Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony: meg kell szabadítanunk az országunkat a megosztó hatalomtól

Ez a cikk több mint 2 éves.

Frissítés 16:20

Karácsony Budapesten a Kossuth téten arról beszélt: közös hazánk legnagyobb problémája, hogy a politikát valami visszataszító dologgal azonosítjuk: a korrupció, kivagyiság, a felelőtlenség szinonimája lett.

Arról is beszélt: büszke rá, hogy ő mondta ki Simicska Lajos nevét a Parlamentben, és arra, hogy 2011-ben ő volt az első, aki kimondta, teljeskörű ellenzéki összefogásra van szükség. Az elmúlt években az elsők között képviselte azt, hogy a politikának nem a pártokról vagy a politikusokról, hanem a változást akaró emberekről kell szólnia, éppen ezért az elsők között képviselte az előválasztás intézményét.

Éppen ennek szellemében szeretné a 2018-ban kapott felhatalmazását az egész országra kiterjeszteni – mondta.

Frissítés 13:34

Karácsony Gergely a mai napon élete meghatározó helyszíneiről jelentkezik be Facebook-oldalán élőben. Miután szülőfalujában bejelentette miniszterelnök-jelölti indulását az ellenzéki előválasztáson, második állomása Debrecen volt, ahol – kisebb technikai problémát követően – arról beszélt: a város azért fontos számára a mai napig, mert itt töltötte diákévei nagy részét, és itt élte meg a rendszerváltást is.

„Most, amikor arra az elhatározásra jutottam, hogy nekivágok ennek a nagy feladatnak, és megpróbálom ezt a sokszínű ellenzéket, és utána az egész országot egyesíteni, akkor el kell gondolkodnom azon, hogy mi is csúszott félre az elmúlt évtizedekben” – mondta.

1849-ben itt mondták ki a trónfosztást: mielőtt újraegyesítenék az országot, újra trónfosztásra van szükség – szögezte le. A következő egy év küzdelmei nem arról szólnak, hogy a baloldal legyőzi-e a jobboldalt, a főváros a vidéket,  vagy bármilyen más ránk erőltetett törésvonalat, amit a mostani uralkodó réteg megpróbál a politikában mesterségesen létrehozni.

„Van egy szűk 1 százalékos uralkodó réteg, és nekünk arra kell szövetkeznünk, hogy egy trónfosztást vigyünk végbe. Hogy megszabadítsuk az országunkat ettől a megosztó és életünk erőforrásait elvevő hatalomtól, és utána újraépítsük ennek az országnak az egységét.”

– mondta Karácsony.

Korábban írtuk:

Karácsony Gergely főpolgármester ma reggel szülőfalujából, Nyírtassról jelentette be hivatalosan is: miniszterelnök-jelöltként indul az ellenzéki előválasztáson.

„Egy életünk van és egy hazánk”

– mondta Karácsony, hozzátéve: az elmúlt 10 évet a haza szolgálatában töltötte, de az elmúlt időszakban hosszasan gondolkodott, tud-e még többet adni – indokolta döntését.

Karácsony szerint egyre inkább azt érezzük, hogy Magyarország egyre megosztottabb, ezért azt a célt szeretné szolgálni, hogy újra egyesítsük az országot. És mivel az élete fontos eseményei ennek a nagyon megosztott országnak nagyon különböző színhelyeihez kapcsolódnak, azt érzi, hogy miniszterelnök-jelöltként vinnie kell magával mindent, ami az elmúlt 46 évben meghatározta személyiségét és életét.

A főpolgármeter elmondta: azért fontos helyszín Nyírtass, mert innen viszi magával a zöldpolitikát, élete egyik legnagyobb tragédiáját, édesapja halált, azt, hogy minden véges, csak az anyai szeretet végtelen, és azt a tudást, hogy a sors néha rendkívül igazságtalan, de a társadalom lehet ennél sokkal igazságosabb. Innen viszi azt a hitet is magával, hogy a nehéz sorsú emberek számíthatnak a többiekre.

„Nem azért jöttem ide, hogy stadiont ígérjek Nyírtassnak. És nem azért jöttem ide, hogy elmondjam, hogy a falu polgármesterasszonya lesz hamarosan a leggazdagabb ember Magyarországon. Azt is el kell mondanom, hogy nem helikopterrel jöttem”

– mondta.

Karácsony arról is beszélt: nem a kiváltságos 1%-ért akar dolgozni, hanem a 99%-ot alkotó, különböző pártokkal szimpatizáló, de mégis az egyik napról a másikra élő, „örökkön küszködő” magyarokért.

A Párbeszéd tegnap kérte fel Karácsonyt miniszterelnök-jelöltnek, a mai bejelentés után pedig az MSZP is közölte: az országos elnökség úgy döntött, támogatja Karácsonyt, „mert modern, fiatal, XXI. századi miniszterelnöke lehet Magyarországnak. Olyan kormányfő, aki elkötelezetten támogatja és meg is valósítja az MSZP Korszakváltó programját.”

Karácsony Gergely 2010 és 2014 között országgyűlési képviselőként dolgozott (előbb a Lehet Más a Politika, majd Párbeszéd Magyarországért színeiben) a parlamentben. A 2014-es önkormányzati választáson Budapest XIV. kerülete polgármesterének választották, 2019-ig töltötte be ezt a posztot.

A 2018-as országgyűlési választások előtt, 2017 decemberében lett hivatalosan az MSZP és a Párbeszéd akkori miniszterelnök-jelöltje, miután októberben Botka László bejelentette, hogy visszalép a jelöltségtől. Az MSZP-Párbeszéd szövetség 2018 áprilisában 11,91%-ot szerzett az országgyűlési választásokon, a 106 egyéni választókerületből pedig 8-ban tudott nyerni a két párt jelöltjeinek valamelyike.

A 2019-es önkormányzati választásokon Budapest főpolgármesterének választották meg, ezt megelőzően főplgármesteri előválasztást nyert az ellenzék jelöltjeivel, első körben az MSZP-s Horváth Csabával, majd Kálmán Olgával (DK) és Kerpel-Fronius Gáborral (Momentum) szemben. 

2020 decemberében egy, az RTL Híradónak adott interjúban az előválasztáson való indulására vonatkozó újságírói kérdésre úgy válaszolt:  

„Egy politikus soha nem mondja azt, hogy soha- Én mindig azt mondtam, és most is azt gondolom, hogy nekem nincs ilyen ambícióm. Sőt tovább megyek: nekem a hátam közepére kívánkozik egy ilyen kihívás, hiszen annak az embernek, akinek ezt a kampányt meg kell vívnia, majd utána az országot ilyen körülmények között kormányoznia, az nagyon nagy terhet vállal a hátára”

2021 februárjában az ATV stúdiójában már sokkal megengedőbben fogalmazott saját esetleges miniszterelnök-jelöltségével kapcsolatban: akkor azt mondta, sok a nyitott kérdés, de ő csak akkor lesz miniszterelnök-jelölt, ha lesz előválasztás.

Tavasszal már négy ellenzéki jelölt is bejelebntete miniszterelnöki ambícióit, valamint azt, hogy elindulnak az előváalsztáson: Jakab Péter, a Jobbik-elnöke, a Momentum elnöke, Fekete-Győr András, a civil Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, valamint a DK alelnöke, Dobrev Klára. A Medián közvéleménykutató a HVG megbízásából februárban és áprilisban is reprezentatív kutatásban mérte meg az akkorm ég csak potenciális miniszterelnök-jelöltek  népszerűségét azok körében, akik a következő választás után kormányváltást szeretnének. Az akkori állás szerint az első helyre Jakab Péter került, Karácsony Gergely pedig a második helyre csúszott vissza a februári elsőről. A harmadik helyen Márki-Zay Péter előzte Dobrev Klárát, a legkevesebben pedig Fekete-Győr Andrásra szavaztak volna.Hangsúlyozta ugyanakkor Medián kutatása, hogy 

akik akkor még nem jelentették be indulásukat, egyértelműen alulmaradtak azokkal szemben, akik már igen.

Korábban a Závecz Reserach felmérése szerint is Jakab volta legnépszerűbb kormányfőjelölt; az IDEA februárban készített kutatása Dobrev Klárát hozta ki  potenciális győztesként a legelkötelezettebb ellenzékiek körében, a Publicus május elején közölt felmérése pedig szoros versenyben Karácsonyt hozta ki a legerősebb jelöltnek.

A miniszterelnök-jelölt másfél óra múlva élete egy újabb meghatározó helyszínén jelölti programját fogja ismertetni, cikkünk frissül!