Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elmarad a Stumpf Istvánnal tervezett infosztrájkos beszélgetés, mert a kormánybiztos Vidnyánszkyt is elhívta volna rá

Ez a cikk több mint 2 éves.

Szerdán délelőttre igen pikáns, nagy várakozással kísért programot hirdetettek meg az egyetemi autonómia fontosságát hangsúlyozó országos programsorozat, az Infosztrájk színművészeti egyetemi szervezői: az egyetemi modellváltásban érintett Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) doktori iskolájának elnöke, Karsai György ült volna le beszélgetni  az alapítványosítás közelmúltban kinevezett kormánybiztosával, Stumpf István korábbi alkotmánybíróval és kancelláriaminiszterrel.

Az esemény azonban a szervezők kedd esti, váratlan közlése szerint elmarad: az SZFE hallgató önkormányzatának Facebook-oldalán olvasható közlemény szerint azért,

mert Stumpf István az eseményen való megjelenését az utolsó pillanatban Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnök meghívásához kötötte.

Az SZFE HÖK szerint Stumpf a hallgatók tudta nélkül egyeztetett az eseményről Vidnyánszky Attilával, annak ellenére, hogy korábban a beszélgetést az hallgatók által nyilvánosságra hozott körülmények ismeretében vállalták a résztvevők.

„Értetlenül állunk az eseményt megelőző napon kívánt változtatások előtt. Kormánybiztos Urat tájékoztattuk, hogy méltatlannak és udvariatlannak tartjuk, hogy egyetemünk közösségét, valamint a programon való részvételt készségesen vállaló Karsai György tanár urat az esetleges változásról utolsó pillanatban tájékoztassuk.”

A HÖK hozzáteszi: szerintük az elmúlt hónapok történései elválaszthatatlanok Vidnyánszky Attila személyétől, ezért – ahogyan fogalmaznak -,  „a további károk elkerülése végett” törekedni fogank arra, hogy „kizárólag békés, nyugodt körülmények között ütköztessük érveinket, melyek elsősorban nem a nyilvánosságot, sokkal inkább belső ügyeinket érintik (pl.: ösztöndíjak kérdése, Ódry Színpad funkcióit betöltő játszóhely, Szenátus hiánya)”.

Azzal zárják közleményüket, hogy bár a hallgatói önkormányzat „a hallgatók érdekében törekszik a vezetőséggel történő kommunikáció szükségszerű rendezésére”, azonban

„az Infosztrájk programsorozat keretein belül létrehozott eseménynek ez nem funkciója”.

Mint ismert, az SZFE egyetemfoglalóinak legfőbb követelése az volt, hogy a Vidnyánszky vezette, általuk illegitimnek tartott kuratórium mondjon le.

Az eredetileg tervezett beszélgetés egyébként azért jött volna létre a szervezők leírása szerint, mert „a hallgatók szerették volna a különböző egyetemi modellek autonómiához való viszonyát feltérképezni”, és lehetőségük nyílt volna „kormányzati oldalról is, egy élő példán keresztül megismerni a folyamatot és hatásait”.

A magyar egyetemek oktatói és hallgatói összefogtak, hogy tájékozódjanak, tájékoztassanak, közösen gondolkodjanak és cselekedjenek az egyetemek szabadságáért. Az Infosztrájk az egyetemi autonómiáért egy oktatói és hallgatói összefogással megvalósuló, egyhetes, országos esemény április 19-23. között. A csatlakozó oktatók a hagyományos tanterv helyett az egyetemi függetlenségről, a felsőoktatás egészét és a saját intézményüket érintő változásokról beszélgetnek a hallgatókkal az órákon, vagy úgy alakítják a tananyagot, hogy abba az adott tudományterület felől közelítve szervesen épüljön be a kérdés.

Címlapkép: Stumpf István. Fotó: MTI/Illyés Tibor