Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb gyanús ügylet a gárdonyi szabadstrand környékén: hűtlen kezelés gyanújával indult nyomozás

Ez a cikk több mint 3 éves.

Hűtlen kezelés gyanújával nyomoznak a gárdonyi Panoráma szabadstrand melletti terület ügyében, amelyet egy helyi politikus vállalkozásának adtak bérbe – írja a Népszava.

A gárdonyi Panoráma szabadstrand előtti parkolót „bagóért” adta bérbe az önkormányzat a strand üzemeltetőjének, Dávid Zoltán helyi önkormányzati képviselő cégének.

A Gárdonyi Közlöny Facebook-oldal által kiszúrt 2017-es szerződésmódosítás szerint a Dávid Víz-Szer Kft. szezononként mindössze 55 ezer forintért bérli és adja ki parkolóként a 600 négyzetméteres földsávot.

A meglehetősen alacsonynak tűnő önkormányzati szerződés miatt Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke tett rendőrségi feljelentést, a Gárdonyi Rendőrkapitányság pedig nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének alapos gyanúja miatt nyomoz.

Gárdony fideszes polgármestere azonban úgy látja: „Mi mindenben a szabályokat betartva jártunk el.” Tóth István elmondása szerint a szabadstrand üzemeltetése 2011-ben került vissza az önkormányzathoz, így választaniuk kellett: átveszik-e a fenntartás terheit, vagy új pályázatot írnak ki rá. Utóbbi mellett döntöttek,”de csak a második körös pályázat előtt jelentkezett Dávid Zoltán, hogy neki élete álma lenne egy szabadstrand üzemeltetése”.

Így nyerte el végül az üzemeltetési jogot az önkormányzat pénzügyi bizottságát is vezető Dávid Zoltán cége egyedüli pályázóként.

A szerződés értelmében a Dávid Víz-Szer szezononként 800 ezer forintért bérli és tartja fent Panoráma teljes partszakaszát, ezért cserébe pedig hozzá folynak be a büfék helyhasználati díjai és a parkolóbevételek. Utóbbi megoldás teljesen megszokott Gárdonyban, az önkormányzat a 6-7 helyi strand mindegyikénél lemondott a parkolási díjról az üzemeltetés fejében – írja a Népszava.

Csakhogy a polgármester elmondása szerint a szabadstrand vendégei nem hajtottak be a fizetős zónába, inkább a közterületnek számító sávon álltak meg, amit Dávid Zoltán cége tart rendben, a vállalkozó pedig jelezte, hogy így már nem éri meg a strandüzemeltetés, és döntés elé állította az önkormányzatot: vagy visszaadja a Panorámát, vagy megkapja a vendégek által használt közterület üzemeltetési jogát is.

„Úgy voltunk vele, hogy inkább segítünk: jelképes, 55 ezer forintos éves díjért átadtuk ezt a területet is a cégnek, Dávid Zoltán pedig vállalta, hogy karbantartja a helyet” – nyilatkozta a lapnak a városvezető.

Tóth szerint a Dávid Víz-Szernek nincsenek óriási bevételei, a szezon legfeljebb három négy-forgalmasabb hétvégét jelent a Velencei-tónál. Amikor arra emlékeztették, hogy a Gárdonyi Rendőrkapitányság mégiscsak hűtlen kezelés gyanújával vizsgálódik a bérbe adott terület miatt, azt mondta: nyugodt szívvel áll bármilyen bíróság, rendőrség elé.

A polgármester szerint egyébként abban nincs összeférhetetlenség, hogy Dávid Zoltán a pénzügyi bizottság elnöke, mert személyesen nem vett részt cége kérelmének elbírálásában.

Az elmúlt időszakban Gárdonyban a szabadstrandok ügye meglehetősen nagy felzúdulást keltett.

Még augusztus közepén helyiek egy csoportja demonstrációval egybekötve juttatta el petícióját a polgármesternek, miután kiderült, hogy az önkormányzat a helyi építési szabályzat módosítását tervezi, így az eddigi zöld és szabadon használható területek helyére épületeket emelhetnének, a szabadstrandokat pedig lezárhatnák.

Tóth István akkor jelezte: ugyan szán rá időt, hogy a helyiek kérdéseire személyes találkozó keretében válaszoljon, de álláspontja szerint Gárdonynak szüksége van a szállodaberuházásra.

Ehhez képest- amint arról szintén beszámoltunk – az önkormányzat augusztus végén a szabadstrand egy részét privatizálta, szeptember elején pedig már egy rendkívüli ülésen szavazta meg a gárdonyi képviselő-testület a helyi építési szabályzat módosítását, ami alapján meghatározott feltételek szerint beépíthetőek lesznek a település part menti strandjai. Egyúttal kiemelt fejlesztési területnek is minősítették a helyszíneket.

És miután a kilenc kormánypárti képviselőt a soraiban tudó testület megszavazta az építési szabályzat módosításáról szóló határozatot, Tóth István polgármester Facebook-oldalán közzétett egy bejegyzést amelyben a beépítés elleni nyári tiltakozássorozatot egy „egész nyáron át tartó vajúdásnak” nevezte, az azt szervező helyiek pedig szerinte „határozottan politikai jellegű tevékenységet” folytattak.

A Civilek a Velencei-tóért Facebook-csoportban a civilek is reagáltak Tóth megjegyzéseire, visszautasítva azt, hogy a polgármester összemossa az ingyenes fürdőzéssel kapcsolatos követelésüket az ellenzéki pártok akcióival.

„Bizonyára szokatlan és félelmetes az ön számára, hogy mindenféle előzetes bejegyzés, jogi forma nélkül állnak össze emberek, százak, ezrek, helyi lakosok, helyi ingatlantulajdonosok, mint annak az adónak a megfizetői, amelyből ön és munkatársai a fizetésüket kapják, kritizálni merik a döntéseit, és érvényesíteni kívánják a Velencei tó vizéhez való jogukat” -írták.

via Népszava/Mérce
Címlapkép: MTI/Vasvári Tamás