Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán: a 12-15 évesek oltásáról csak nyár végén lesz döntés

Ez a cikk több mint 2 éves.

Orbán Viktor szokásos péntek reggeli interjújában kevés konkrét, a következő hetekben, hónapokban várható kormányzati intézkedésről számolt be, annál többet beszélt arról, mennyivel jobbak vagyunk, mint a többi uniós tagállam, valamint arról, hogy a magyar járványkezelés mennyire sikeres volt – azt viszont elárulta, hogy a jelenlegi oltási rend hamarosan felszámolódik.

Az oltások beadásának az üteme jelentősen lelassult az elmúlt hetekben, Orbán szerint ez azért van, mert már nem „rohamozzák” az emberek a háziorvosokat és oltópontokat. Ugyanakkor még nagyjából 2,5 millió ember nem jelentkezett oltásra, miközben „oltásbőségben” vagyunk. A miniszterelnök állítása szerint Magyarországon senkinek se kell aggódnia se egy következő hullám esetén, se akkor, ha kiderülne, hogy a beadott vakcinák rövidebb ideig hatásosak csak, mivel van annyi vakcinánk, hogy ezekben az esetekben is be lehessen mindenkit kétszer oltani, aki ezt kéri.

Mindemellett azonban az oltási rend átalakítása ésszerűvé vált, mert a jelenlegi felállás nagy terhelést jelent a háziorvosoknak és a kórházaknak is, miközben jóval kevesebben mennek beoltani magukat, mint korábban. Ezért

a következő napokban meg fog azzal kapcsolatban születni a döntés, hogy a tömeges oltási rendről egy készenlétire álljunk át, azaz ha valaki ezt követően szeretné magát beoltatni, akkor ehhez külön időpontot kell foglalnia és elmennie a kijelölt helyszínre.

Orbán mindenkit, aki be szeretné még magát oltatni, de ezt még nem tette meg korábban  arra biztatott, hogy a következő napokban tegye ezt meg, mert később jóval nehézkesebb lesz.

A miniszterelnök kitért a 12-15 éves korosztály beoltásának kérdésére is, amely szerinte azért nehéz, mert nincs róla tudományos konszenzus, és a gyermekek védelme az elsődleges szempont. Orbán hangsúlyozta, hogy ez nem politikai, hanem tudományos, egészségügyi döntés kell legyen, és szerinte a magyar tudományos közösségnek előreláthatóan csak nyárra lesz rá válasza. Tehát

leghamarabb nyár végén számíthatunk döntésre, akkor dől majd el, hogy a kormány oltási kampányt indít a kérdésben, vagy csak engedélyezi, hogy ez a korosztály is megkaphassa az oltást abban az esetben, ha a szülők ezt szeretnék.

Orbán nagyon hosszan beszélt arról, hogy Magyarország mennyivel előrébb jár a járványkezelésben, mint a többi uniós ország, szerinte máshol még „depresszióban” van mindenki a még érvényes korlátozások miatt. Az interjú folyamán egyre több hónapnyi magyar lépéselőnyt emlegetett, először másfélet, rögtön utána két hónapnyit, aztán már három hónapnyiról volt szó. Szerinte ezért nem szabad az uniós vakcinaigazolványra hagyatkoznunk, hanem nemzeti alapon kell a saját mozgásszabadságunkról gondoskodni, azaz a kormány tovább dolgozik a kétoldalú utazási megállapodások megkötésén az egyes országokkal. Az uniós igazolványról annyit elmondott, hogy a Belügyminisztériumnak június 15-i határidővel kell azt befejeznie, hogy a magyar védettségi igazolvány digitális verziójára felkerüljenek olyan plusz adatok, mint a második oltás időpontja és a vakcina típusa, amelyek jelenleg nincsenek rajta feltüntetve.

A miniszterelnök a járványkezelés sikerességének és Magyarország lépéselőnyének emlegetése mellett azért egy fél mondatban aláhúzta, hogy a veszélyhelyzet fenntartása szükséges (azt nem mondta el, hogy miért), de a polgármesterek igényét az önkormányzatok normális működéséhez való visszatérésről meghallotta a kormány, és a napokban intézkedik is ezügyben.

Az önkormányzati munka rendjének visszaállítása Orbán szerint „jogos követelés”, hiszen ha a korlátozások már el lettek törölve, akkor miért ne lehetne a megfelelő szabályok betartása mellett közgyűléseket tartani. A veszélyhelyzet szabályozását ennek fényében a következő napokban módosítja a kormány.

Végezetül Orbán kijelentette, hogy a magyar járványkezelésben „minden életet megmentettünk, amelyet meg lehetett menteni”, a magyar egészségügy pedig nem omlott össze. Ezért szerinte illene mindenkinek a büszkeség hangján beszélnie az egészségügyi dolgozók teljesítményéről, nem pedig folyton az egészségügyi rendszer minőségét emlegetni. Orbán szerint a kormány a közösség nevében meg tudott tenni, azt megtette.