Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A külföldön abortuszon áteső nőket is büntetnék a lengyel kormányközeli ultrakonzervatívok

Ez a cikk több mint 2 éves.

A lengyel kormánnyal szoros kapcsolatot ápoló Ordo Iuris nevű, keresztény fundamentalista jogi intézet olyan javaslaton dolgozik, ami a külföldön elvégzett abortuszokért is büntetné a lengyel nőket, emellett kiléptetné Lengyelországot az Isztambuli Egyezményből, derül ki az Átlátszó cikkéből.

A befolyásos szervezet emellett egy ultrakonzervatív szemléletű nemzetközi „Családjogok Egyezménye” kidolgozásán is munkálkodik, amihez főleg a kelet- és közép-európai országok csatlakozását várják, és afféle anti-isztambuli egyezményként szolgálhatna.

Az Ordo Iuris keze van a példátlanul szigorú lengyel abortusztörvényben is, ami minimalizálja a nők abortuszhoz való hozzáférését, és ami ellen tavaly ősz óta a legnagyobb lengyel tüntetési hullám zajlik, aminek keretében még mostanában is rendszeresen az utcákra vonulnak a lengyel városokban.

Jelenlegi javaslatuk szerint pedig egy olyan csoportot hoznának létre a lengyel kormányban, melynek feladata, hogy kidolgozzák az új, „családok jogáról szóló egyezményt”. Ebben három minisztérium, valamint civil és egyházi szervezetek öt képviselője venne részt, akik vélhetően a jogi intézet által erősen befolyásolt intézményekből kerülnének ki.

Az Átlátszó szerint azonban a szöveg az Ordo Iuris jóvoltából gyakorlatilag már 2018 óta készen van.

A tervezett egyezmény nemcsak az abortuszt szigorítaná (gyakorlatilag betiltaná), de az azonos neműek kapcsolatának mindennemű jogi elismerését is meggátolná, köttessenek bel- vagy külföldön, természetesen mindezt a családvédelemre hivatkozva. Nem mellesleg egy kalap alá véve az egynemű, a poligám, valamint a vérfertőzésen alapuló kapcsolatokat.

Az abortusszal kapcsolatban kiemelendő, hogy a szervezet javaslata jogi szempontból nem tenne különbséget a megszületett és meg nem született gyermekek védelme között, utóbbi állapotot a fogantatás pillanatától kezdve számítva. Azonos feltételek hatálya alá esne továbbá a nemi erőszakból fogant gyermek is, így az erőszak miatti abortuszt is tiltanák.

Emellett az egyezmény aláíróitól megkövetelnék az abortusz üldözését úgy az országhatárokon belül, mint kívül.

Ez azt jelentené, hogy amennyiben egy lengyel nő például Csehországban lenne kénytelen abortuszra menni – miután hazája szabályozása nem teszi lehetővé – valamiféle módon szankcionálható lehetne.

Az Ordo Iuris törekvését támogatják többek között szlovák és horvát szervezetek, valamint magyar részről az Alapjogokért Központ és az Emberi Méltóság Központ.

Noha a lengyel igazságügyi minisztérium több ország kormányának is levelet küldött, melyben egy családvédelmi nemzetközi egyezmény aláírását szorgalmazta, állításuk szerint nincs közük az Ordo Iuris javaslatához. A környező országok közül az Átlátszó szerint Szlovákia és Szlovénia visszautasította a javaslatot, Magyarország álláspontja pedig egyelőre nem ismeretes.

A lengyel kormány rendszeresen igyekszik a nemzetközi porondra lépni elvileg családvédelmi, gyakorlatilag rendszerint nőellenes és homofób javaslataival, esetenként egészen extrém szintekig elmenve. Néhány hete például abból lett kisebb diplomáciai botrány, hogy a prágai lengyel követség egészen példátlan módon levélben szólította fel a cseh kormányt, hogy ne tegye lehetővé az abortuszt lengyel nőknek.

Via Átlátszó