Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány szándékosan hallgathat arról, fizetniük kell-e a tesztért a műtétre várakozóknak, vagy sem

Ez a cikk több mint 2 éves.

Bizonytalanságban tartja a kormány az elektív (tervezhető) műtétre várókat azzal, hogy továbbra is mindössze Kásler Miklós emberierőforrás miniszter Facebook-posztjából tájékozódhatnak arról, önköltségen kell-e PCR-tesztet csináltatniuk, írja a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) állásfoglalásában. A szervezet szerint csak jogszabály kötelezhetné azokat fizetős tesztre, akik nem tudnak védettségi igazolványt felmutatni.

Ahogyan a hét elején mi is beszámoltunk róla a Mércén: Kásler nemrég jelentette be, hogy újraindulnak a nem sürgős beavatkozások és a rehabilitációs ellátások, amelyek „az egészségügyi szolgáltatónál előre egyeztetett időpontokban, a már bevált egészségvédelmi óvintézkedések betartásával történhetnek”. A betegek felvételének viszont feltétele, hogy érvényes védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, vagy a tervezett beavatkozást megelőző 48 órán belüli negatív PCR teszt eredménnyel és a műtét napján végzett negatív antigén gyorsteszttel rendelkeznek.

Az EMMI ezt eddig annyival egészítette ki, hogy a magukat be nem oltató betegek saját költségükre kérhetik a tesztelést.

A TASZ szerint viszont erről nem csak jogszabály nem létezik, de még hivatalos közlemény, vagy akár csak egy állami honlapra feltöltött tájékoztató sem.

„A kormány döntéseiről hetente sajtótájékoztatót tartó Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is csak valószínűsíteni tudta, hogy a kormány fog valamiféle szabályt alkotni az ügyben. Márpedig a halasztható műtéteket fizetős PCR-teszthez kötni csak jogszabályi előírás alapján lenne szabad, és úgy is csak szűk körben”

-írják.

Adott tehát egy szabály, amelyet maguk az érintettek, tehát a beavatkozásra várók sem ismerhetnek pontosan. Azt sem tudni, hogy kell-e tesztet fizetniük azoknak is, akik szeretnék beoltatni magukat, de még nem kerültek sorra, vagy azoknak, akik valamilyen egészségügyi okból, esetleg várandósság miatt nem vehették fel az oltást.

Viszont ha csak azokra terjed ki a szabály, akik beoltathatták volna magukat, esetükben hol és hogyan rögzítik, hogy elutasították a vakcinát? Ahogyan a TASZ is megjegyzi: ez a kérdés is megválaszolatlan maradt.

A jogvédő szervezet szerint még az is elképzelhető, hogy a kormány szándékosan állított elő olyan helyzetet, amelyben egyes betegeknek tényleg nem marad más választásuk, mint hogy felvegyék az oltást. A szegényebb rétegek számára a csaknem húszezer forintos tesztelési díj megfizethetetlen költséget jelent, ők tehát nem arról döntenek, beoltatják-e magukat vagy sem, hanem arról, hogy kapnak-e egészségügyi ellátást. Ez pedig súlyosan korlátozza önrendelkezési jogukat.

„A TASZ álláspontja szerint súlyos alkotmányos sérelmet jelent, hogy az elektív műtétek feltételéül előírt önköltséges PCR-tesztelésre vonatkozó szabályokat nem alkották meg jogszabályi formában, és nem ismerhetők meg az érintettek számára”

-írja a szervezet.

A „szabályzat” ellen Szél Bernadett képviselő is felszólalt: szerinte alkotmánysértő a műtétre, illetve kezelésekre várók önköltséges teszteltetése, ezért az alapvető jogok biztosához fordult.

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt