Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Akár halálbüntetésre is ítélhetnek egy bangladesi újságírót, amiért feltárta a kormány vakcinabeszerzési startégiáját

Ez a cikk több mint 2 éves.

Halálbüntetés várhat egy bangladesi oknyomozó riporterre, miután hírt adott a kormány koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatos beszerzésekról: Rozina Islamot bizalmas állami dokumentumok ellopása és lefényképezése miatt akarják elítélni, szúrta ki a Liner cikkét a Media1.

Az újságírót hivatali titoktartási törvény megsértésének vádjával egy olyan törvény miatt tartóztatták le, amely még a gyarmati időkből származik.

A Prothom Alo nevű bangladesi napilap riportere állítólag engedély nélkül használta telefonját, hogy lefényképezze a koronavírus elleni vakcinák vásárlásáról szóló kormányzati tárgyalásokkal kapcsolatos dokumentumokat. Az ellene indított eljárás szerint a fotókat akkor készítette, amikor egy tisztviselő irodájában várakozott.

A 42 éves újságírót a hét elején órákon keresztül tartották fogva az Egészségügyi Minisztérium titkárának egyik személyi asszisztensének szobájában, ahol fizikailag és mentálisan is bántalmazták, mielőtt átadták a rendőrségnek.

Miti Sanjana, a bangladesi legfelsőbb bíróságon praktizáló ügyvéd a DW-nek megerősítette, hogy az újságírót zaklatták, és azt is, hogy a hivatali titkokról szóló bűncselekményekért kiszabható maximális büntetés 14 év börtöntől egészen a halálig terjed.

Az újságírótól megtagadták az illetéket és börtönbe küldték, miután kedden megjelent egy helyi bíróságon, következő kihallgatása pedig a napokban esedékes. Rozina Islam munkahelyének ügyvezető szerkesztője úgy véli, az újságírót azért tartóztatták le, mert oknyomozó riportjaival számos korrupciós esetet tárt fel a kormányzati szektorokban.

Több emberi jogi szervezet is kiállt az újságíró fogvatartása ellen: az Amnesty szerint

„a Rozina ellen indult és a hivatali titoktartási törvényre hivatkozó hadjárat valójában támadás a bangladesi társadalom ellen, támadás az információszerzés és a tájékozódás ellen. Az, hogy a kormány hogyan szerzi bel a koronavírus elleni vakcinákat, közérdekű információ, amelyet nem lehet elzártni nemzetbiztonsági okokra hivatkozva.”

A Human Rights Watch arra kéri a bangladesi hatóságokat, hogy azonnal engedjék szabadon Rozinát.

„A bangladesi hatóságoknak bizonyítékot kell felmutatniuk, vagy azonnal engedjék el Rozina Islamot, illetve hagyjanak fel az újságírók bebörtönzésével, hiszen munkájukhoz a kormány hibáinak feltárása is hozzátartozik”

-nyilatkozta Brad Adams, a HRS ázsiai vezetője.