Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hallgatók demonstráltak a kolumbiai nagykövetségnél az állami gyilkosságok ellen tiltakozva

Ez a cikk több mint 2 éves.

Szombat délután a Hallgatói Szakszervezet (HASZ) aktivistái figyelemfelkeltő demonstrációt tartottak Kolumbia magyarországi nagykövetsége előtt Budapesten.

A magyar hallgatók szolidaritásukat fejezték ki a kolumbiai állami szervek által az utóbbi hetek tüntetéssorozata alatt elkövetett gyilkosságok áldozataival.

A kolumbiai nép elnyomás elleni harcával szolidáris kiállás szervezői, Tóth Boglárka és Hellenbarth Virág a Mércének nyilatkozva elmondták, hogy úgy érezték,hogy aránytalanul kevés szó esik erről a médiában.

„Felvettem a kapcsolatot kolumbiaiakkal,akiktől olyan megrázó részleteket tudtam meg, hogy úgy éreztem, tennem kell valamit”

– közölte Tóth Boglárka, aki ezután vetette fel a szervezet tagjainak, hogy szervezzenek egy áldozatokra megemlékező és egyben figyelemfelkeltő akciót.

Az aktivista arról is beszámolt, hogy a helyiek körében komoly félelmek vannak azzal kapcsolatban, hogy ha nyilatkoznak és kiszivárognak az adataik, könnyen az állami erőszakszervezetek célpontjaivá válhatnak.

Szolidaritás a kolumbiai néppel ❗ ✊ 🚩

Kolumbiában napok óta tart a sztrájkoló munkások, az utcára vonuló diákok és az…

Posted by Hallgatói Szakszervezet on Saturday, 8 May 2021

A tiltakozó hallgatók táblákat helyeztek el a nagykövetség épülete előtt, ezeken többek közt az „Egységben a békéért és az igazságért!”, valamint az „Amikor az elnyomásból törvény lesz, a forradalom kötelesség!” feliratok voltak olvashatók spanyol nyelven.

Mint arról a Mérce is beszámolt, múlt hét második fele óta folyamatosak a tömegtüntetések Kolumbiában, miután a jobboldali kormány megpróbált bevezetni egy adóreformot, amely értelmében jelentősen emeltek volna a személyi jövedelemadón.

A több nagyvárosban folyamatosan zajló demonstrációk nagyrészt békések voltak, de hétvégén néhány helyen előfordult vandalizmus, erre hivatkozva a jobboldali elnök a hadsereg alakulatait rendelte ki az utcákra.

Az országos méretű tüntetéseket az sem állította le, hogy a kormányzat arra kényszerült, hogy múlt vasárnap reggel visszavonja az adóemelést. Ez nem utolsó sorban köszönhető annak is, hogy az utcákra kirendelt karhatalom több helyen öldöklésbe kezdett,

emberi jogi szervezetek szerint a sok tucatnyi halálos áldozata van már, köztük sok békés tüntető, valamint több százan sebesültek meg.

A karhatalmi erőszak olyan méreteket öltött rövid időn belül, hogy az ellen már az ENSZ és az Európai Unió is tiltakozását fejezte ki, nyugalomra intve a feleket, és felszólítva a biztonsági erőket az aránytalan erőszak beszüntetésére.

A Mérce szerdán készített interjút Sebastián Piwkével, aki a Cali városa környékén segít a demonstráló tömegek számára megszervezni az utánpótlást és a helyszíni egészségügyi ellátást.

 

Címlapkép: kép: Hallgatói Szakszervezet/Mérce