Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem támogatja a MOL kőolajkútfúrását az Őrségi Nemzeti Park igazgatósága

Ez a cikk több mint 3 éves.

Közérdekű adatigénylést nyújtott be a Magyar Természetvédők Szövetsége a Vas Megyei Kormányhivatalhoz, melyből kiderült:

az Őrségi Nemzeti Park igazgatósága szerint a MOL tevékenysége sértené a természetvédelmet, sőt, ellentétes lenne egyes természetvédelmi jogszabályokkal, ezért a beruházást nem támogatják.

Az igazgatóság január 21-i keltezésű állásfoglalásából az is kiderül, hogy a kérdéses területen kizárólag természetkímélő tevékenységet kívánnak támogatni, a tervezett mélyfúrás pedig eleve ellenkezik a védetté nyilvánítás céljával. A MOL tevékenysége a védett haris fészkelését is megzavarná, de a beruházással járó zajterhelés és gépjárműforgalom a helyi lakosság egészséges környezethez való hozzáférését is csökkentené.

A Magyar Természetvédők Szövetsége szerint a beruházás ellentétes az Alaptörvénybe foglalt természetvédelmi garanciákkal, ezért a Szövetség üdvözli a park igazgatóságának véleményét.

Az Alaptörvény O. cikke egyébként azt írja:

(1) Magyarország védi és fenntartja az egészséges környezetet .
(2) A természeti erőforrások, különösen a termőföld és az ivóvízkészlet, valamint a biológiai sokféleség és a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége .

A MOL Zrt. korábban cáfolni kívánta, hogy kőolaj után kutatna az Őrségben, az Őrségvédők civil szervezet viszont rámutatott, hogy a vállalat által benyújtott engedélykérelmi dokumentumokból egyértelműen kiderül, hogy a MOL kőolajkút fúrására készül.

A tervezett beruházástól mindössze négyszáz méterre fekvő Őriszentpéter önkormányzata szintén kinyilvánította, hogy nem ért egyet a beruházással. A MOL kőolajkútja ellen petíció is indult.

Címlapkép: Karnok Csaba, Wikipédia