Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Operatív Törzs: elkezdődik az oltás a Janssen vakcinájával is, amelyből egy adag elég

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az Operatív Törzs a mai napon is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját, amelyen az országos oltási munkacsoport vezetője, Dr. György István államtitkár számolt be az oltási rend újabb szakaszáról.

Az államtitkár először arra figyelmeztetett, hogy a vírus indiai variánsa már a környező országokban is felbukkant, ezért fontos, hogy mindenki regisztráljon, foglaljon időpontot. Dr. György szerint „elérkeztünk az egyéni felelősség szakaszába”, az egy adaggal beoltottak száma meghaladta a négy millió főt, és több, mint két millióan már a második oltást is megkapták. Összességében a lakosság 43 százaléka van beoltva.

A kórházakban és a háziorvosoknál folyamatos lesz az oltás, a kínai Sinopharmból 1 millió érkezett, amelyre az interneten lehet időpontot foglalni.

Az államtitkár arról is beszámolt, hogy meg fogják nyitni a regisztrációt Szputnyik vakcinára is, ám a foglalás csak azok számára lesz elérhető, akiket előtte sms-ben értesítenek. Mások nem fognak tudni erre a vakcinatípusra foglalni.

A ma érkezett több, mint 300 ezer Pfizer egy részét a második körös oltásokra tartogatják, illetve a 16-18 évesek első körös oltása fog vele történni. A megyékben és fővárosokban megmaradt Pfizer oltóanyagot viszont kiadják a háziorvosoknak.

A 16-18 évesek oltása is megkezdődik lassan, ám nagyon fontos, hogy május hetedike előtt regisztráljanak érte. A korcsoportban a jövőhét második felében tervezik a vakcinációt.

A héten egy Moderna szállítmány is érkezik, amelynek nagyobbik részét az esedékes, második körös oltásokra használják fel, 30 ezer adagot kiadnak háziorvosoknak első körös oltásokra, 6 ezret pedig az idős otthonokban használnak fel.

A héten a Janssen vakcinájával is elkezdik az oltást, amelyet honvédségi oltóbusszal szállítanak majd, ebből az anyagból elég egy oltás.

Emellett megkezdődik a Magyarországon élő külföldiek oltásának az előkészítése is, illetve a külfdön élő, magyar állampolgárok is regisztrálhatnak oltásra, ám utóbbi csoport oltása akkor kezdődik, ha az összes, itthon élő regisztrált kapott vakcinát.

A teljes sajtótéjékoztató itt nézhető vissza:

Címlapkép: MTI/Vajda János