Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Autóba tuszkolta, majd ököllel ütötte és gyilkossággal fenyegette válófélben lévő feleségét egy férfi

Ez a cikk több mint 2 éves.

Nagykőrösi munkahelyéről indult hazafelé május 19-én késő délután egy 45 éves nő, amikor válófélben lévő férje rátámadt, megragadta a karját, berángatta kocsijába és Cegléd felé vette az irányt – adta hírül a police.hu. A rendőrségi beszámoló szerint útközben öklével ütötte a mellette ülő nőt, miközben ordítva számon kérte, miért van új párja.

A települést elhagyva egy kietlen dűlőútra kanyarodott, megállt és előhúzott egy kést, amit a nő torkához, majd oldalához szorított, karját megvágta, arcát pedig ököllel ütötte, miután közölte, hogy előbb vele végez, majd magával. Bár a nőnek sikerült kiszállni az autóból, néhány lépés után összeesett, férje pedig a hajánál fogva ráncigálta vissza a kocsiba, miközben tajtékzott, hogy „élve onnan nem távoznak”. Hiába könyörgött, férje nem tágított, sőt azt mondta: „intézett” fegyvert is.

Az áldozat próbált időt nyerni, közös lányukat és unokájukat hozta fel, kérte, hadd búcsúzzon el tőlük. A lányukkal folytatott beszélgetés hatására a férfi végül visszavitte az asszonyt munkahelyéhez és elengedte azzal a feltétellel, hogy nem szól a rendőrségnek, majd elhajtott. Végül a lány hívta a rendőröket, ők pedig mentőket, akik zúzódásokkal, vágott karsérüléssel és orrtöréssel vitték kórházba a nőt, sérülései nyolc napon túl gyógyulnak.

Az emlegetett fegyver miatt az elmenekült férfi elfogásához a Terrorelhárítási Központ közreműködését kérte a rendőrség, a 45 éves T. Zsoltot Cegléden élő édesanyja lakásáról állították elő. Kihallgatásán beismerte a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, részletes vallomást nem tett, csak annyit mondott, fegyvere nincs, annak beszerzését csak fenyegetésnek szánta – írja a police.hu

A Nagykőrösi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya a sértett sanyargatásával elkövetett személyi szabadság megsértése és testi sértés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást az őrizetbe vett férfi ellen, valamint  kezdeményezték letartóztatását is.

Rendszerszintű probléma

Becslések szerint hazánkban hetente egy nő veszíti életét párkapcsolati erőszak következtében, az esetek egy része pedig nem is kerül nyilvánosság elé. A nem halálos kimenetelű erőszakesetek száma még ennél is nagyobb, a jelenség leküzdéséhez pedig az áldozatvédelmi intézményrendszer fejlesztésére, a rendőrség és az igazságszolgáltatás dolgozóinak szakirányú képzésére és más hasonló lépésekre lenne szükség.

Nőjogi szervezetek hangsúlyozzák, a megelőzésnek része, hogy a kormány elismerje: az erőszaknak a gyökere nem önmagukban a biológiai nemekben, hanem a nők és a férfiak nemi alapon, de társadalmilag meghatározott, alá-fölé rendelt hatalmi pozícióiban rejlik. Ezért ki kell egyenlíteni a nemek közötti hatalmi viszonyokat a nők elleni erőszak felszámolásához, a megelőzéshez pedig szemléletformálásra is szükség lenne.

Az elmúlt egy év bezártsága tovább súlyosbította a helyzetet, amire a magyar kormány a vészjósló előrejelzések ellenére sem reagált érdemben. Nemrég Szél Bernadett független országgyűlési képviselő adatigénylése nyomán kiderült: 2020-ban majdnem megduplázódott a kapcsolati erőszak bűncselekményeinek száma Magyarországon, aminek az áldozatai túlnyomó többségben nők .

Tavaly márciusban a Mérce egy aloldalt indított, ahol a férfiak által meggyilkolt nők és gyermekek listáját tesszük közzé 2014-től kezdve. A feltüntetett lista nem teljes körű, mivel csak a sajtóban megjelent eseteket összesíti. Célunk, hogy a figyelem állandó fenntartásával rámutassunk arra, hogy a nők elleni erőszak rendszerszintű probléma, aminek enyhítéséhez rendszerszintű változtatások szükségesek. Minderről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerősét bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 80 80 80 81 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

Gyermekkori abúzus áldozatai a fenti segélyvonalakon túl a Muszáj Munkacsoport oldalán tájékozódhatnak.

Címlapkép: A NANE fotókampánya a 16 akciónap keretében 2020-ban. / Eichner Hanna