Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Így próbálják megakadályozni a gyógyszeripar lobbistái, hogy feloldják a vakcinaszabadalmakat

Ez a cikk több mint 2 éves.

Nemrég bejelentette Joe Biden, hogy Amerika feloldja a vakcinaszabadalmait, eleget téve ezzel a perifériaországok kérésének. A döntés hatalmas előrelépés lehet a járvány feltartóztatásában, azonban nem mindenki ért egyet az intézkedéssel: az Intercept birtokába került több olyan dokumentum is, amelyek bemutatják, hogyan küzdenek a vakcinaszabadalmak feloldása ellen az amerikai törvényhozásban a gyógyszeripar lobbistái.

A vakcinaszabadalmak feloldását India és Dél-Afrika kezdeményezte a Kereskedelmi Világzervezetben. Mindkét országban rendkívül súlyos a koronavírus-járvány, és mindkét országban mutálódott, rezisztensebbé vált a vírus. Ez nem csak az adott országokra veszélyes, hanem a globális pandémia elhúzódásával fenyeget, mivel – ahogy azt már a járvány legelején tapasztalhattuk – a koronavírus könnyen terjed akár kontinensről kontinensre is.

Becslések szerint a vakcinaszabadalmak feloldása nélkül a legtöbb fejlődő ország nem érné el az immunitást 2023-ig.

Ezért lenne elengedhetetlen, hogy az Egyesült Államok feloldja a Globális Délt sújtó „vakcinaapartheidet”, amit végül Joe Biden elnök el is határozott. A színfalak mögött viszont a Pfizer-t, a Johnson&Johnson-t, valamint az AstraZeneca-t képviselő Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (Amerikai Gyógyszerkutatók és Gyártók), röviden PhRMA,  mindent megtesz azért, hogy ezt a tervet meghiúsítsa.

A PhRMA lobbistája, Jared Michaud nemrég arra kérte a Kongresszus tagjait e-mailban, hogy csatlakozzanak a szabadalmak feloldása elleni, Joe Bidennek címzett levélhez.

A levélnek jelenleg 29 aláírója van, akik mind a Republikánus Párthoz tartoznak.  A levél két leghangsúlyosabb állítása, hogy a vakcinaszabadalom feloldása „veszélyes az amerikai munkahelyekre” és „megerősítené a versenytársainkat, Kínát és Oroszországot”. (Ezeket az állításokat részletesen megcáfolja Nagy Dávid Krisztián, közgazdász.)

Michaud e-maile viszont nem csak egy Bidennek szóló levelet tartalmazott, hanem olyan dokumentumokat is, amelyekből a politikusok értesülhetnek arról, hogyan kell érvelniük a vakcinaszabadalmak mellett.

Az egyik ilyen érv például, hogy a gyógyszercégek már így is „önkéntesen” támogatják a koronavírus elleni harcot Indiában, és hogy a szabadalom feloldása épphogy hátráltatni fogja a járvány elleni globális küzdelmet.

Az Intercept által megszerzett dokumentumok betekintést nyújtanak abba, hogyan adják a politikusok szájába a szavakat a gazdasági szereplők, és hogyan vonják befolyásuk alá az amerikai törvényhozást egész iparágak, köztük a gyógyszeripar. A gyógyszeripart képviselő PhRMA az egyik legnagyobb lobbiszervezet Washingtonban, és nem csak a törvényhozásra költ, de kampányfinanszírozásán keresztül is igyekszik megkötni a törvényhozók kezét.

A PhRMA nyilvánosan tagadta, hogy Michaud e-mailéhez közük lenne, bár hozzátették, hogy egyetértenek vele.

Címlapkép: MTI/Balázs Attila