Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Büntetni fogják a fürdőzést Gárdony egyik népszerű partszakaszánál

Ez a cikk több mint 2 éves.

A helyiek által régóta fürdőterületként használt, a közelmúltban az évek óta tartó partfelújítás részeként állami beruházásban frissen felújított Holdfény sétányon ezentúl tilos lesz a fürdőzés a Velencei-tóban, aki pedig mégis megpróbálja, annak kemény szankciókkal kell szembenéznie – számolt be a gárdonyi jegyző Facebook-posztja alapján a Gárdonyi Közlöny nevű oldal.  

Mint azt a jegyző is írja, bár a terület soha nem volt kijelölt fürdőhely, a szóban forgó partszakasz a felújítást megelőzően évek óta vonzó volt a fürdőzők körében, nyaranta hétvégenként nagyon sokan strandoltak itt. 

A jegyző egyrészt arra hivatkozik, hogy ezen a szakaszon nem biztosíthatók a biztonságos fürdőzés, hiába vizsgálta meg néhány évvel ezelőtt az önkormányzat felkérése a népegészségügyi hatóság annak feltételeit. Azt is említi, hogy az itt keresztülhaladó kerékpárút folyamatosan balesetveszélyes helyzetet jelentett a strandolók, különösen a területet előszeretettel látogató kisgyermekes családok számára.

A bejegyzésre reagáló Gárdonyi Közlöny szerint ugyanakkor ezek az érvek több kérdést is felvetnek: például azt hogy, tett-e bármit is a városvezetés, hogy hivatalos fürdőhellyé válhasson a terület, valamint a kerékpárút problémájára reagálva azt is hozzáteszik, hogy  a területen áthaladó biciklisek is itt csobbantak egyet, ahogy a szörfösöknek is ez a terület volt az otthonuk hosszú évek óta.

Az önkormányzat szerint a strandolók körében gyakori volt az önkormányzat irányába is megnyilvánuló elégedetlenség, „ennek ellenére egy-egy meleg nyári hétvégén százak fordultak meg itt”. A jegyző leírása szerint elmúlt nyáron sok problémát okozott az, hogy a partfalfelújítási munkát végző kivitelező cég által elhelyezett, vízbejutást gátló kordonokat „az itt fürdőzni vágyók szétbontották, és folyamatosan bementek a vízbe”.

Az önkormányzat önkormányzat a Holdfény sétány előtti partszakaszon május utolsó hétvégéjétől a fürdési tilalomra figyelmeztető táblákat fog elhelyezni. Az önkormányzat arra figyelmeztet, hogy a fürdési tilalom betartását a Polgármesteri Hivatal Közterület-felügyelete és a Gárdonyi Rendőrkapitányság folyamatosan ellenőrizni és szankcionálni fogja. Mint írják a „tiltott fürdőzés” szabálysértési tényállásnak minősül, melynek elkövetése miatt 5 ezer  forinttól 50 ezer forintig, 6 hónapon belüli ismételt elkövetés esetén 70 ezer forintig terjedő helyszíni bírság szabható ki. A helyszíni bírság megfizetésének elmulasztása esetén szabálysértési eljárás megindítására kerül sor.

Az önkormányzat a közlemény végén arra buzdítja a helyieket, hogy használják a település szabadstrandjait, ám mint a Gárdonyi Közlöny felhívja a figyelmet, a legközelebbi ilyen éppen az a Panoráma partszakasz, amelyet egy helyi önkormányzati képviselő bérelhet, az agárdi szabadstrand egy részének használatát pedig nemrég egy, a partra felhúzott fél méteres betonfallal lehetetlenítették el.