Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több mint 13 ezer embert regisztráltak oltásra Magyarország leghátrányosabb helyzetű településein

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az elmúlt három hétben összesen 13.428 állampolgárt regisztráltak sikeresen a koronavírus elleni védőoltásra az „Oltass, hogy élhess!” nevű kampány keretében. Civil szervezetek önkéntesei és aktivistái Magyarország leghátrányosabb helyzetű kistelepülésein, szegregált városrészekben, és zsákfalvakban segítették az oltási kampányt. Az akció során 168 településre látogattak el, aminek köszönhetően már közel 5000 ember meg is kaphatta a Covid-19 elleni védőoltás első adagját az elmúlt egy hónapban.

A kampányban közreműködött az Országos Roma Önkormányzat, a Civil Tanács Egyesület, a Civil Kollégium Alapítvány, a Rendszerszint és az 1Magyarország Kezdeményezés is. Céljuk az volt, hogy segítsenek a leghátrányosabb helyzetű településeken élőknek, akik nem rendelkeznek kellő információval, vagy technikai eszközzel a vakcina igénylésének folyamatához.

Elmondásuk szerint sok család nem rendelkezett internetkapcsolattal, sokaknak egyáltalán nem volt e-mail címe, vagy olyan technikai eszközük, amivel igényelhették volna a védőoltást.

A kampányban résztvevő aktivisták ezért internettel ellátott tabletekkel járták a települések utcáit és segítséget nyújtottak a vakcinaregisztrációhoz, valamint az ahhoz szükséges emailcím elkészítéséhez. Akadtak olyanok is, akiknél a telefonos elérhetőség sem volt megoldható, így az akcióban résztvevő segítők saját telefonszámukat adták meg a regisztráció során, majd egyenként értesítették az érintetteket az oltás helyéről és időpontjáról. Összesen 108 aktivista és önkéntes, több mint 32 ezer embert ért el három hét alatt, a 14 megyében zajlott akció során.

A kampány keretében egészségügyi szakemberek arra is felkészítették az önkénteseket, hogy megfelelő tájékoztatást tudjanak adni a településeken azoknak az embereknek is, akik félnek az oltás esetleges mellékhatásaitól, és ezért nem tervezik beoltatni magukat. Az aHang sajtóközleményében arról számolt be, hogy kezdetben az emberek nagyobb számban elutasítással, fenntartással fogadták a segítségnyújtási lehetőséget, mely részben a közösségi médiában terjedő álhírek és az emberek között terjedő pletykáknak volt betudható. A civilek elmondása alapján, a kampány második felében azonban már több településen maguk az emberek keresték az önkénteseket, segítséget kérve a regisztrációhoz.

Az aktivisták szerint az egyik legnagyobb problémát az képezte, hogy a védőoltásra regisztráltakat sokszor olyan oltópontokra irányítják, amelyek több tíz kilométerre vannak a lakóhelyüktől, így komoly anyagi problémát jelent számukra az utazás.

Ráadásul többen családtagjaikat is elvesztették a vírusfertőzésben, a hozzátartozók temetési költsége pedig óriási anyagi megterhelést jelent. Elmondták, sok esetben a legolcsóbb és legegyszerűbb temetés is több százezer forintos tétel, ami akár sok hónapnyi, vagy egy teljes éves bevételét is jelenti a hozzátartozónak.

Az akcióba  a Dikh Tv, a RomNet és a Roma Sajtóközpont is bekapcsolódott egy közös, országos médiakampánnyal, és helyszíni tudósításokkal, kisvideókkal és tájékoztató filmekkel hívták fel a figyelmet a védőoltás-regisztráció lehetőségére és fontosságára.


Az aHang sajtóközleménye szerint az elmúlt hetek tapasztalatai azt mutatják, hogy a vakcinaigazolvány bevezetésével, a jól célzott kommunikáció és a fertőzések terjedésének veszélye miatt is növekszik a hátrányos helyzetű településeken élők körében az oltási hajlandóság, de eszköz és tudás hiányában még tízezrek nem tudják igényelni a védőoltást. Ez állami szintű, komolyabb infrastruktúrát biztosító program keretei között megvalósítható lenne, amennyiben van rá kormányzati szándék.

Címlapkép: Az aHang sajtóközleménye