Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A MOL tagadja, hogy kőolajat keres az Őrségben, a civilek szerint a MOL félrevezeti a közvéleményt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Nyilatkozatot adott közre szerdán a MOL Nyrt., amelyben tagadja annak a hírét, hogy a nagyvállalat kőolajkutat építene az Őrségi Nemzeti Park területén. A nyilatkozat szerint a cég földgázt, és nem kőolajat keres az őrségi természetvédelmi területen, ahogy az elmúlt 50 évben is”.

Az Őrségvédők Civil Társaság válasznyilatkozata szerint viszont a MOL egész mást kommunikál a sajtó és a közvélemény felé, mint az engedélyeztető hatóság felé.

Nyilatkozatukban olyan pontokra mutatnak rá a MOL Vas Megyei Kormányhivatalhoz benyújtott engedélykérelméből, amelyek kőolaj-kitermelésre utalnak. Pl. a hatásbecslésben „nyersolaj, kevés kísérőgáz és rétegvíz” szerepel, az előzetes vizsgálati dokumentációban pedig „az üzemelési fázis zajkibocsátásáról” írnak, a földgázkút viszont nem bocsát ki zajt üzemelési fázisban, valamint a konzorcium teáor száma (Gazdasági Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere) is kőolaj kitermelésre utal, de az sem igaz, hogy a környéken kizárólag földgázkutak lennének.

A MOL sajtónyilatkozatában az is szerepelt:

 A beruházás az előkészületi fázisban tart, és jelenleg szüneteltetjük is az engedélyztetési folyamatot, mert a Nemzeti Park és az Önkormányzat után a helyi lakosokkal is szeretnénk egyeztetni.

Az Őrségvédők Civil Szervezet szerint viszont:

A valóság ezzel szemben az, hogy nem azért szünetelteti az eljárást a MOL, mert kommunikálni szeretne a helyi lakossággal, (hiszen azt megtehette volna az engedélyeztetési folyamat elindítása előtt.) A valóság, hogy azért szüneteltetik az eljárást, mert a Vas Megyei Kormányhivatal zöldhatósága hiánypótlásra szólította fel a Mol-t, amit határidőre nem tudott volna elvégezni…

A Greenpeace helyi és más zöld szervezetekkel egyetemben tiltakozik a MOL beruházása ellen. A zöld szervezet közleményében hangsúlyozza, hogy a beruházás az ökológiai- és klímakatasztrófa idején valósul meg, ráadásul egy nemzeti parkban, amelyet azért hoztak létre, hogy megőrizze a természeti értékeinket és amely hivatalosan az Alaptörvény védelme alatt áll.

Ezért a környezetvédő szervezet ügyfélként bejelentkezett  a Vas Megyei Kormányhivatalnál az eljárásba, hogy jogi eszközökkel is fellépjen a beruházással szemben.

A beruházástól mindössze négyszáz méterre fekszik Őriszentpéter belterülete, amely lakott terület. Az építési munkálatok határérték feletti zajterhelése megzavarhatja a környéken üzemelő vendégházak nyugalmát is.

A beruházás ellen petíciót is indítottak, amit már 27 ezren aláírtak.

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselője Facebook-posztjában arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány hiába állítja, nincs beleszólása az ilyen ügyekbe, a MOL vezetésében több kormányközeli ember is van, mint pl. Parragh László iparkamarai elnök, vagy Lánczi András, a Fidesz egyik ideológusa. Arra is emlékeztett a képviselő, hogy a magyar állam azért rendelkezik a MOL részvényeinek csupán 5%-val, mert tavaly 10-10%-os tulajdonhányadot ingyen átadott két Fidesz-közeli vagyonkezelő alapítványnak.

Címlapkép: Karnok Csaba, Wikipédia