Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hekkerek állították le Írország egészségügyi rendszerét, Európában egyre gyakoribbak a kibertámadások

Ez a cikk több mint 2 éves.

Lényegében leállt az ír egészségügy pénteken egy kibertámadás miatt. Az ír egészségügy esete nem egyedülálló, Európában és a világon is egyre gyakoribbak az egészségügyet is érintő kibertámadások.

Az elkövető rendszerint váltságdíjat követel a támadás során, és azzal zsarol, hogy nem állítja vissza a szervert vagy eladja az interneten az így megszerzett adatokat. Ransomware-nek, magyarul zsarolóprogramnak, vagy zsarolóvírusnak is nevezik ezt a jelenséget.

Az írországi kibertámadás az ország legtöbb egészségügyi szolgáltatását érintette, beleértve a koronavírus-tesztelést, a nőgyógyászatot, a rákos betegek ellátását, a koronavírus nyomon követését és a koronavíruson átesett betegek másodlagos ellátását. Egy ír kormányminiszter az esetet az ír államot ért eddigi legjelentősebb kiberbűncselekményének nevezte.

Nemrég az Egyesült Államokban az írországihoz hasonló támadás ért egy 9000 kilométer hosszú keleti parti olajvezetéket, a Colonial Pipeline-t. Négy napig tartott visszaállítani az olajinfrastruktúra működését, amíg az üzemanyaghiánytól tartó lakosság „pánikvásárlásba” kezdett. A támadást Joe Biden szerint egy orosz csoport követte el.

Finnországban egy terápiás oldalt hekkeltek meg és azzal fenyegették a pácienseket, hogy kiszivárogtatják a terápián elmesélt titkait. Franciaországban más kórházakba kellett szállítani betegeket, mert kibertámadás ért két kórházat is. Az Egyesült Államokban is több kórházat fenyegettek zsarolóvírussal.

Mikko Hyppönen, kiberbiztonsági szakértő szerint az egészségügyi rendszerek különösen veszélyeztetettek a kibertámadásokkal szemben.

„Az orvostechnikai rendszerek leállásának legnagyobb kiváltó oka a régi rendszerek használata. Általában hiányzik a költségvetés a régi gépek cseréjére. A régi gépek túl lassúak az új operációs rendszerek futtatásához, ezért még mindig régi rendszereket futtatnak rajtuk ” – állítja Hyppönen.

Az Európai Bizottság decemberben tett javaslatot az európai kiberbiztonsági szabályok fejlesztésére, amely pénzbüntetést is vonhatna maga után ha egy iparág nem tartaná be a szabályokat. Amíg viszont a Bizottság véglegesíti ezt a tervet, a zsarolóvírusok folyamatosan fejlődnek, alkalmazkodnak és egyre nagyobb rendszereket képesek megtámadni. Hyppönen szerint a legnagyobb változás akkor fog bekövetkezni, amikor a vállalatok és szervezetek saját szemükkel fogják látni, mi forog kockán.