Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

AVM: A kilakoltatás mindig kegyetlenség, de egy világjárvány harmadik hullámában különösen

Mindössze pár napon belül ötezer ember küldött levelet Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének és Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszternek, hogy hosszabbítsák meg a kilakoltatási moratóriumot, derül ki az AVM (A Város Mindenkié) sajtóközleményéből.

A Város Mindenkié hajléktalan aktivisták és szövetségeseik csoportja, melynek célja a hajléktalan emberek jog- és érdekvédelme, valamint társadalmi változások elindítása a hajléktalanság felszámolása érdekében.

A csoport elfogadhatatlannak tartja, hogy az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságának kormánypárti többsége 2021. március 23-án elutasította a kilakoltatási moratórium meghosszabbítására vonatkozó törvényjavaslatot, és emellett semmit sem tesz a járvány hatására bajba jutott emberek lakhatási támogatásáért. (Ráadásul a helyzetet fokozva a Nemzeti Vagyonkezelő március végén egyoldalúan felmondta a Fővárosi Önkormányzat bérleti szerződését arra a XIII. kerületi Szabolcs utcai ingatlanra, amelyben jelenleg a hajléktalan embereket ellátó kórházat működteti a főváros.)

Ha a jelenleg hatályban lévő kilakoltatási moratórium április végén lejár, hamarosan újra elkezdődhetnek a kilakoltatások, a járvány alatt bevételi forrásaiktól elesett emberek pedig elveszíthetik lakhatásukat és sokan az eddig is zsúfolt hajléktalanellátó intézményekbe kerülnek majd.

Az AVM szerint a kilakoltatások elhalasztása egyébként sem elegendő megoldás: átfogó, országos lakásfenntartási és adósságcsökkentési támogatásra lenne szükség, ám egy világjárvány közepén a moratórium meghosszabbítása a minimum.

„A téli kilakoltatási moratórium elrendelése azon a belátáson alapul, hogy kegyetlen dolog utcára tenni valakit a téli hidegben. Ám nem lehet kétséges, hogy ez tavasszal, nyáron és ősszel is kegyetlenség, s főképpen az a világjárvány harmadik – minden eddiginél pusztítóbb hullámának – idején?”

Az AVM levélküldő kampányában – amelyet az aHang felületén indított – a moratórium meghosszabbítását követeli, felhívásukra három nap alatt csaknem ötezer ember küldött üzenetet a minisztereknek.

Céljuk, hogy a politikusok figyelmét felhívják a a moratórium meghosszabbításának fontosságára postaládájuk elárasztásával – és hogy arra ösztönötték őket, hogy változtassák meg korábbi, kegyetlen döntésüket.

A kampányhoz ezen a linken lehet csatlakozni.

Címlapkép: AVM