Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Testkamera rögzítette, hogyan lőtt le egy tizenhárom éves fiút a chicagói rendőrség

Ez a cikk több mint 3 éves.

Március 29-én egy chicagói rendőr mellkason lőtt egy tizenhárom éves latinó fiút, Adam Toledót. Az esetről készült, testkamera által rögzített felvételt nemrég tette közzé a chicagói rendőrség, miután az elhunyt családja több transzparenciát követelt.

A felvételen látszik, hogy az üldözőbe vett fiú feltartott kézzel állt meg a rendőr előtt. Térfigyelő kamerák felvételei alapján, mielőtt Toledo feltartotta volna a kezét, eldobta a fegyverét egy kerítés mögé, azonban a lövés pillanatában fegyvertelen volt.

A rendőr, miután rálőtt a fiúra, a rádión értesítette kollégáit, hogy lövést adott le és kérte, hogy hívjanak mentőt.

Az eset nem sokkal azután látott napvilágot, hogy egy húsz éves fekete férfit, Daunte Wrightot szintén lelőtte a rendőrség Minneapolisban, éppen ugyanabban a városban, ahol George Floydot megölték.

Daunte Wrightot igazoltatták, mert lejárt a gépjármű-regisztrációja. Igazoltatás közben az intézkedő rendőr rájött, hogy a férfi ellen elfogató parancs van érvényben, ezért felszólította, hogy szálljon ki a kocsijából, amit Wright megtagadott. Ekkor a rendőr rálőtt, elmondása szerint véletlenül, állítása szerint valójában a sokkolóért próbált nyúlni. A felvételen hallható, ahogy a fegyver eldördülése után a rendőr azt mondja, „bassza meg, rálőttem”. Wright sebesülten elhajtott a helyszínről, azonban nem sokkal később egy fának hajtott és életét vesztette.

Daunte Wright halála miatt újabb tüntetések zajlottak Minneapolisban, a városban, ami tavaly lángba borult George Floyd halála miatt. Chicagóban is kisebb tüntetések zajlottak Adam Toledo halála miatt, Toledo családja viszont nyugalmat kért a tüntetőktől.

A Toledo haláláról készült felvétel publikálása előtt sajtótájékoztatót tartott Chicago polgármestere, a fekete Lori Lightfoot, ahol a politikus megjegyezte, hogy a felvétel megtekintése „kínzó”, és hogy hasonló esetnek nem lenne szabad még egyszer megtörténnie a városban. A lövést leadó rendőrt felfüggesztették.

Címlapkép: Flickr