Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A járvány lecsengésével ismét a menekültek lesznek a kormány első számú ellenségei?

Ez a cikk több mint 2 éves.

Ismerős húrokat kezdett az elmúlt napokban pengetni a kormány: Novák Katalin, Hidvéghi Balázs, a kormányközeli sajtó és – bár a korábbi évekhez képest egyelőre még finoman fogalmazva, de – Orbán Viktor is felemlegette a kormány régi elsőszámú ellenségét, a menekülteket. A járvány látszólagos lecsengésével (a harmadik hullám végével legalábbis) tényleg visszatérünk ahhoz az üzenethez, ami az évek során elképesztő gyűlölködésbe taszította a magyar társadalmat?

A koronavírus okozta járvány végének közeledtével továbbra is fontos feladat az európai külső határok védelme és a belsők átjárhatóvá tétele, hogy a kontinensen ismét megvalósulhasson a szabad mozgás – jelentette ki Novák Katalin Fidesz-alelnök csütörtökön, amikor a spanyol szélsőjobboldali párt, a VOX elnökével, Santiago Abascallal látogatta meg a röszkei tranzitzónát.

Novák úgy véli, a magas magyarországi átoltottság vonzani fogja a bevándorlókat, „a migránsoknak bizakodásra adhat okot, hogy Magyarországon beoltják őket, tehát ilyen értelemben az egészségüket is még inkább védve érezhetik.”

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője Adam Boultonnak, a Sky News brit tv-csatorna műsorvezetőjének adott interjúban az illegális migrációról szólva azt mondta, hogy „az emberi jogok tekintetében minden európai polgár jogaival kellene foglalkozni, nem csak a migránsokéval”, és hangsúlyozta, hogy a migrációs politikának a realitásokon kell alapulnia, az EU nem engedheti meg magának, hogy illegális bevándorlók százezreit, millióit engedje be területére. Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában Santiago Abascallal tartott találkozója kapcsán arról beszélt, hogy a VOX azért szimpatikus számára, mert bevándorlásellenes, és ezt részben „keresztény alapon” teszi. A miniszterelnök szerint ma már Spanyolországban is belátták, hogy a migráció kérdésében Magyarországnak volt igaza.

Az Origo pedig az ezeknél a híreknél már megszokott hangnemben tudósított egy franciaországi késes támadásról: a három rendőrt megsebesítő támadóról a a cikk hangsúlyozza, hogy muszlim, valamint az eset kapcsán már az első bekezdésben megemlíti, hogy néhány hete is gyilkosság áldozatává vált egy francia rendőr, az elkövető pedig illegális bevándorló volt.

A cikk kapcsán érdemes felidézni a Szabad Európa által tavaly ősszel nyilvánosságra hozott hangfelvételeket, amelyek a köztévénél uralkodó politikai kézivezérlésről tanúskodtak. A felvételek az MTVA külpolitikai rovatának egy 2019-es értekezletén készültek, és a Szabad Európa szerint Bende Balázs, a közmédia külügyi kabinetjének vezetője és Németh Zsolt csatornaigazgató beszél a beosztottjaihoz például az európai parlamenti választások előtti „politikai jellegű” anyagokról: „Elsősorban migráció, elsősorban Brüsszel, és egyebek. Itt akárki akármit szeretne hallani, el fogom keseríteni, nem lesz kivétel. Aki be van osztva, rákerülhet a sor, hogy a megfelelő narratíva, a megfelelő módszer és irányvonal mentén anyagot kell írjon róla” – hangzik el.

Szintén a Szabad Európa írt arról három anonim forrásra hivatkozva, hogy az MTVA külpolitikai rovatában a dolgozók utasításba kapták, hogy nem használhatják a menekültek szót, még a hivatalosan menekültstátuszt kapó emberekre is csak migránsokként hivatkozhatnak. A „migránsos anyagoknak” mindenképpen úgy kell bemutatnia a külföldi származású embereket, hogy a nézők negatív képet alkothassanak róluk.

„A legdurvább felvétellel kell kezdeni. Például a migráns szúr, öl vagy allahu akbart kiállt. Ez után kell elmondani a történetet, ami után hozzá kell tenni, hogy már hány millió migráns érkezett Európába, és hogy a balkáni útvonalon további milliók vannak úton, akik majd mind Magyarország határain fognak kopogtatni. Ez volt a séma” – idézi a lap az egyik forrást.

A járvány alatt mindez természetesen nem tűnt el a kormány és a kormányközeli sajtó üzeneteiből – Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója például rendületlenül hangsúlyozta a vírus terjedése és a bevándorlás mértéke közti összefüggéseket, de gondolhatunk arra is, mekkora felhajtás lett abból, hogy az első, hivatalosan regisztrált magyarországi fertőzöttek iráni diákok voltak -, azonban a fókusz mindenképp lekerült róla. Az elmúlt napok megszólalásai mintha ennek a periódusnak a végét jeleznék.

Pedig a bevándorlókkal és menekültekkel riogatás már eddig is hatalmas károkat okozott a magyar társadalomban: nemcsak a végletekig idegenellenessé váltak a magyarok, de bizonyos EU-s felmérések szerint a bevándorlók elutasítása az egész kontinensen Magyarországon a legmagasabb. Mindez kézzelfogható módon a kormánypropaganda hatása.

Címlapkép: MTI/Rosta Tibor