Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kritikus állapotban van a vasárnap fejbe lőtt brit Black Lives Matter aktivista

Ez a cikk több mint 2 éves.

Kritikus állapotban van Sasha Johnson, a brit Black Lives Matter aktivistája, akit azután szállítottak kórházba, hogy vasárnap fejbe lőtték Dél-Londonban – írja a Guardian.

Johnson, aki a Taking the Initiative (Megragadni a Kezdeményezést) párt Vezetői Végrehajtó Bizottságának is tagja, számos halálos fenyegetés célpontja volt már a vasárnap kora reggeli támadás előtt.

A pártot az Egyesült Királyság első fekete vezetésű pártjaként is szokták aposztrofálni. Johnson számos tüntetés megszervezésében aktív szerepet vállalt, emellett rendszeresen felszólalt nagyobb hallgatóság előtt.

A párt közleménye szerint

„Sasha mindig aktívan harcolt a feketékért és a fekete közösség körüli igazságtalanságok ellen, miközben úgy a BLM, mint a Taking the Initiative Party Vezetői Végrehajtó Bizottságának a tagja. Sasha három gyermek anyja, valamint népünk és közösségünk erős hangja.”

A szervezet felszólítja támogatóit, hogy imádkozzanak Johnson felépüléséért, valamint hogy támogassák családját és szeretteit.

A brit BLM is hasonló közleményt adott ki:

 

Johnson az alábbi felvételen a tavaly tartott, londoni Million People March tüntetésen szólal fel.

Annak ellenére, hogy Johnson ismert aktivistaként számtalan fenyegetést volt kénytelen elszenvedni, a londoni rendőrség szerint nincs arra utaló jel, hogy kifejezetten ő volt a támadás célpontja.

A rendőrség szerint tisztjeik azután találtak rá a nőre, hogy fegyverropogás miatt riasztották őket nem sokkal hajnali három előtt. Úgy vélik, hogy az eset egy házibuli helyszínének közelében történt, és sokan lehettek az adott időpontban a környéken, a nyomozás jelen szakaszában pedig egyelőre nem lehet azt feltételezni, hogy a támadás célzottan Johnson ellen irányult volna, ugyanakkor várják a tanúk jelentkezését.

Claudia Webbe, Leicester East korábban munkáspárti képviselője közleményében kifejtette,

„Sokkoló a Sasha Johnson fejét ért pisztolylövésről; valamennyi nőnek biztonságban kellene lennie az utcáinkon. Teljes felépülést kívánok neki. Szeretetemet és szolidaritásomat küldöm családjának, barátainak és szeretteinek. Még mindig túl sok pisztoly és erőszakos fegyver károsít túl sok életet. #BLM”

Az Egyesült Államokból indult, és George Floyd rendőrség általi meggyilkolása után új erőre kapott, fekete polgárjogi Black Lives Matter mozgalom a 2020-as évben az Egyesült Királyságban is minden korábbinál jobban megerősödött.

A tüntetések és a brit imperializmus dicsőségét akarva-akaratlanul hirdető emlékművek ledöntése, valamint a rendszeres egyéb akciók arra hívják fel a figyelmet, hogy az Egyesült Királyságban a hivatalos kormányzati narratívával ellentétben még mindig súlyos problémát jelent az intézményes rasszizmus.

A probléma súlyát jelzi, hogy áprilisban még az ENSZ is elítélte a brit kormány jelentését, ami az országban jelenlévő rasszizmusról kellett volna szóljon. Ezzel szemben a nemzetközi szervezet értékelése szerint csak tovább torzította és hamisította a történelmi tényeket, és akár a rasszizmus és a faji diszkrimináció szítására is alkalmas.

A Johnson elleni támadásnak csak még komolyabb súlyt ad, hogy kedden lesz George Floyd meggyilkolásának első évfordulója, aminek alkalmából – a járványügyi helyzetre való tekintettel on-line – demonstrációt is tart az Egyesült Királyságbeli BLM.