Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Cenzúrázta a Facebook az indiai miniszterelnök lemondására szólító posztokat

Ez a cikk több mint 2 éves.

Több mint 12 ezer, az indiai miniszterelnökkel szemben kritikus bejegyzés tűnt el szerdán, miután a Facebook rövid időre blokkolta a #ResignModi, azaz „Modi mondjon le” hashtaggel ellátott posztokat – írja a The Guardian.

A kormányfőt távozásra felszólító hangok az indiai kormány járványkezelésének kudarca miatt erősödtek fel.

A jelenséget Twitteren jelezték az indiai Facebook-felhasználók, akik a #ResignModi hashtegra keresve egy hibaüzenet kaptak a Facebooktól, miszerint az ezzel a címkével ellátott posztokat „ideiglenesen elrejtette” Mark Zuckerberg közösségi oldala, mert azok tartalma „nem feleltek meg a Facebook közösségi irányelveinek”. A bejegyzések néhány óra elteltével hamarosan újra elérhetővé váltak, ezt követően a Facebook illetékes szóvivője úgy nyilatkozott, nem az indiai kormány kérésére alkalmazott cenzúra történt, hanem véletlen hiba folytán váltak elérhetetlenné a Narendra Modi lemondását követelő posztok.


Az eset csupán két nappal azt követően történt, hogy a Twitter azt követően alkalmazott cenzúrát mintegy 50, ugyancsak az indiai kormánnyal szemben kritikus poszton, hogy a Modi-adminisztráció jogi úton követelte azok eltávolítását. A Wall Street Journal állítása szerint a Facebook – a tulajdonában lévő Instagrammal karöltve – már korábban is körülbelül 100 Modi-ellenes bejegyzést tett elérhetetlenné.

A Facebook indiai központja tavaly augusztusban keveredett komoly botrányba, miután a Wall Street Journal kiderítette, hogy egyik alkalmazottját szoros szálak fűzik az indiai kormánypárthoz.

Az elmúlt napokban a dél-ázsiai országban rendkívüli mértékben megnőtt a COVID-fertőzöttek száma, a válság pedig sok állampolgárt arra késztett, hogy közösségi felületeken fejezzék ki nemtetszésüket a kormány felé, amely szerintük elvesztette a kontrollt járvány terjedése felett.

A héten sorra dőltek meg az országban koronavírus-járvány újonnan regisztrált fertőzöttjeinek napi rekordjai. Az ország egészségügyi minisztériuma szerdára virradóra többb mint 360 ezer új fertőzöttet és 2624 halálos áldozatot jelentett, a statisztikák szerint pedig Újdelhiben minden negyedik percben meghal valaki a koronavírus okozta betegségben. Az ország egészségügyi rendszerének túlterhelődéséről szóló aggasztó hírek mellett a szakértők elsősorban amiatt aggódnak, hogy a vírus intenzív jelenléte a világ második legnépesebb országában újabb és újabb mutánsokat hoz elő, amelyekkel szemben a jelenlegi vakcinák hatékonysága alacsonyabb lehet.

Az Európai Unió mellett az Egyesült Államok, valamint Pakisztán jelentette be, hogy segítséget nyújt Indiának. A német védelmi minisztérium vasárnap közölte, hogy fontolgatja a sürgős segítségnyújtást, mobil oxigén generátorokat és más egyéb felszerelést küldenének Indiába.

(The Guardian, Wall Street Journal, MTI)