Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Stumpf István a Műegyetemnél is el tudná képzelni az alapítványi struktúrát

Ez a cikk több mint 2 éves.

Ismét interjút adott a kormányközeli Magyar Nemzetnek Stumpf István, a felsőoktatási intézmények alapítványosításának koordinálásáért felelős kormánybiztos, korábbi alkotmánybíró és kancelláriaminiszter, amelyben szót ejtett arról, hogy milyennek látja az alapítványi modell viszonyát a két nagy, még állami fenntartásban lévő állami egyetemmel, de beszélt arról is, hogy mi alapján kerültek miniszterek és államtitkárok a kurátori székekbe.

A még állami fenntartásban lévő egyetemekről Stumpf úgy nyilatkozott, hogy habár az ELTE a „mamut kiterjedésével nem olyan egyszerűen alakítható át”, a Műegyetem részére viszont az alapítványi modell „sokkal adekvátabb”, mint néhány tudományegyetem számára, de „majd eldöntik, akarnak-e a jövőben csatlakozni”.

„Már a kinevezésemkor azt szorgalmaztam Orbán Viktor kormányfőnél és Palkovics László miniszternél, hogy csak azok jöjjenek, ahol egyértelműen erről dönt a szenátus” – mondta Stumpf.

Ezzel kapcsolatban egy másik kérdésre adott válaszában a kormánybiztos arra is kitért, a jövőben is – ahogyan Pécsett és Szegeden – a szenátusok szavazatához kötik majd a modellváltás folyamatának megkezdését.  A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stumpf szerint valószínűleg hosszú távon is marad állami fenntartású, „hiszen jórészt közszolgákat képez”. Hogy mi lesz a művészeti egyetemekkel, arra a volt alkotmánybíró annyit mondott: „azt meglátjuk”.

Arra a kérdésre, hogy az új szisztémában nem csorbulnak-e az egyetemek jelenlegi vezetésének jogai, Stumpf azt válaszolta: „A stratégiai döntéshozó a kuratórium lesz. A szenátus, vagyis az eddigi vezérkar pedig képviseli az egyetemi autonómiát, és minden ellenzéki híresztelés ellenére továbbra is fontos szerepe lesz az államnak az irányításban, a szabályozásban, az ellenőrzésben.”

A modellváltáson korábban átesett egyetemek képviselői nemrég online fórumon számoltak be arról, hogy hogyan (nem) vonták be őket az alapítványosítás előkészítésébe, illetve arról, hogy milyen károkat szenvedett az egyetemi autonómia a folyamat során.

A kormánybiztos beszélt arról is, hogy azért kétharmados törvények formájában fogadták el a múlt héten az egyetemek modellváltását, mert „Ha minden kormányváltásnál összevissza lehetne rángatni az egészségügyet, benne a klinikák kapacitását vagy az egyetemek szerkezetét, akkor ott állnánk, ahol a part szakad. Nem lehetne hosszú távra tervezni, az intézmények nem tudnának 15–20 éves szerződések keretében gondolkodni.” Stumpf szerint „heroikus munkát” végeztek a kormánypárti politikusok a több mint egy tucat törvény előkészítésével, amelyeket végül Volner János és Fülöp Erik független képviselők, valamint Ritter Imre német nemzetiségi szószóló segítségével fogadtak el minősített többséggel.

A kormánybiztos azt ígéri az interjúban, hogy szeptember elsejétől, valamint január elsejétől most már tényleg érkezeik az oktatók számlájára egy kétlépcsős, 15-15 százalékos béremelés.

Stumpf kérdésre válaszolva szót ejtett arról is, hogy mi alapján választották ki a kuratóriumi tagokat. Mint ismert, a múlt héten a kormányközeli Mandineren megjelent, hogy kurátorok a listáján számos minisztert, (volt) államtitkárt, kormánybiztost és polgármestert találni, miközben a 11 modellváltó egyetem közül csak ötnél kerülne be a kuratóriumba a jelenlegi rektor.

A Dunaújvárosi Egyetemen Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter kerülhet a kuratórium élére, az Óbudai Egyetemen Varga Mihály pénzügyminiszter lehet kuratóriumi elnök. Mellette kuratóriumi tag lesz Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere. A Pécsi Tudományegyetemen Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkárt javasolhatják a kuratórium elnökének. A Budapesti Gazdasági Egyetem kuratóriumát Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. vezérigazgatója, miniszteri biztos irányíthatja majd. Érdekesség, hogy a Tokaj-Hegyalja Egyetemen az a Stumpf István lehet a kuratórium elnöke, akik egyébként az egyetemi modellváltásért felelős kormánybiztos is.

„Februárban minden rektornak levelet írtam, hogy tegyenek javaslatot a kuratóriumi tagok személyére. Felkértem az Akadémia elnökét is, hogy tegyen javaslatot a tudományegyetemek kuratóriumának akadémikus tagjaira. A kormány ezeket a véleményeket figyelembe vette. Az üzleti szféra szereplői, politikában érdekelt emberek, az Akadémia meghatározó tudósai, egyetemi vezetők, helyi-lokális környezethez kötődő vállalkozók mind reprezentálva vannak. „

– mondta a kormánybiztos a kurátorok személyével kapcsolatban.

A Szegedi Tudományegyetemen az egyetemi autonómia védelmében szerveződött Veritas Virtus Libertas által közzétett információk szerint szerveződött Stumpf István hétfőn délelőtt fórumot tartott az intézmény dolgozóinak, ahol feltehették kérdéseiket az alapítványosítással kapcsolatban. A Mércéhez eljutott hírek szerint ugyanilyen fórumokra kerül sor a héten a több, modellváltáson átesett intézményben is.

A modellváltásért felelős kormánybiztos nemrég közel állt ahhoz, hogy nyilvános eseményes beszélgessen a az alapítványosításon erős ellenállás közepette átesett Színház- és Filmművészeti egyetem doktori iskolájának vezetőjével, végül azonban a szervezők lemondták az eseményt, miután Stumpf az utolsó pillanatban a tavaly nyáron szenátus megkérdezése nélkül a kuratórium elnökének megtett Vidnyánszky Attila jelenlétéhez kötötte a részvételt.