Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tarra vágták a Duna-parti fákat Pilismaróton, az utólag értesített helyiek felháborodtak

Ez a cikk több mint 3 éves.

Sokkolta a pilismarótiakat a napokban tarra vágott Duna-part látványa, amiről egy ideig azt sem tudták, ki és milyen felhatalmazással tehetett meg. A lakossági felháborodásra reagálva Együd Bertalan jegyző közleményt adott ki, melyben arról ír: az önkormányzat adott engedélyt a Duna-parti kemping területén található fák szakszerű csonkolására, illetve a beteg egyedek kivágására, a 35-40 méteres magas nyárfák döntő többsége ugyanis mára közvetlen veszélyforrást jelentenek a Pilismaróton lakókra és nyaralókra, tavaly nyáron és ősszel konkrét káresetek is történtek intő jelként, és a Katasztrófavédelemhez is érkezett bejelentés az ügyben.

„A fák állapotfelmérésére, ennek ismeretében a beavatkozás mértékének megállapítására a szakma elismert szakértőjét kértük fel. A szakértői anyag sajnos igazolta aggályainkat. A fák egészségi állapota folyamatosan romlik”

– olvasható a közleményben, mely szerint az önkormányzat saját költségén tölgyfákat telepít a kivágott nyárfák helyére.

„Biztosíthatjuk a lakosságot, hogy a munkálatokat követően– a közvetlen balesetveszélyes állapot megszüntetésén túl – a településképet pozitívan befolyásoló megoldás fog születni már rövid távon is”

– írja a jegyző.

Csakhogy ez a lakosságot láthatóan nem nyugtatta meg: a helyi és környékbeli ügyekről hírt adó Facebook-oldalakon, illetve csoportokban tömegével érkeznek a csupaszra vágott strandot sirató, a drasztikus lépés előtt értetlenül álló kommentek. Sokan azt kifogásolják, hogy a közleményben szereplő „szakszerű csonkolás” és a ténylegesen menthetetlen fák kivágása helyett letarolták a teljes partot, míg mások a szakértői vélemény nyilvánosságra hozatalát követelik, illetve abban is nagy az egyetértés a helyiek közt, hogy őket is tájékoztatni kellett volna a tervezett favágásokról.

A tarra nyírt pilismaróti Duna-part. Forrás: Civilek Pilismarótért Facebook csoport

Emellett több kommentelő is leszögezte: megértik, hogy voltak a területen beteg, veszélyes fák, de nem lenne most ennyire sokkoló a látvány, ha időben előkészítették volna a terepet.

Ha tudható volt, hogy egyes fákat egy bizonyos kor elérésével ki kell majd vágni, akkor már évekkel ezelőtt, előre meg lehetett volna kezdeni az új fák ültetését – vélekednek. A most tarra vágott Duna-part azonban így még hosszú évekig nem nyerheti vissza régi pompáját.

A korábban a településre tervezett kavicsbánya ellen tiltakozó Bányamentes Dunakanyar nevű Facebook-oldal egy környékbeli madármentő mintalevelét tette közzé, amit bárki elküldhet a Komárom Esztergom Megyei Kormányhivatal Környezet- és Természetvédelmi osztályához, környezetkárosítás vétségének vagy bűncselekményének gyanújára hivatkozva.

A tarra nyírt pilismaróti Duna-part. Forrás: Civilek Pilismarótért Facebook csoport

A madármentő szerint ugyanis bár lehetséges, hogy a vágás jegyzői engedély birtokában történt, az érintett szakaszon legalább kettő aktív fülesbagoly fészek volt, amik most a kivágás miatt megsemmisültek.

Ezekben – fészkelési időszak lévén – már fiókák is voltak vélhetően, fészekmentés azonban tudtával nem történt. Szerinte fészkenként jellemző a 4, de inkább 6 fiókával kell számolni, egy erdei fülesbagoly természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

A helyiek bizalma egy ideje egyébként sem túl nagy az önkormányzat iránt, miután tavaly kiderült: a váci GM-Pro Kft. egy 1,2 millió négyzetméteres kavicsbánya megépítését tervezte Pilismaróton, ám erről a legtöbb helyi lakos az utolsó pillanatig egyáltalán nem is hallott. A tervezett beruházás hatalmas felháborodást keltett: miután a lakosság petíciót indított és tüntetést is tartott, a polgármester lemondott, a képviselő-testület pedig feloszlatta magát. Csakhogy a veszélyhelyzet miatt azóta sem tudtak új választást tartani, ezért a települést továbbra is a lemondott önkormányzat vezeti.

Végül augusztusban visszavonta a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztálya a tervezett kavicsbánya engedélyét, ezzel a helyi lakosoknak egyelőre sikerült megakadályozniuk a bányanyitást, amely nagy zajjal, porral és természeti károkozással járt volna a településen. Helyi hírek szerint azonban az elutasító határozat ellen a GM-Pro Kft. fellebbezéssel élt és közigazgatási per keretében megtámadta azt, így az ügynek még koránt sincs vége.

Kérdéseinkkel megkerestük az önkormányzatot, amint válasz érkezik, frissítjük a cikket.