Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás: augusztusig biztosan marad a védettségi igazolvány, a héten kevés Pfizer és Moderna áll rendelkezésre

Ez a cikk több mint 2 éves.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a szerdai kormányülés legfontosabb döntéseiről, illetve a legfrissebb járványügyi intézkedéseiről ad tájékoztatást a kormányinfón.

Az oltásoknak köszönhetően sikerült a harmadik hullámot megtörni, közel 2 millió első oltást sikerült beadni, így 4 millió fölött van az első oltást megkapottak száma. Nagyon fontos, hogy ez egy szabadság kérdés is, aki beoltatja magát, az visszakaphatja a megszokotthoz közeli életét – kezdte a kormányinfót Gulyás Gergely. Hogy szabad-e oltott és nem oltott ember között különbséget tenni, Európában mindenhol vita, a magyar kormány Gulyás szerint azért tehet különbséget, mert a nemzeti konzultációban a többség azt mondta, szabad.

A miniszter szerint a védettségi igazolvány augusztusig még biztosan nélkülözhetetlen lesz sok szolgáltatáshoz, illetve a legtöbb eseményen való részvételhez.

Gulyás emlékeztetett: néhány napon belül bárkit be tudnak oltani, aki regisztrál; nyitva van az online időpontfoglalás lehetősége Sinopharm, Astrazeneca és Sputnyik vakcinákra.

A Moderna és Pfizer vakcinákra váróknak azzal kell számolni, hogy a héten kevés áll rendelkezésre, mivel 130 ezret félre kell tenni a 16-18 éves fiatalok számára, illetve második körös oltásokat is meg kell valósítani belőle – közölte.

Jövő héttől hetente 120-180 ezer Pfizer és Moderna vakcina áll majd rendelkezésre: a Pfizerből kb. 330 ezer érkezik hetente kiszámíthatóan, de ebből mindig félre kell tenni a második oltásokra – közölte a miniszter. Szerinte akár néhány napon belül is elérhetnénk az 5 millió beoltottat, ha nem válogatnának az emberek. A kormány számításai szerint 5 millió felett már nehezebben fog menni az oltás, aminek az oka viszont már nem a vakcinák közötti válogatás, hanem az oltási hajlandóság általános csökkenése miatt. Mint kiderült, a lakodalmak és a fesztiválok megrendezését is az 5 milliós határhoz tervezik kötni, amit május végére érhetünk el. A kormányzati időpontfoglaló weboldal múlt heti „terheléses támadása” kapcsán a rendőrség nyomoz – mondta Gulyás.

Egyelőre minden ország a saját védettségi igazolványát ismeri el, Magyarország igyekszik kétoldalú megegyezéseket kötni országokkal, hogy csak az oltás ténye számítson, ne annak fajtája. Az utazási korlátozásoktól való félelmet nem tartják indokoltnak emiatt, a nyári utazásoknak nem lesz akadálya a kormány szerint. A külföldi védettségi igazolványokat Magyarország egyelőre csak úgy fogadja el, ha kétoldalú megállapodás születik a két ország között. Védettségi igazolványt csak az a magyar állampolgár kaphat, akit Magyarországon oltottak be.

Gulyás arról is beszélt, hogy a kormány benyújtotta kedden a 2022-es költségvetést, aminek az egyik legfontosabb célja, hogy „dinamikus gazdasági növekedést” tudjanak biztosítani,  a normalitáshoz való visszatérés hamar megtörténhet. A miniszter szerint bevált a kormány takarékos gazdaságpolitikája: szerinte a kormány megszüntette a hálapénzt és jelentős orvosbéremelést tudott bevezetni, és 760 milliárd forinttal több forrás áll rendelkezésre jövőre az egészségügyben. Hogy a béremelésből kimaradt, új jogviszonyba kényszerített  összes többi egészségügyi dolgozó kap-e 2022-ben béremelést, arról nem beszélt a miniszter.

Az egyetemek modellváltásával kapcsolatos sajtókérdésre elmondta: fontos szempont volt, hogy „nemzeti szemléletű emberek kerüljenek nemzeti kuratóriumokba”. Ha valaki megnézni ezeket, a gazdaság, a tudomány és a politikai élet színe-java is képviselteti magát bennük- mondta a kormányközeli szereplőkkel és fideszes politikusokkal feltöltött alapítványi kuratóriumokról.

Szintén sajtókérdésre Gulyás közölte: amióta Karácsony Gergely a főpolgármester, több a dugó, a hajléktalan és a szemét Budapest utcáin. Szerinte nem kérdés, hogy több vagy kevesebb hajléktalan van az utcákon, mint Tarlós István idején, a dugókat pedig a biciklissávoknak tulajdonította a miniszter. Az viszont nem derült ki Gulyás okfejtéséből, hogyan növeli Karácsony Gergely személye az utcára kényszerülő emberek és a kosz mennyiségét.

A Galvani híddal kapcsolatos vitáról azt mondta: a kormány azt támogatja, hogy épüljön meg, Gulyás egyik kerület álláspontja mellett sem foglalt állást. Ha ki kell jelölni egy útszakaszt a híd forgalmának, „nem mindenki fog örülni”, de a beruházás Budapest egészének érdeke, ezért ha megegyezés születik, a kormány továbbra is hajlandó megvalósítani azt – mondta.

Kedden határozatképtelenné vált a Népjóléti bizottság ülése, ahol az endometriózisos nők várólistára kényszerüléséről is szó lett volna, a fideszes politikusok azonban nem jelentek meg – emlékeztetett egy sajtókérdés, érdeklődve: miért nem foglalkozik a családbarát kormány az akár meddőséget is okozó, rendkívüli fájdalommal járó betegségben szenvedő nők ellátásával vállalható időn belül? A kérdésre Szentkirályi Alexandra válaszolt. A kormányszóvivő elmondta, az állam csaknem 1 milliárd forintot fordít az endometriózisos betegekre, és 4 olyan orvosi egyetem, valamint több specifikus centrum is foglalkozik a kezelésükkel, az egészségügyi dolgozók pedig azon vannak, hogy mihamarabb ellátáshoz jussanak.

Szentkirályi szerint a fideszes politikusok azért nem jelentek meg a bizottsági ülésen, mert annak elnöke az MSZP-s Korózs Lajos.

A megnövekedett várólistákkal kapcsolatban Gulyás azt mondta, abban az időszakban vagyunk, amikor megkezdődött az egészségügyi ellátások normalizálódása: kezdenek visszaállni a szűrővizsgálatok, 4,5 millió beoltottnál az elektív műtétek, majd 5 millió beoltottnál a rehabilitáció is újraindul, illetve feloldják a látogatási tilalmat és az összes szűrővizsgálat elérhetővé válik.

Végezetül egy kis érdekesség, hogy Gulyás nem számolt be a kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról, amiről a civil szervezetek, az ellenzéki pártok és az alapvető jogok biztosa követelésének megfelelően döntött tegnap este.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd