként is csalókák, hiszen a részmunkaidős alkalmazottak bérviszonyairól továbbra sem találtunk információkat, noha egymilliónál is több emberről lehet szó.

Hovatovább az átlagbért 3,04 millió ember keresete alapján számítják, noha 2021 januárjában 4,54 millióra rúgott a foglalkoztatottak száma, amelybe a hivatal azokat is beleszámítja, akik az adott héten legalább egy órát dolgoztak valamilyen fizetségért.

Az országgyűlési képviselők fizetése legutóbb idén februárban emelkedett.

(Napi.hu, Hvg.hu, Portfolio, RTL, Mérce)
Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi