Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Terézvárosban elkészült az első fővárosi Airbnb-szabályozás

Ez a cikk több mint 3 éves.

Csütörtökön a terézvárosi önkormányzat jóváhagyta a rövid távú lakáskiadást szabályozó rendszerét. A tervezet alapján továbbra is lehet majd Airbnb-zni, azonban a rövidtávú lakáskiadásokat valamivel szigorúbb szabályokhoz kötik.

Terézvárosnak a budapesti kerületek közül elsőként sikerült megalkotnia saját szabályozási rendszerüket mióta az országgyűlés tavaly nyáron önkormányzati hatáskörbe helyezte a rövidtávú lakáskiadás megregulázását. Ha a terézvárosi képviselők javaslatát a Gazdasági Versenyhivatal és a Kormányhivatal is jóváhagyja akkor onnantól az Airbnb-zőknek a társasház engedélyén és a szálláshely bejegyzésén túl többek között gondoskodniuk kell folyamatosan elérhető diszpécserszolgálatról, házirendről is.

Az önkormányzat közleményében hangsúlyozta, a  koncepció kialakításának első lépéseként a lakosság és a közös képviselők körében kérdőíves felmérést indítottak, valamint szakmai kerekasztal-beszélgetést is szerveztek, hogy megismerjék a lakók, valamint az ágazat képviselőinek véleményét is. Ezek alapján a következő szabályokat hozták a rövidtávú lakáskiadásra:

  • lakását csak akkor adhatja ki a tulajdonos rövid távon, ha a szabályozás feltételeinek előzetesen eleget tesz, ellenkező esetben egyetlen napra sem kap engedélyt;
  • az üzemeltetőnek rendelkeznie kell a lakáskiadáshoz a társasház hozzájárulásával;
  • az üzemeltető köteles kiírni a szálláshely bejáratánál a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban használt regisztrációs számát;
  • az üzemeltető köteles a társasház házirendjét angolul kifüggeszteni a szálláshelyen;
  • az üzemeltető köteles 24 órás rendelkezésre állást biztosítani a társasház lakóinak, és saját vagy megbízottjának telefonszámát közzétenni a szálláshely bejáratánál.

🏨Élni és élni hagyni: így működhetnek a jövőben a terézvárosi Airbnb-k

Átláthatóságot, elérhetőséget és a most…

Posted by Terézváros on Thursday, March 25, 2021

Az közleményben Dr. Kerék-Beleznay Zsuzsanna, Terézváros kereskedelemért és turizmusért felelős alpolgármestere, kijelentette:

,, A fórumok, kérdőívek, illetve a korábban beérkezett lakossági levelek is azt mutatták: a szabályozás nem várhat, hiszen idővel visszatérnek majd a kerületbe a külföldi vendégek, újra fellendül a turizmus, és erre nekünk készen kell állnunk. Éppen ezért alkottuk meg a kerületek közül elsőként ezt a ma elfogadott keretrendszert.”

A közleményben ugyanakkor kihangsúlyozták, az átfogó szabályozáshoz nélkülözhetetlen a Kormány és az Országgyűlés együttműködése, ugyanis módosítani kell a kereskedelmi törvényt és a kapcsolódó kormányrendeleteket, hogy a kerületek a saját szabályozásaikat hatékonyan tudják alkalmazni.

,,A törekvésünk világos: élni és élni hagyni. Nem az üzletág ellehetetlenítése, hanem a békés, nyugodt lakókörnyezet biztosítása és a lakhatási válság csökkentése a cél. A korrekt módon működtetett szállások családok megélhetését szolgálják, de mindenképpen arra törekszünk, hogy a terézvárosiaknak nyugalmasabb, csendesebb éjszakáik és nappalaik legyenek”

– mondta Soproni Tamás, Terézváros polgármestere.

Az önkormányzat által most elfogadott koncepciót a polgármester továbbküldi  véleményezésre a Gazdasági Versenyhivatalnak és Budapest Főváros Kormányhivatalának is, életbe csak akkor lép, ha a jogi jóváhagyást megkapja a két szervezettől. Közleményükben az önkormányzat vezetése elmondta, hogy folyamatosan egyeztetett a szabályozás kialakításáról a szomszédos VII. kerülettel is, hiszen a cél az egységes szabályrendszer kialakítása a belvárosban. A most elfogadott tervezetet a terézvárosiak is véleményezhetik a végleges elfogadás előtt.

A most megszületett keretrendszer elfogadása tehát még nem biztos, azonban ha sikerül akár irányt is mutathat a többi budapesti kerületnek a szabályozás megalkotásában. A Mércén megjelent írásainkban már évek óta foglalkozunk az Airbnb-hez hasonló multik rövidtávú lakáskiadásának társadalomra gyakorolt negatív hatásaival. Ezen cégeknek ugyanis komoly felelősségük van a lakbérárak emelkedésében és a lakhatási válság kialakulásában. A járvány okozta gazdasági válságban és az önkormányzatokat érintő megvonások tükrében azonban kérdéses, hogy a kerületek mennyire lesznek szigorúak a multik szabályozásában.

Címlapkép: Forrás: Pixabay