Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ha nem vigyáz, Ön is könnyen szögesdróttal elzárt gyűjtőtáborban találhatja magát az Egyesült Királyságban

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az Európai Unió vezetői fel fogják szólítani az Egyesült Királyságot, hogy tartsa tiszteletben az uniós állampolgárok jogait. A felszólítás azután fog megtörténni, hogy az utóbbi hónapokban több uniós állampolgárt is gyűjtőközpontokba szállítottak a hatóságok, majd kitoloncoltak az Egyesült Királyságból, noha érvényes vízummal bírtak, írja a Guardian.

A lap értesülése szerint az Európai Unióban egyre nagyobb aggodalommal tekint arra, hogy az Egyesült Királyság kormánya hogyan viszonyul az uniós állampolgárokhoz és kettős állampolgárokhoz, köztük azokhoz, akiknek jogait a kínkeservesen kialkudott Brexit-megállapodás biztosítja.

Az a testület, amely a kilépési nyilatkozat után állt fel, s amelynek célja, hogy garantálja a polgárok jogainak tiszteletben tartását, úgy nyilatkozott, hogy „fontolgatja” a belügyminisztériummal szembeni erélyes jogi fellépést, mivel az Egyesült Királyságban élő, úgynevezett „letelepedési státuszért” folyamodó uniós polgárok nehézségekbe ütköznek.

Az Európai Unió 27 tagállamának közös nyilatkozata után jövő csütörtökön a két fél – a Brexit után először – tanácskozást fog tartani.

Minderre azután kerül sor, hogy a Guardian beszámolt róla, miszerint

nem egyszer Nagy-Britanniában élő rokonaikat látogatni érkező EU-s polgárokat is letartóztatnak, és akár egy héten át is szögesdrótokkal körbezárt gyűjtőfogházakban tartanak őrizetben az Egyesült Királyságban.

A határőrség szintén mostohán bánik azokkal, akik munkát szeretnének találni az Egyesült Királyságban. Sokakat be sem engednek a szigetre, másokat pedig szintén gyűjtőtáborokba zárnak.

Számos olyan esetre is fény derült, amikor a brit belügyminisztérium tévesen küldött ki leveleket brit állampolgároknak, köztük kettős állampolgároknak is, amelyekben arra hívták fel a figyelmüket, hogy ha nem kérvényezik heteken belül a brit bevándorlói státusz megszerzését, akkor elveszítik a munkához, a szociális juttatásokhoz és az ingyenes egészségügyi ellátáshoz való jogukat.

Az Európai Tanács azonban nem csak ezek miatt aggódik, hanem azt is sérelmezi, hogy a  hónap elején Boris Johnson miniszterelnök a Királyi Haditengerészet két járőrhajóját küldte a Jersey környéki vizekre, válaszul a francia halászok fenyegetésére, hogy blokád alá veszik a sziget fő kikötőjét, miután a brit fél nem engedte őket halászni. Az ügy hamar elharapózott. Egy francia miniszter felvetette, hogy az EU Jersey áramellátását is megszakíthatja, ha az Egyesült Királyság nem tartja tiszteletben a kereskedelmi megállapodásban foglalt egyezségekett.

(Guardian, Mérce)
Címlapkép: Kocsis Árpád / Mérce