Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Volner azért szavazott a Fidesszel, mert szerinte az ellenzéki pártalapítványok sem számolnak el a közpénzekkel

Ez a cikk több mint 2 éves.

Enyhén szólva is kicsavart logika mentén szavazott a tegnapi parlamenti ülésnapon az ex-jobbikos, majd egy ideig a Mi Hazánkat támogató, később pedig saját pártot alapító Volner János független országgyűlési képviselő.

Mint arról ma beszámoltunk, a kormánypárti kétharmad kedden megszavazta más törvényjavaslatok mellett a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról („kekva”) címet viselő törvényt, valamint zöld utat kapott a parlamenttől 11, eddig állami egyetem alapítványi fenntartásba terelése és több más vagyonkezelő alapítvány létrehozása, illetve az ezeknek történő vagyonjuttatás.

A „kekva”-törvény lehetővé teszi, hogy a hatálya alatt létrehozott alapítványokba több mint 1000 milliárd forintnyi közvagyont, MOL- és Richter-részvényeket, és 1750 (ezerhétszázötven) ingatlant adjanak át.

Miután a minősített többséghez szükséges 133 szavazat annak ellenére is összejött több alkalommal, hogy a fideszes Bányai Gábor képviselőt továbbra is kórházban ápolják koronavírussal, kiderült, hogy a Fidesszel és a KDNP-vel együtt szavazott

  • Volner János;
  • a független Fülöp Erik (korábban Mi Hazánk, még korábban Jobbik)
  • és Ritter Imre német nemzetiségi szószóló (korábban fideszes képviselő volt Budaörsön és a Mi Hazánk képviselője).

Volner a szavazás után Facebook-oldalán tett közzé egy videót, amely magyarázatot adhat a döntésére.

„A Volner Párt fel szeretné arra hívni a figyelmet, hogy az alapítványok kapcsán van még tennivaló a pártok háza táján is. Olyan módon támadja az ellenzék a létrejövő közalapítványokat, amely érvek egyébként a pártalapítványokra is helytállóak lennének”

– kezdi mondandóját a politikus.

Szerinte ugyanis a pártalapítványokba ugyanúgy közpénz kerül, ugyanúgy nem számolnak el a nyilvánosság előtt a szerződéseikkel és ugyanúgy nem kötelesek közbeszerzéseket lefolytatni, mint ahogy a most létrehozott közalapítványok.

Ez alapján Volner nem érti, miért támadják az ellenzéki pártok azt a modellt, „amellyel maguk is rendelkeznek”.

Vagyis az, hogy feltételezése szerint a pártok nem számolnak el megfelelően alapítványaik közpénzköltéseivel, nem jó, ezért (most jön a csavar!) megszavazta, hogy a kormányközeli emberekkel és fideszes politikusokkal feltöltött kuratóriumok vezette alapítványok is átláthatatlanul kezelhessenek ezer milliárd forintnyi közpénzt. Fontos ugyanis a „kettős mérce” eltörlése.

A teljes videó itt tekinthető meg:

Címlapkép: Képernyőfotó / Volner János Facebook oldala