Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

AVM: A kilakoltatás mindig kegyetlenség, de egy világjárvány harmadik hullámában különösen

Ez a cikk több mint 3 éves.

Mindössze pár napon belül ötezer ember küldött levelet Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének és Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszternek, hogy hosszabbítsák meg a kilakoltatási moratóriumot, derül ki az AVM (A Város Mindenkié) sajtóközleményéből.

A Város Mindenkié hajléktalan aktivisták és szövetségeseik csoportja, melynek célja a hajléktalan emberek jog- és érdekvédelme, valamint társadalmi változások elindítása a hajléktalanság felszámolása érdekében.

A csoport elfogadhatatlannak tartja, hogy az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságának kormánypárti többsége 2021. március 23-án elutasította a kilakoltatási moratórium meghosszabbítására vonatkozó törvényjavaslatot, és emellett semmit sem tesz a járvány hatására bajba jutott emberek lakhatási támogatásáért. (Ráadásul a helyzetet fokozva a Nemzeti Vagyonkezelő március végén egyoldalúan felmondta a Fővárosi Önkormányzat bérleti szerződését arra a XIII. kerületi Szabolcs utcai ingatlanra, amelyben jelenleg a hajléktalan embereket ellátó kórházat működteti a főváros.)

Ha a jelenleg hatályban lévő kilakoltatási moratórium április végén lejár, hamarosan újra elkezdődhetnek a kilakoltatások, a járvány alatt bevételi forrásaiktól elesett emberek pedig elveszíthetik lakhatásukat és sokan az eddig is zsúfolt hajléktalanellátó intézményekbe kerülnek majd.

Az AVM szerint a kilakoltatások elhalasztása egyébként sem elegendő megoldás: átfogó, országos lakásfenntartási és adósságcsökkentési támogatásra lenne szükség, ám egy világjárvány közepén a moratórium meghosszabbítása a minimum.

„A téli kilakoltatási moratórium elrendelése azon a belátáson alapul, hogy kegyetlen dolog utcára tenni valakit a téli hidegben. Ám nem lehet kétséges, hogy ez tavasszal, nyáron és ősszel is kegyetlenség, s főképpen az a világjárvány harmadik – minden eddiginél pusztítóbb hullámának – idején?”

Az AVM levélküldő kampányában – amelyet az aHang felületén indított – a moratórium meghosszabbítását követeli, felhívásukra három nap alatt csaknem ötezer ember küldött üzenetet a minisztereknek.

Céljuk, hogy a politikusok figyelmét felhívják a a moratórium meghosszabbításának fontosságára postaládájuk elárasztásával – és hogy arra ösztönötték őket, hogy változtassák meg korábbi, kegyetlen döntésüket.

A kampányhoz ezen a linken lehet csatlakozni.

Címlapkép: AVM