Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megalakult a Vasas sztrájkbizottsága a győri Nemak alumíniumöntödében

Ez a cikk több mint 2 éves.

Sztrájkbizottságot alakított a Vasas Szakszervezeti Szövetség helyi alapszervezete a győri Nemak autóipari beszállítónál. Az alumíniumöntödében a cégvezetéssel folytatott tárgyalások valamint tárgyalási kísérletek mindeddig nem vezettek eredményre, ezért folyamodott a szakszervezet a nyomásgyakorlás ezen eszközéhez.

A szakszervezet és a munkáltató korábban nyolc százalékos béremelésben állapodott meg, azonban a cég a dolgozók bérezésének más elemeit úgy módosította, hogy valójában ne növekedjen a munkások bére, ez váltotta ki a jelenlegi tiltakozást.

Telefonon értük el László Zoltánt, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnökét, aki elmondta, a mostani követelések között nagyon fontos, hogy nemcsak anyagi helyzetük, hanem körülményeik rendezésével kapcsolatos követeléseket is megfogalmaztak.

Mint a szakszervezeti vezető kifejtette,

„fontos, kiemelendő elem az, hogy itt most a dolgozók nemcsak bérért szállnak harcba, hanem a munkaegészségügyi viszonyaik javítása érdekében is. Laborvizsgálatot követelnek, extra pihenőidőt a melegüzemi folyamatos műszakban dolgozóknak – azt gondolom, hogy ez rendkívül fontos, és a magyar munka világára nem nagyon jellemző, hogy ilyenért megmozdulnak a munkavállalók. Pedig rendkívül fontos kérdés, hogy a munkavállalók egészsége hogy áll, és a munkaegészségügyi viszonyok milyenek.”

László elmondta, a sztrájkbizottság megalakulása előtt kapott egy petíciót a munkáltató, amit szinte a teljes fizikai állomány aláírt, szinte a dolgozók 100 százaléka. Ez nagyjából hatszáz főt jelent, „gyakorlatilag az nem írta alá, aki nem volt benn az aláírásgyűjtés idején a gyárban.”

A petíció benyújtása után volt egy egyeztetés, ahol a szakszervezet kapott egy ígéretet, miszerint amint a gazdasági helyzet engedi, azonnal visszaállítják a korábbi műszakpótlékot.

De valójában arra, amit szerettek volna a munkavállalók, hogy álljon vissza a negyven százalékos műszakpótlék az éjszakai műszakban, nem kaptak ígéretet, ahogy arra sem, hogy a jövőben nem egyoldalúan fogják változtatni a béreket.

Így László szerint

„azért nem jelent sok garanciát számukra, hogy a munkáltató most esküszik, hogy visszaállítja a műszakpótlékokat amint jobb lesz a helyzet, mert míg az utóbbi éveikben többször is vontak el bérelemeket, juttatásokat, soha nem kaptak belőle vissza semmit a dolgozók. Úgy gondolják a munkavállalók, hogy ezek üres ígéretek, nekik garanciák kellenek.”

Ezért is kérnek követeléseik egyik pontjaként garanciát arra, hogy a legközelebbi bérmegállapodás alkalmával teljes körűen leírják a bérmegállapodás részleteit. A mostani az első bérmegállapodás a gyár történetében, ez azonban nem érintette azokat az elemeket, amik nem változtak, mivel abban a hiszemben voltak, hogy amiről nem tárgyaltak, úgy maradnak ahogy korábban voltak.

Ehhez képest a munkáltató a megállapodás aláírása után egyoldalúan módosította azon részeket, melyekről nem tárgyaltak.

Mint korábbi cikkünkben írtuk, a munkáltató úgy döntött, hogy a megemelt bérekkel együtt sem fognak többet adni a dolgozóknak, amit úgy értek el, hogy csökkentették a pótlékot és átszervezték a műszakokat.

„…az nem állapot, hogy megállapodunk egy bérfejlesztésben, aminek örülünk, és azt a végén visszaveszik, szinte eltűnik a bérfejlesztés” – nyilatkozta a szakszervezet alelnöke.

A feldolgozóiparban a munkások alapbére mindössze egy részét képezi az összegnek, amit hó végén kézhez kapnak. Nagyon sokat számítanak a különböző pótlékok, jelenléti bónuszok, miegymás – így az alapbéremelést tudja kompenzálni a cég a felsoroltak csökkentésével.

A munkások követelései a következők:

  1. Követeljük, hogy a munkavállalókat éjszakai munkavégzés esetén megillető műszakpótlék mértékét a Munkáltató állítsa vissza a korábbi 40 %-os mértékre!
  2. Követeljük, hogy a kollégák által végzett melegüzemi fizikai munkára tekintettel kerüljön sor a fizikai dolgozók részére egy speciális pótszabadság bevezetésére, amely az Mt. által rögzítetteket meghaladóan jár a munkavállalóknak! A pótszabadság mértékét az alábbiak szerint kérjük meghatározni:

    NEMAK-nál munkaviszonyban töltött évek száma

    Pótszabadság mértéke

    3 év munkaviszony után évente

    1 munkanap

    5 év munkaviszony után évente

    2 munkanap

    10 év munkaviszony után évente

    3 munkanap

    15 év munkaviszony után évente

    4 munkanap

    20 év munkaviszony után évente

    5 munkanap

    25 év munkaviszony után évente

    6 munkanap

  3. Követeljük, hogy 15 év munkáltatónál eltöltött munkaviszony után a végkielégítés két hónappal emelkedjen.
  4. Követeljük az orvosi vizsgálat kiterjesztését laborvizsgálattal!
  5. Követeljük az egészségpénztár bevezetését egy szerződéses szolgáltatóval
  6. Követeljük, hogy a munkavállalóknak Mt. 118 § alapján járó pótszabadság igénybevételének időpontjáról az ekörben érintett munkavállalók dönthessenek!

  7. Követeljük, hogy a Munkáltató vállaljon kötelezettséget a 2021. évre irányadó teljeskörű bérmegállapodás megkötésére!

Azt egyelőre nem tudni, mikor várható a következő lépés, tehát az esetleges figyelmeztető sztrájkok, azonban ha sztrájkig fajul a helyzet és hosszabb időre leállnak a Nemak gyártósorai, akkor azt számos autógyár megérezheti. A cég szállít alumíniumöntvényeket több nagy márkának, így többek között az Audi, Jaguar, valamint a Volvo gyárainak is, tehát a Nemaknál gyártott termékek több gyár termelésébe is közvetlenül illeszkednek. Így a gyárleállás az ellátási láncokon keresztül akadályozhatja más gyárak termelését is.

Kérdéseinkkel kerestük a Nemakot is, amint válaszoltak, cikkünket frissítjük.

Címlapkép: A Vasas Szakszervezet akciója 2021. május 1-jén a győri Nemak Alumíniumöntödénél. A szakszervezet az ellen tiltakozott, hogy a győri munkáltató az éjszakai műszakpótlékot 40%-ról 30%-ra csökkentette. / Fotó: Vasas Szakszervezet