Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csórók és ingáznak: a Párizs mellett élő nélkülözhetetlen dolgozók a járvány legfőbb áldozatai

Ez a cikk több mint 3 éves.

Seine-Saint-Denis egy Párizs közvetlen szomszédságában található franciaországi megye, ahol a legtöbb bevándorló és „bevándorló származású” francia állampolgár él: egy 2016-os felmérés szerint a felmérés évében a megyei lakosok 30%-a volt bevándorló, a 18 éven aluliaknak pedig 50%-a volt bevándorlók leszármazottja.

A Le Monde riportot közölt egy Seine-Saint-Denisben található városról, Bondyról,  Franciaország egyik legszegényebb városáról. A riport lesújtó képet fest Bondy jelenéről és jövőjéről – míg a városban végeláthatatlan harc zajlik a járvány ellen, addig adósságok halmozódnak fel, a gyerekek kikerülnek az iskola és a sportklubok látóköréből, a város lakói ételosztásra szorítkoznak.

Bondyban egy nemrégiben lezajlott tesztelési kampányon 30% volt a pozitív tesztek aránya. Vincent Duguet, a La Noue-Caillet körzet bérlői szövetségének elnöke szerint ennek ellenére a koronavírus „láthatatlan ellenség” maradt Bondyban, mert a betegek nagy részére fény se derül. Hozzátette: „Ne felejtsük el, hogy senki sem vette észre azonnal a hongkongi influenzás halálesetek tízezreit 1969-ben [több mint 30 000 haláleset Franciaországban].”

De a koronavírus okozta válság további egészségügyi problémákat fog maga után vonni.

A gazdasági válság elnyújtott haláleseteket okoz. A különbség csak annyi, hogy őket nem küldik intenzív osztályra.” – véli Jean-Louis Guy, körzeti orvos.

A városban lakosságarányosan magasabb a 11 és 17 év közötti fiatalok aránya. A helyiek aggódnak, hogy sok fiatal ki fog esni az oktatásból, mert a szüleik nem tudnak rájuk napközben vigyázni. Az internet hiánya a felnőtt képzésben résztvevők oktatását is megnehezíti, ezért kampányt indítottak helyben azért, hogy akinek van wifije, ossza meg szomszédaival.

Saint-Denisben azért is tombol a koronavírus-járvány ilyen hevesen, mert a régióban itt található a legtöbb nélkülözhetetlen dolgozó.

Egy tavalyi régiós egészségügyi kutatás szerint az 1,6 millió lakosságú megyében a járvány első hulláma alatt 700 ezer ember volt nélkülözhetetlen dolgozó, akinek akkor is be kellett mennie dolgozni, amikor a párizsiak nagy hányada már otthon végezte a munkáját. Ráadásul a saint-denis-i nélkülözhetetlen dolgozók mintegy fele ingázik (például Párizsba).

A kutatás 35 nélkülözhetetlen szakmát vizsgált, ezek közül 20 számított „különösen veszélyeztetettnek”. Veszélyeztetettnek az, akinek közvetlenül érintkeznie kell covid-fertőzöttekkel (egészségügyi dolgozók), vagy mert nagyszámú szociális kapcsolatot kell létesíteniük munkájuk során (hentesek, pékek, eladók stb.). A 700 ezer érintettből 500 ezer dolgozó tartozott az utóbbi, „különösen veszélyeztett” kategóriába.

Nem csoda tehát, hogy az első hullám idején a régióban Saint-Denis megyében volt a legmagasabb a többlethalálozási arány: 130%, majdnem duplája a párizsi 74%-nak.

Címlapkép: Flickr