Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kormányinfó: Úgy néz ki, május végére mindenkit be tudunk oltani

Ez a cikk több mint 3 éves.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfon elmondta, az elmúlt héten Magyarország oltott az EU-ban a leggyorsabban. A magyarországi átoltottság a kétszerese az EU átlagnak.

Elmondta, a tegnapi napon kiesett félmillió vakcina a beszerzésből, miután az EU beszüntette a Jansen használatát.

Gulyás szerint örvendetes, hogy nő az oltási hajlandóság, hozzátette, nincs más megoldás a járványra, mint a vakcina. Örömmel látják, hogy tegnap már több mint 4,2 millióan regisztráltak.

„Rajtuk kívül oltottuk be az egészségügyben dolgozókat, a fegyveres testületek tagjait és az idősotthonok lakóit, ha őket is hozzáadjuk ehhez a számhoz, akkor már 4,5 millió ember az aki kapott oltást, illetve arra jelentkezett.”

A cél a 8 millió oltás elérése.

A háziorvosok most már megkapják a teljes regisztrálti listát, ők dönthetnek arról, hogy kit, milyen sorrendben szeretnének beoltani. Ez az életkor mellett az az ismert kórképektől is függ. Azt látják, hogy vannak területi különbségek, mivel ahol több idős ember él, ott lassabban halad a fiatalak oltása, ahol fiatalok vannak nagyszámba ott ők előbb sorra kerülhetnek.

A háziorvosok bölcsességében bízunk, de azt látjuk, hogy a kiválasztás egyébként nehéz feladatát, mert mégiscsak arról van szó, hogy ki jut előbb védettséghez, a háziorvosok nagytöbbsége is kiválóan megoldotta.

A vakcinákról elmondta, hogy a magyar hatóságok vizsgálata és a tapasztalatok azt mutatják, hogy azok még hatékonyabbak, mint azt a gyártók ígérték: a beoltottaknak 1%-a betegszik meg, de védettséget ők is élveznek, a kockázatok náluk lényegesen csekélyebbek. Az emberek 99%-a így teljesen védett.

Gulyás beszélt arról is, hogy amíg általában az egészségügy szempontjából beszélünk a vakcinákról, addig ez jelenleg a „világ egyik legnagyobb üzlete”. Elsősorban üzleti érdekek állnak amögött, hogy az egyik vagy másik vakcináról megpróbálják elterjeszteni, hogy kevésbé hatékony.

A kormány kampányt indít, a TV-ben látható reklámfilmek mellett a mai naptól óriásplakátok is megjelennek, ezeken ismert emberek buzdítanak az oltásra, a szlogen: Az oltás életet ment.

Hozzátette, a virológusok véleménye szerint a társadalom 60%-os átoltottságánál érhetünk el megfelelő védelmet, az itthon több, mint 6 millió embert jelent. Így, ha sikerül pótolni a Jansen vakcinák jelentette kiesést, akkor akár május végére mindenkit be tudnak oldani.

Akkor majd talán azzal a kellemes gondolattal fogunk szembesülni, hogy több lesz a vakcina mint amennyien oltásra jelentkeznek.

Tegnap délután Orbán Viktor a Facebookon, videó üzenetben jelentette be a következő, 3,5 millió beadott vakcina utáni nyitási lépcsőfokot. Ennek értelmében, a miniszterelnök becslése szerint, jövő hét szerdán vagy csütörtökön, amikor elérjük a fenti átoltottsági számot, megnyithatnak majd a vendéglátóhelyek teraszai. Ezt elősegítendő a terasz használati díjakat ideiglenesen eltörlik.

A miniszterelnök ezzel együtt bejelentette azt is, jövő hétfőn csak az óvodásoknak és az alsótagozatos iskolásoknak kell visszatérniük a jelenléti oktatáshoz.

Ezt Gulyás Gergely is megerősítette, hozzátette, a mai napon jelenik meg a szabályozás, ami a eltörli a terasz használati díjakat és felfüggeszti az azzal kapcsolatos adminisztrációs feladatokat. Oltási igazolás nem szükséges a vendéglátósoknak.

Erre azért is van szükség, mert sajnos voltak olyan kerületek, amiknek szándékában állt megemelni ezeket a díjakat. Az első kerület ilyen volt.

Gulyás elmondta, örülnek ha a kormány és a főváros között egyetértés van, de nem ártana ha Karácsony Gergely „elbeszélgetne a párttársaival, akik vele ellentétes döntéseket hoznak”.

Karácsony Gergely egyébként már hónapokkal ezelőtt bejelentette a vendéglátóhelyek támogatását biztosító fővárosi csomagot, amiben szintén elengedték a teraszos éttermek számára a közterület használati díjakat és könnyítették az ehhez kapcsolódó adminisztrációt.

A bértámogatás az éttermek májusban is jár, a  Turisztikai ügynökség készített egy kézikönyvet, ami ajánlásokat tartalmaz a vendéglátó helyeknek a működéshez.

Az oktatás kérdésével is foglalkoztak, az iskoláknál a nemzeti konzultációból indultak ki, ebben sokan elmondták, hogy a fokozatos és óvatos nyitás mellett állnák, ez Gulyás szerint az oktatási intézményekre is igaz. Ezért indítják most újra az óvodákat és az alsó tagozatokat, mert úgy látják, minden ehhez minden lehetőség meg van.

Gulyás azzal kapcsolatban, hogy vannak szülők, akik jelezték az iskolaigazgatóknak, hogy nem szeretnék visszaengedni a jelenlegi helyzetben a gyermekeiket az iskolákba elmondta, a távolmaradásra az intézményvezetők adhatnak engedélyt.

De nem lehet elvárni a tanároktól, hogy kétszer oktassanak, ezért az órákat azoknak tartják csak meg akik személyesen megjelennek.

A digitális oktatás az alsó tagozatokban nem lesz. De arra van példa, hogy valaki hiányzik de van lehetőség az órák pótlására. Az alsó tagozatban kevesebb a tanár is ezért a diákok és a tanárok közti kapcsolat nem olyan intenzív.

-tette hozzá Gulyás és elmondta, az oktatást érintő kérdésekben MAruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkár a mai nap folyamán ad majd részletesebb tájékoztatást.

Arról, hogy a védettségi igazolvány mire jogosít, elmondta, az igazolvány jelenleg is érvényes, csak nem tartoznak hozzá különleges jogosítványok. 3,5 milliós átoltottság mellett rendelkezik majd a kormány arról, hogy milyen könnyítéseket élvezhetnek azok birtokosai.

A Fudan egyetemmel kapcsolatban elmondta, a projekt nem szemben áll hanem összhangban a diákváros projekttel. Emellett azt hangoztatta, hogy szerinte „Karácsony Gergely mióta eldöntötte, hogy elindul az ellenzéki miniszterelnöki pozícióért” azóta „olyan területeken is politikai vitát keres a kormánnyal, ahol korábban egyetértettek”. (Karácsony Gergely egyelőre semmilyen módon nem jelezte a miniszterelnöki versenyben való részvételét, sőt, az eddigi kérdésekre mindig elzárkózott attól.)

Gulyás szerint kötöttek egy egyezséget a fővárossal, aminek a diákváros mellett az egészségügy fejlesztése is része volt. A kormány oldaláról pedig az Atlétikai világbajnokság 2023-as megrendezése. – A kormány ehhez tartja magát.

Az ügyben ma Fürjes Balázs és Vitézy Dávid tart részletes sajtótájékoztatót.

A Johnson&Johnson Jansen vakcinájával kapcsolatban elmondta, annak hatékonyságát és kockázatait a magyar egészségügyi hatóságok vizsgálják, ez alapján döntenek a már beérkezett 23 ezer adag sorsáról.

Elmondta azt is, úgy látják, nyáron már akár utazhatnak is Európában a beoltottak, attól függetlenül, hogy milyen vakcinát kaptak. De ez elsősorban a majdani európai járványhelyzettől függ majd.

Az elmúlt 24 órában 256-an hunytak el a koronavírus fertőzés szövődményeiben, így az elhunytak száma 24 521 főre emelkedett. Emellett 5307 az új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 736 982 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. 9 848 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1 156-an vannak lélegeztetőgépen. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 440 498 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 271 963 fő.

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 3 090 994 fő, közülük 1 325 587 fő már a második oltását is megkapta. – derül ki a kormányzat hivatalos koronavírus tájékoztatási oldalán ma közölt adatokból.