Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kijött a rendelet az alsó tagozatok és a vendéglátóhelyek teraszainak megnyitásáról

Ez a cikk több mint 2 éves.

Csütörtökön a várakozásoknak megfelelően megjelent a Magyar Közlöny 2021. évi 63. száma, benne a korlátozások feloldásának és a lépcsőzetes nyitásnak néhány részletével.

Ebben hivatalossá vált, hogy április 19-től újra kinyitnak az óvodák, valamint visszatérnek a személyes jelenléten alapuló oktatáshoz az általános iskolák alsó tagozatain, vagyis az 1-4. osztályokban.

A Közlöny szerint az 5-8. osztályok, valamint a gimnáziumok és a szakképző intézményekben továbbra is digitális tanrend szerint fog folyni az oktatás, és ahogy Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, diákjaik csak május 10-én térnek vissza a tantermekbe. A felnőttképzésben szabadon alkalmazható a digitális tanrend, ahol lehetséges, az április 12-18. között megtartandó vizsgaalkalmakat pedig két héttel el lehet halasztani.

A kormány arról is rendelkezett, hogy a digitális tanrend idején a szülő vagy törvényes képviselő kérelmére az intézményvezető gondoskodik a gyerek megőrzéséről, ami abból a szempontból üdvös, hogy sok szülőnek nincs lehetősége otthon maradni a gyerekkel, nem mindenkinek teszi lehetővé a munkahelye az otthoni munkavégzést.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár csütörtökön az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján is ismertette a várható szabályozásokat, ezt az alább lehet visszanézni.

Maruzsa azt is elmondta, hogy jól halad az oktatásban dolgozók oltása – noha azt nem vette figyelembe, hogy a védettség csak a második oltás után uszkve két héttel alakul ki, ez pedig nem fog megtörténni április 19-ig, de talán május 10-ig sem.

Maruzsa azt is elmondta, hogy az óvodalátogatás nem lesz kötelező, és a kormány számításai szerint a gyerekek felét-kétharmadát viszik majd csak be a szülők.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy az intézményvezetők engedélyezhetik, hogy amennyiben a szülő úgy dönt, a gyereket ne vigye iskolába.

Azonban az adott gyerek nem fog digitális oktatásban részesülni, az ugyanis nem lesz, csak házi feladat. Amelyik gyerek azonban 250 óránál többet hiányzik, osztályozó vizsgát kell, hogy tegyen.

Az iskolákban azért az alsó tagozatokat nyitják ki, mert ott nincs szaktanári rendszer, kevesebb találkozási lehetőség van más-más tanárok és osztályok között, miközben a digitális oktatás az alsó tagozaton a legkevésbé hatékony. A kormány korábbi tervei szerint a többi oktatási intézmény is kinyitott volna április 19-én, később azonban először a középiskolák, majd a felső tagozatok esetében is május 10-re tolták ki a gyerekek visszatérését.

A Pedagógusok Szakszervezete részsikerként értékeli a fejleményeket, mindazonáltal az óvodák és az alsó tagozatok nyitásával sem értenek egyet.

 

Ismét elmozdult a kormány álláspontja az intézményrendszer újranyitásával kapcsolatban. A döntést a PSZ a szülői,…

Közzétette: Pedagógusok Szakszervezete PSZ – 2021. április 14., szerda

A Közlönyből az is kiderült, hogy a vendéglátóhelyek teraszai 3,5 millió – első dózisos – oltott után nyithatnak ki, ennek pontos időpontját szintén a Közlönyből tudhatjuk majd meg, a várakozások szerint a jövőhét közepén. A vendéglátóhelyek számára év végéig elengedték a teraszdíjat.

Szintén elengedték a közterület-használati hozzájárulást a sajtótermékek forgalmazóinak, amennyiben minden általa forgalmazott sajtótermékben található járványügyi tájékoztatás, ami a legtöbb közéleti lapra igaz, de egy barkácsújságra például már nem feltétlenül. Mint a Közlöny írja,

  1. A sajtótermék árusítására e rendelet hatálybalépésekor jogosult, az árusítással kapcsolatos fülke, pavilon, épület, üzlet tulajdonosa, bérlője nem köteles közterület-használati hozzájárulást beszerezni, ha kizárólag olyan sajtóterméket árusít, amely a járványhelyzettel kapcsolatos közérdekű közleményt, tájékoztatást tartalmaz.
  2. E rendelet alkalmazásában sajtótermék árusításának minősül az alkalmi és mozgóárusítás is.
  3. Nem kell közterület-használati hozzájárulást beszerezni az (1) bekezdés szerinti sajtótermék közterületen történő osztásához sem.”

Ez azt jelenti, hogy amennyiben például az ingyenesen osztogatott Lokálban elhelyeznek koronavírussal kapcsolatos tájékoztatást, úgy terjesztőjétől semmilyen körülmények között nem szedhetnek díjat a közterület-használatért, például Budapest főváros hatóságai.

Szerdán 256 halottja volt a járványnak, és noha tízezer alá csökkent a kórházban ápoltak száma, a relatív javulás még mindig elég magas számokat takar.A Qubit cikke szerint a hétfői nyitással ismét berobbanhat a járvány.

Címlapkép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely