Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ha nem vigyáz, Ön is könnyen szögesdróttal elzárt gyűjtőtáborban találhatja magát az Egyesült Királyságban

Az Európai Unió vezetői fel fogják szólítani az Egyesült Királyságot, hogy tartsa tiszteletben az uniós állampolgárok jogait. A felszólítás azután fog megtörténni, hogy az utóbbi hónapokban több uniós állampolgárt is gyűjtőközpontokba szállítottak a hatóságok, majd kitoloncoltak az Egyesült Királyságból, noha érvényes vízummal bírtak, írja a Guardian.

A lap értesülése szerint az Európai Unióban egyre nagyobb aggodalommal tekint arra, hogy az Egyesült Királyság kormánya hogyan viszonyul az uniós állampolgárokhoz és kettős állampolgárokhoz, köztük azokhoz, akiknek jogait a kínkeservesen kialkudott Brexit-megállapodás biztosítja.

Az a testület, amely a kilépési nyilatkozat után állt fel, s amelynek célja, hogy garantálja a polgárok jogainak tiszteletben tartását, úgy nyilatkozott, hogy „fontolgatja” a belügyminisztériummal szembeni erélyes jogi fellépést, mivel az Egyesült Királyságban élő, úgynevezett „letelepedési státuszért” folyamodó uniós polgárok nehézségekbe ütköznek.

Az Európai Unió 27 tagállamának közös nyilatkozata után jövő csütörtökön a két fél – a Brexit után először – tanácskozást fog tartani.

Minderre azután kerül sor, hogy a Guardian beszámolt róla, miszerint

nem egyszer Nagy-Britanniában élő rokonaikat látogatni érkező EU-s polgárokat is letartóztatnak, és akár egy héten át is szögesdrótokkal körbezárt gyűjtőfogházakban tartanak őrizetben az Egyesült Királyságban.

A határőrség szintén mostohán bánik azokkal, akik munkát szeretnének találni az Egyesült Királyságban. Sokakat be sem engednek a szigetre, másokat pedig szintén gyűjtőtáborokba zárnak.

Számos olyan esetre is fény derült, amikor a brit belügyminisztérium tévesen küldött ki leveleket brit állampolgároknak, köztük kettős állampolgároknak is, amelyekben arra hívták fel a figyelmüket, hogy ha nem kérvényezik heteken belül a brit bevándorlói státusz megszerzését, akkor elveszítik a munkához, a szociális juttatásokhoz és az ingyenes egészségügyi ellátáshoz való jogukat.

Az Európai Tanács azonban nem csak ezek miatt aggódik, hanem azt is sérelmezi, hogy a  hónap elején Boris Johnson miniszterelnök a Királyi Haditengerészet két járőrhajóját küldte a Jersey környéki vizekre, válaszul a francia halászok fenyegetésére, hogy blokád alá veszik a sziget fő kikötőjét, miután a brit fél nem engedte őket halászni. Az ügy hamar elharapózott. Egy francia miniszter felvetette, hogy az EU Jersey áramellátását is megszakíthatja, ha az Egyesült Királyság nem tartja tiszteletben a kereskedelmi megállapodásban foglalt egyezségekett.

(Guardian, Mérce)
Címlapkép: Kocsis Árpád / Mérce