Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Döntött az esküdtszék: Derek Chauvin bűnös George Floyd meggyilkolásában

Ez a cikk több mint 2 éves.

Frissítés 2 (23:55):

Tim Walz, Minnesota kormányzója nyilatkozott az esküdtszéki ítélet felolvasása után. A kormányzó kijelentette, hogy a Derek Chauvin ügyében hozott ítélet „egy nagyon fontos lépés az igazság felé”, de még így is sok tennivaló van hátra. A politikus rendszerszintű változásokat sürgetett:

„Túl sok fekete ember vesztette életét, és veszíti el folyamatosan a rendőrség miatt államunkban. Fekete közösségeink nem tudják így folytatni tovább. Rendőreink nem folytathatják így tovább. Államunk egyszerűen nem folytathatja így tovább. És az egyetlen módja annak, hogy ez megváltozzon, az a rendszerszintű reform. Újjá kell építenünk, vissza kell állítanunk, és újra kell képzelnünk a rendőrség és az általuk szolgált közösségek kapcsolatát. Tetten kell érnünk az összes faji alapú egyenlőtlenséget társadalmunk minden szegletében – az egészségügytől kezdve a lakástulajdonláson át az oktatásig. Egyenesbe kell jönnünk saját emberiességünkkel. Folytassuk menetelésünket az igazság felé.”

Frissítés:

Az esküdtszék ítélete után a George Floyd családját képviselő ügyvédek nyilatkozatot adtak ki. Ben Crump, a jogi team egyik tagja így fogalmazott:

„Fájdalommal elért igazságot szolgáltattak George Floyd családjának és a minneapolis-i közösségnek, de a mai ítélet messze túlmutat ezen a városon, és komoly hatással van az országra, és még a világra is. A Fekete Amerikának szolgáltatott igazság egész Amerika számára szolgáltatott igazság. Ez az ügy fordulópont a hatóságok elszámoltathatóságának amerikai történetében, és egyértelmű üzenetét reméljük hallani lehet majd minden városban és minden államban.”

Korábban írtuk:

Három hete kezdődött Derek Chauvin, amerikai rendőr bírósági pere, akit George Floyd megölésével vádolnak. George Floyd tragikus halála tavaly tiltakozóhullámot indított útjára az USA-ban és belobbantotta a Black Lives Matter (magyarul: a Fekete Életek Számítanak) mozgalmat.

Az esküdtszék tagjai a három hetes tárgyalás végén, hétfőn vonultak el mérlegelni a bizonyítékokat, és helyi idő szerint kedden kora délután hozták meg döntésüket, melynek értelmében Derek Chauvin volt minnesotai rendőrtiszt bűnös George Floyd meggyilkolásában.

Floyd halálát biztonsági kamerák és járókelők rögzítették, a felvételeken pedig egyértelműen látszik, hogy Chauvin perceken át térdepelt Floyd nyakán, miközben Floyd azt ismételgette, „Nem kapok levegőt!”. A vizsgálatok szerint több mint 20-szor ismételte ezt Floyd, de halála előtt azt is elmormolta, hogy „szeretlek, anya” és „mondjátok meg a gyerekeimnek, hogy szeretem őket”. Chauvin ezt később úgy kommentálta: „sok oxigén kell a beszédhez”. A jegyzőkönyvek szerint a járókelők is figyelmeztették Chauvint – „Már nem is lélegzik, tesó, szerinted ez oké?”

Korábban a boncolást végző orvosok is gyilkosságot állapítottak meg Floyd halálának okaként. A boncolási jegyzőkönyv nyakra kifejtett nyomásról, a keringés és légzés leállásáról számol be, ami szándékos fojtogatásra utal.

A tárgyaláson kihallgatták azt a pénztárost, a 19 éves Christopher Martint, akinek Floyd egy húszdolláros hamis bankjeggyel (ami nagyjából 6000 forintnak felel meg) próbált fizetni, amiért aztán kihívták rá a rendőrséget. Martin vallomása alapján Floyd látszólag illuminált, kábított állapotban volt, de nem lépett fel fenyegetően. Később a boncolás során opioidokat és metamfetamint találtak Floyd szervezetében.

Martin elfogadta a bankjegyet, bár azonnal látta, hogy hamis. Később mégis megmutatta a főnökének, aki visszahívatta Floydot a boltba. Floyd nem volt hajlandó visszatérni, az üzletvezető ekkor hívta ki rá a rendőrséget. Martin, aki végignézte Floyd halálát, megbánta, hogy nem fogadta el a hamis bankjegyet és hagyta levonni a béréből. Egy másik szemtanú azt tanácsolta Floydnak, miközben fuldoklott, hogy inkább engedelmeskedjen és szálljon be a rendőrautóba, amire Floyd azt válaszolta, hogy nem tud felállni.

Egy minneapolisi tűzoltó is a helyszínen volt, Genevieve Hansen, aki felajánlotta a rendőröknek, hogy orvosi ellátásban részesíti Floydot.

Hansen a vádlott kérdésére elismerte, hogy nem mutatta be személyi igazolást, amely bizonyította volna, hogy orvosi képzettséggel rendelkező tűzoltó, miközben kérte Chauvint és a többi rendőrtisztet, hagyj kezelje Floydot, mert úgy látja, életveszélyben van. A vádlott ügyvédje felrótta, hogy „frusztrált” és „hangos” volt, Hansen szerint csak akkor lett mérges, amikor „már nem volt értelme vitatkozni velük, mert éppen megöltek valakit”.

Az esetről több szemlélő is videófelvételt készített. Ezeken a felvételeken kiabálások hallatszanak, ahogy a szemtanúk azt követelik Chauvintól, hogy ne térdeljen tovább Floyd nyakán.

A helyszínen volt Donald Williams is, aki Floyd szenvedését látva „rendőrt hívott a rendőrökre„, mert nem tudta, mit tegyen.

A vádlott fél szerint Chauvin erős fellépése Floyddal szemben azért volt arányos, mert drogok hatása alatt állt, ügyvédje pedig azt mondta, hogy Floyd halálában szerepet játszottak az elfogyasztott drogok is.

A tárgyalásra beidézték a helyszínre kiérkező orvosokat is, akik arról számoltak be, hogy mire kiérkeztek, Floydnak már nem volt pulzusa.

Joe Biden elnök is közelről követi az eseményeket a Fehér Házból. Több százan gyűltek össze demonstrálni a bíróság épülete előtt, a városban jelentős rendfenntartó erőket vontak össze.

(The Guardian, NBC, CNN)