Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A vendéglátást és a turizmus fellendítését célzó segélycsomaggal állt elő a Fővárosi Önkormányzat

Ez a cikk több mint 3 éves.

A mai napon sajótátjékoztatót tartott Gy. Németh Erzsébet humánterületekért felelős főpolgármester-helyettes, valamint Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes a fővárosi újraindítási-csomagáról, amely főképp a vendéglátás és a turizmus területét érinti majd.

A Fővárosi Önkormányzat úgy tervezi, saját területein kiterjeszti majd a teraszszerzési lehetőségeket, egyszerűsítik az erre vonatkozó kérelmek beadását és gyorsítják ezek elbírálását. Emellett majdnem száz százalékosan elengedik majd a teraszbérlési díjakat, hogy növelhessék a közterület-használati lehetőségeket, valamint kiterjesztik a helyiség-bérleti díjak kedvezményét is.

Az Önkormányzat csökkenti a rendezvényszervezéshez szükséges adminisztrációs terheket is.

Gy. Németh Erzsébet szerint a csomag összeállítását egy folyamatos konzultáció előzte meg az ágazat képviselőivel, valamint a főpolgármester-helyettes ígéretet tett arra is, hogy a továbbiakban is rendszeres lesz ez az egyeztetési folyamat.

A főpolgármester-helyettes szerint a város vezetése a tavaszi részleges újranyitáskor két szempontot tart fontosnak: rugalmasan szeretnének reagálni a szakmai visszajelzésekre, de ugyanannakor a biztonságot is garantálni akarják.

Gy. Németh szerint a kormányzati döntések után a budapestiek „vélhetően ki szeretnének majd szabadulni a hosszú, téli hónapok bezártságából”, ám a vírus ettől még nem fog eltűnni, ezért az a dolguk, hogy úgy szervezzék meg az új életet, hogy az mindenki számára biztonságos legyen. A fővárosi csomag ezért arra fókuszál, hogy lehetővé tegyék a legtöbb szabad tér igénybe vételét és ezeket megnyissák a közösség számára.

Az újranyitásnak emellett feltétele, hogy minél nagyobb arányban vállalják a budapestiek az oltást, minél több embert lehessen beoltani és megvédeni a koronavírus ellen, az Önkormányzat ezért tájékoztató kampányt is indít.

„Nyilván, amikor a Fővárosi Önkormányzat az életéért küzd és azt számoljuk, hogy hogyan lehetne ezt az évet befejezni, aközben sem feledkezhetünk meg azokról a cégekről és azokról a munkavállalókról, akik ezeknél a cégeknél dolgoznak”

-tette hozzá Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

Ennek érdekében a lejáró bérleti szerződéseket bérlői kérésre meghosszabbítják, illetve a rendezvényszervezés megkönnyíténések érdekében úgynevezett open-office tárgyalókat alakítanak ki, ezeknek a helyiségeknek a felmérése már meg is kezdődött Budapest belvárosában.

A rendezvényszervezők számára emellett úgynevezett help-desket hoznak létre, ahol tájékoztatást kaphatnak az aktuális jogszabályokkal és előírásokkal kapcsolatban és létrehoznának egy úgynevezett rendezvényalapot is, amellyel a szektort támogatnák.

Az újraindítási csomag fontosabb posztjait Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely is megosztotta hivatalos Facebookján:

Egyre nagyobb az érthető türelmetlenség a lezárások miatt. A szigorú intézkedések jól lehet szükségesek a járvány…

Közzétette: Karácsony Gergely – 2021. február 8., hétfő

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd