Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Antirasszista tüntetők és londoni magyarok üzentek Orbánnak a Downing Streeten

Ez a cikk több mint 2 éves.

Túlzás lenne azt állítani, hogy Orbán Viktor miniszterelnök összességében meleg fogadtatásban részesült volna pénteken Londonban: nemcsak a nagy sajtóorgánumok és az ellenzék helyeztek napok óta tartó nyomást Boris Johnsonra, hogy vonja kérdőre magyar kollégáját antidemokratikus hatalomgyakorlása, menekültellenes politikája és más jogsértő lépései miatt, de egy kisebb tüntetés is formálódott a magyar kormányfő „üdvözlésére”.

Antirasszista tüntetés Londonban Orbán Viktor és Boris Johnson találkozója alkalmából 2021. május 28-án. Fotó: Eszter Halasi

A mintegy bő tucatnyi tiltakozó részvétel zajlott demonstrációt a Stand Up To Racism anitrasszista szervezet, a Jewish Socialits nevű antifasiszta csoport és a GR8 nevű, romákat és más kisebbségben élő etnikai csoportokat képviselő ernyőszervezet tartották a miniszterelnöki hivatal otthonául szolgáló Downing Street bejáratánál péntek délelőtt. A tiltakozás célja az volt, hogy azoknak a csoportoknak a képviselői ítéljék el Boris Johnsont amiért Orbánnal parolázik, amelyek Magyaroszágon a közelmúltban kormány céltábláivá váltak akár a Soros-kampány, a menekültellenes politika vagy épp a romákat sújtó, legutóbb a Gyöngyöspata-ügyben kulmináló szegregáció folytán.

Antirasszista tüntetés Londonban Orbán Viktor és Boris Johnson találkozója alkalmából 2021. május 28-án. Fotó: Eszter Halasi

A demonstráció arra is felhívta a figyelmet, hogy a találkozóra akkor került sor, amikor a brit kormány maga is jogvédő-szervezetek által elítélt, nemzetközi jogba ütköző menekültügyi gyakorlatot vezetett be. A tüntetők szerint az Orbánnal való találkozás arra világít rá, hogy Johnson és pártja vonakodik fellépni az iszlamofóbia ellen. 

A helyszínen beszédet mondó aktivisták arra figyelmeztettek, hogy Orbán látogatása szerintük azt tükrözi, hogy a brit kormány is a rasszista populizmus és a bűnbakképzés politikája felé fordult hatalma megtartása érdekében.

Antirasszista tüntetés Londonban Orbán Viktor és Boris Johnson találkozója alkalmából 2021. május 28-án. Fotó: Eszter Halasi

A Stand Up To Racism honlapján olvasható részletes beszámoló szerint az eseményen magyar felszólalók is voltak: beszédet mondott Szőke Sándor, roma polgárjogi aktivista, aki elmondta, Orbán meghívása nemcsak politikai hiba, hanem provokáció is, amit mélyen el kell ítélni. Szőke Orbán „bűnlajstromaként” felsorolta a Soros-kampányt, a gyöngyöspatai szegregációt, valamint a menekültellenes uszítást is. Virág Olivia aktivista pedig többek között az Orbán-kormány koronavírus-járvány alatti hatalomgyakorlását, a rendeleti kormányzást ítélte el.

Természetesen magyar nyelvű transzparensek is akadtak a tüntetésen: feltűnt egy „Helló, Viktátor!” feliratú drapéria, de villant az egy korábbi Bödőcs Tibor-féle Orbán-paródiából ismert bonmot, a „Házhoz jöttél a lóf*szért!” is.

Antirasszista tüntetés Londonban Orbán Viktor és Boris Johnson találkozója alkalmából 2021. május 28-án. Fotó: Eszter Halasi

Boris Johnon a délután folyamán fogadta a magyar miniszterelnököt a Downing Streeten. Orbán érkezésekor a brit miniszterelnöki rezidencia előtt táborozó újságírók egyike az AFP hírügynökség videóján jól hallható módon arról kérdezgette Johnsot, hogy mi dolga van Nagy-Britanniának „Putyin barátjával”, és hogy beszélnek-e majd Orbán iszlámellenességéről, valamint a magyar kormány migrációs politikájáról.

Orbán mindössze a második európai vezető, akit az Egyesült Királyság az EU-ból történt kilépése óta hivatalosan fogad, ez a gesztus pedig – vagy ahogyan több nyilvános fórumon is fogalmaztak a találkozóval foglalkozó orgánumok, az, hogy Johnson „vörös szőnyeget terít Orbán elé” -, napok óta élénken foglalkoztatja a brit közvéleményt.   

Orbán Viktor látogatóban Boris Johnsonnál 2021. május 28-án. Fotó: Orbán viktor Facebook-oldala

 

A találkozó után a magyar miniszterelnök az MTI tudósítása szerint újságíróknak nyilatkozva elmondta: a Johnsonnal folytatott tárgyaláson mindenekelőtt a magyar-brit kétoldalú együttműködés további menetéről volt szó, de megvitatták a közép-európai, mindenekelőtt a visegrádi országok és Nagy-Britannia további együttműködésének lehetőségeit is. Orbán Viktor szerint a kétoldalú kapcsolatok két „különösen ígéretes” területeként került szóba a megbeszélésen az energiaipar és a védelmi ipar.

Arra a kérdésre, hogy – mivel Nagy-Britanniában és Magyarországon a legmagasabb Európán belül azoknak az aránya, akik megkapták a koronavírus elleni oltást – lát-e reményt arra, hogy lehetővé válik a karanténkötelezettség nélküli utazás a két ország között, Orbán Viktor elmondta, hogy ez a brit kormányon múlik. „Nagy-Britanniáé az első hely, miénk az ezüstérem, amely egyébként szintén nem rossz ebben a versenyben” – fogalmazott a miniszterelnök. Kiemelte, hogy Magyarországon az élet szabadon élhető, talán egy kissé még szabadabban, mint itt, „ha jól értelmezem, hogy mi a helyzet jelenleg Londonban”.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a brit kormányfővel tartott pénteki megbeszélésen szóba kerültek a demokráciával, a sajtóval, az LMBT-közösséggel, a jogállamisággal kapcsolatos kérdések, mivel Boris Johnsont „érdekelték ezek az ügyek is”. Orbán Viktor kijelentette: a magyar bírói kar a legfüggetlenebbek közé tartozik Európában, és ha valaki egy magyarországi újságosstandnál olyan újságot kér, amely támadja a kormányt, legalább egy tucatnyit tudnak neki ajánlani.
Hozzátette: az antiszemitizmus vádja „egyszerűen nevetséges”, Magyarországon hatalmas zsidó közösség él. Visszautasította azt a felvetést, hogy Soros György magyar-amerikai nagyvállalkozót antiszemita felhangú támadások érték. Orbán Viktor kijelentette: Soros György tehetséges magyar üzletember, de komoly rivális: nagyon pártolja a migrációt, segíti és finanszírozza az ezt szervező nem kormányzati szervezeteket. „Ez nekünk nem tetszik, de ennek semmi köze az etnikai önazonossághoz” – mondta a magyar kormányfő.

Boris Johnson hivatala a kétoldalú megbeszélés után nem sokkal kiadott nyilatkozatában leszögezte, hogy a brit kormányfő várakozással tekint a visegrádi országokkal folytatandó még szorosabb jövőbeni együttműködés elé
A Downing Street tájékoztatása szerint a kétoldalú megbeszélésen Johnson komoly aggályainak adott hangot az emberi jogok magyarországi helyzetével, a genderegyenlőséggel, az LMBT-közösség jogaival és a médiaszabadsággal kapcsolatban. A brit miniszterelnök hivatala szerint a két vezető számos külpolitikai kérdést is áttekintett, szóba került egyebek mellett Oroszország, Fehéroroszország és Kína. Boris Johnson arra biztatta Magyarországot, hogy vesse latba befolyását a demokrácia és a stabilitás előmozdítása érdekében – áll a Downing Street közleményében.

Kwasi Kwarteng, Johnson kabinetfőnöke pénteken, még a találkozót megelőzően a Sky News televíziónak azt mondta, „felelőtelnség” lenne, ha nem alakítanának ki jó viszont Orbán Viktorral és a magyar kormánnyal. „Mindeféle vezetőkkel szóba kell állnunk a világ minden tájáról, olyanokkal is, akikkel nem feltétlenül egyezik az értékrendünk. Azt gondolom, magam részéről semmiféleképpen nem tudom osztani Orbán nézeteit a bevándrolókról. De ő egy EU-ország vezetője, nekünk pedig muszáj foglalkoznunk az EU-val” – mondta.

Az ellenzéki Munkáspárt elítélte a két miniszterelnök találkozóját: a Labour szerint a találkozóval éppen azokat az értékeket veszi semmibe a brit kormány, amelyeket állítása szerint védelmezni szándékozik. Úgy vélik, Orbán Európa egyik „legregresszívebb” vezetője, és amikor a két miniszterelnök találkozik, Johnsonnak keményen számon kellene kérnie  „a demokratikus értékek aláásására tett ismételt próbálkozásait”, példaként említve Orbán „anitszemitizmusát” és a szabadságjogok lábbal tiprását, illetve számonkérték azt is, hogy Orbán miért nem képvisel határozott álláspontot a lukasenkai Belarusszal, illetve az putyini Oroszországgal szemben. 

A tüntetésről készült helyszíni képeket köszönjük olvasónknak, Eszter Halasinak.

Címlapkép: Antirasszista tüntetés Londonban Orbán Viktor és Boris Johnson találkozója alkalmából 2021. május 28-án. Fotó: Halasi Eszter