Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A NER-közeli Médiaszövetség szerint most „nem időszerű” tudósítani a járványról

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Magyar Nemzet kérdésekkel fordult a Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MNMSZ) elnökségéhez, hogy megtudakolja, mit gondol a Toót-Holló Tamás, a Magyar Nemzet főszerkesztője által elnökölt Médiaszövetség arról, hogy a magyarországi híroldalak – így a Mérce is – és a nyomtatott sajtó szerkesztőségei kéréssel fordultak a kormány és az Operatív Törzs felé, hadd tudósíthassanak a kórházakból, valamint hogy az egészségügyi dolgozók szabadon nyilatkozzanak a kórházakban tapasztalható állapotokról, s végezetül hogy az Operatív Törzs legyen szíves tájékoztatni a nyilvánosságot annak érdekében, hogy az olvasók, hallgatók és nézők előtt a valós kép jelenjék meg a magyarországi járványkezelésről.

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség – amely szellemi örökösének tekinti magát a 2002-ben alakult Magyar Elektronikus Újságírók Szövetségének (MEÚSZ) – március eleji közgyűlésén a tagság bizalmat szavazott korábbi vezetésének, és egy fővel kibővítette a szervezet eddigi elnökségét: a Magyar Nemzet főszerkesztője, Toót-Holló Tamás elnökölte grémiumhoz új tagként a Nemzeti Sport főszerkesztője, Szöllősi György csatlakozott. A grémiumban találjuk még Mayer Erikát is, a Mayer és Társai Ügyvédi Iroda tulajdonosát, az Igazságügyi Minisztérium mediátorát, valamint Gazsó L. Ferencet, aki a Kossuth Rádió intendánsa, majd az MTVA tartalomért felelős vezérigazgató helyettese, 2013-tól pedig nyugállományba vonulásáig a Magyar Távirati Iroda vezérigazgatója volt.

Mind a Magyar Nemzet, mind pedig a Nemzeti Sport a 460 orgánumot magába foglaló Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) tulajdonában állnak.

A Magyar Nemzet által készített fura (ön)interjúból kiderült, hogy a Magyar Nemzeti Médiaszövetség elnökségének véleménye szerint „a veszélyhelyzetben […] minden médiának egyetlen, közös érdeke – és ilyen módon egyetlen, közös célja van –, a betegség visszaszorítása, az oltakozás felgyorsítása, a minél nagyobb védettség kialakítása össztársadalmi szinten.”

A médiaszövetség a válaszában továbbá arra is kitér, „hogy aki ilyen helyzetben úgy tesz, mintha részérdekek képviseletére vállalkozna, egységet bont”.

Nézetük szerint a még megmaradt magyarországi sajtó magatartása azért vitatható, mert „egyebekben a magyar szeriőz média igenis ki tudott alakítani egy egységes, világnézeti hovatartozástól független álláspontot, amelyet szinte minden szerkesztőség egyforma igényességgel, szakmai felelősséggel képvisel: nevezetesen az oltások hasznossága melletti kiállást”.

A „szeriőz” sajtó médiaszövetsége összességében úgy látja, a magyarországi sajtó kérései „nem időszerűek”. Meglátásuk szerint az ügyet „rengeteg beszédes adattal, nemzetközi összehasonlítással” lehet a legjobban szolgálni.

Csengel Karina kolléganőnk a minap így foglalta össze a kormány reakcióját a magyarországi sajtó kérésére: Három nappal azután, hogy a független sajtó a szabad tájékoztatás jogát számon kérő nyílt levelet intézett a kormányhoz, majd Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár kijelentette, „a kórházakban gyógyítani kell és nem kamerázni”, és két nappal azután, hogy Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, „nem most van itt az ideje annak, hogy bemenjünk a kórházakba, hogy kamuvideókat, vagy álhíreket gyártsunk”, az MTI közölt pár képet a fehérgyarmati Covid-kórház intenzív osztályáról.

(Media1, Magyar Nemzet, Azonnali, Mérce)

 

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán