Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hiába a polgármesterek tiltakozása, Böröcz nem vonja vissza a lakásprivatizációs javaslatot

Ez a cikk több mint 2 éves.

Megszólalt az RTL Klub híradójának Böröcz László fideszes országgyűlési képviselő, a bérlakások privatizációját előíró törvényjavaslat beterjesztője. Noha számos ellenzéki és kormánypárti önkormányzat szólalt fel a javaslat ellen, a képviselő továbbra sem gondolja, hogy vissza kellene vonni. Az RTL videója az alább látható:

 

A képviselő szerint volt egyeztetés a polgármesterekkel, noha nem mindenkivel, ahogy egyeztettek a párton belül képviselőkkel is. Ezen állítását némiképp árnyalja, hogy Debrecen, Magyarország második legnagyobb városának fideszes polgármestere nem ért egyet a javaslattal, ahogy azt az RTL stábjának is elmondta. A XVI. kerületi fideszes polgármester, Kovács Péter pedig egyenesen marhaságnak nevezte a javaslatot, és Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester is kifejezte ellenérzéseit.

Papp László elmondta, hogy több milliárdos vagyonvesztést jelentene a városnak, ha az országgyűlés elfogadná a javaslatot. Mindazonáltal a fideszes városvezető továbbra is bízik benne, hogy lehet még finomítani a neuralgikus pontokon, és ebben a formában nem kerül elfogadásra a törvény, Böröcz állítása szerint pedig be fogják építeni a javaslatba a polgármesterek javaslatait is.

A bérlakások privatizációjáról szóló javaslatot ugyanakkor tárgysorozatba vette az országgyűlés gazdasági bizottsága, így nincs rá garancia, hogy bármily változtatást végrehajtanak rajta mielőtt elfogadják.

8 igen, 4 nem és két tartózkodás mellett hozták meg a döntést, ami azt jelenti, hogy az országgyűlés elé kerülhet a javaslat. A bizottság két fideszes tagja, Witzmann Mihály és Szatmáry Kristóf tartózkodtak, vagyis nemcsak a települési politikusokra vonatkozik, hogy a kormánypártokon belül sincs teljes egyetértés a témát illetően.

Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, az önkormányzati és állami bérlakásokban lakóknak a javaslat szerint a lakás értékének 15-30 százalékáért lehetőségük lesz megvásárolni az ingatlanokat. Ez papíron akár még jól is nézhet ki, és kétségtelen, hogy lesznek akik jól járnak az intézkedéssel, rengeteg veszélyt rejt magában.

Egy részről ellehetetleníti az önkormányzati lakáspolitikát, ami eddig rengeteg rászorulónak biztosított viszonylag olcsón lakhatást, így enyhítve a lakhatási válságot. Másrészt a jelenlegi lakók esetében könnyen elképzelhető, hogy sokak úgy tudják csak megvásárolni a lakásokat, ha egy befektető megfinanszírozza nekik az ügyletet, majd megvásárolja a lakást az újdonsült tulajdonosoktól, ami a lakóknak nem jelent valódi segítséget – lehet hogy rövid távon pénzhez jutnak, azonban a lakhatásuk biztonsága megszűnik.

Az intézkedés tehát a lakhatási politika szempontjából katasztrofális következményekkel járhat, miközben előidézi az ingatlantulajdon további koncentrálódását. Arról nem is beszélve, hogy az önkormányzatokat ezermilliárdos nagyságrendben károsítja meg, amennyiben elfogadja az országgyűlés.

A javaslat ellen számos, lakhatással foglalkozó civil szakmai szervezet is felszólalt, álláspontjuk szerint a lakásmaffia és az ingatlanspekuláció felfutásával fog járni, amennyiben elfogadják – részletes álláspontjukat ebben a cikkben foglaltuk össze. A Város Mindenkié lakhatási szervezet társoldalunkon szintén felhívta a figyelmet a problémára, számos tiltakozó szervezetet sorolva fel, Pikó András józsefvárosi polgármester témába vágó cikke pedig itt olvasható.

Címlapkép: MTI/Sóki Tamás