Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ausztriához hasonlóan Magyarország is visszautasítja az egységes európai minimálbért

Ez a cikk több mint 2 éves.

Ausztria és Magyarország is visszautasítja az egységes európai minimálbért: Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Martin Kocher osztrák munkaügyi miniszter is úgy látja, hogy az uniós tagországok különbözőségei miatt nem célszerű Brüsszelből szabályozni a minimálbér kérdését, írja a Népszava.

A két miniszter az Európai Unió tagországainak találkozóján találkozott a portugáliai Portóban a mai napon. Palkovics a közmédiának ezután azt nyilatkozta:

„Az egységes minimálbérrel kapcsolatban az elveket elfogadjuk, a számítási módszereket meg fogjuk fontolni, de azt, hogy ez ne a tagállamok kezében maradjon, egyikünk sem tudja elfogadni.”

A miniszter arról is beszámolt, hogy megbeszélést folytattak a koronavírus-járvány utáni munkapiaci helyzetről, a két ország ugyanis hasonló problémákkal szembesült. Többek között abban is egyetértettek, hogy a távmunkával kapcsolatos szabályozásokat az érintettekre, tehát a munkáltatóra és a munkavállalóra kell hagyni, viszont a járvány tanulságaiból kiindulva meg kell vizsgálni, szükség van-e az állam részéről módosításra, szabályozásra, ösztönzésre. A két ország ebben a kérdésben is együtt fog működni, tapasztalatokat megosztani. Az újraindítás részleteiről is tárgyaltak.

Megállapodás született azzal kapcsolatban, hogy intenzívebbé teszik az együttműködést a határon túlra ingázó dolgozók helyzetének megkönnyítése és a turizmus újraindításának érdekében is.

Palkovics nyilatkozatában kitért arra is, hogy Magyarország nem támogatja az egységes uniós adórendszert, ugyanis az az álláspontja, hogy például a társasági nyereségadót az egyes országoknak saját maguknak kell meghatározniuk, hiszen a tagállamok más-más fejlettségi szinten vannak, más a gazdaságszerkezetük.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk: az Európai Szakszervezeti Szövetség (ESZSZ) nemrég arra hívta fel a figyelmet: az EU-s tagállamok minimálbéreire vonatkozó direktívajavaslatának számos hiányossága van, és jelenlegi formájában nem tartalmaz elegendő garanciát arra, hogy ténylegesen csökkenjenek a az EU-n belüli jövedelmi egyenlőtlenségek.

Címlapkép: MTI/Mészáros János